natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zelenskyj vyzkoušel trenažér stíhačky F-16, který darovala česká firma

    8. srpna 2023  7:49
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzkoušel pilotáž bojového letounu F-16 díky speciálnímu mobilnímu trenažéru, který Kyjevu před časem darovala česká technologická společnost Vrgineers.  

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na trenažéru stíhačky F-16 od české technologické společnosti Vrgineers | foto: @ZelenskyyUa

    Simulátor si Zelenskyj vyzkoušel v neděli na nejmenované letecké základě na Ukrajině. Tu navštívil u příležitosti dne ukrajinských vzdušných sil, který připadá vždy na první sobotu v srpnu.

    „Na tomto simulátoru ukrajinská armáda v současné době zkouší vlastnosti moderní technologie a její schopnosti. Volodymyr Zelenskyj si v praxi vyzkoušel fungování a zasáhl jeden z virtuálních cílů – Tu-95,“ informovala na svých stránkách ukrajinská prezidentská kancelář.

    Bombardéry Tu-95 používá ruské letectvo k útokům na ukrajinské území.

    Trenažér má sloužit ukrajinským pilotům pro výcvik na letouny F-16, o jejichž dodávky Kyjev dlouhodobě usiluje. Špičkové mobilní zařízení, které se prakticky vejde do jednoho kufru, před rokem darovala Ukrajině česká technologická společnost Vrgineers.

    Přenosný trenažér, původně vyvinutý pro letce americké námořní pěchoty, tehdy firma dodala upravený pro výcvik pilotů stíhacích letounů Suchoj Su-25 „Frogfoot“ a Su-27 „Flanker“. Ukrajinskému letectvu poskytl možnost taktického tréninku pro mise v prostředí virtuální reality.

    Díky možnosti rekonfigurace teď firma simulátor upravila pro letouny F-16. „Pevně věříme, že pomůže ukrajinskému letectvu se simulací a výcvikem taktických operací, které přispějí k zajištění ukrajinského vzdušného prostoru,“ uvedl už dříve Roman Baláž, viceprezident pro obchod společnosti Vrgineers.

    Koalice jedenácti zemí má začít s výcvikem ukrajinských pilotů pro letouny F-16 už v srpnu. První výcvikové středisko bude v Dánsku, později přibude další v Rumunsku. Žádný ze států ale dosud konkrétní dodávky letounů Kyjevu nepotvrdil.

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media