natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Slovensko převzalo první dvě stíhačky F-16. Pod Tatrami přistanou až v létě

    1. března 2024  19:34
    Slovensko převzalo oficiálně první dvě nové stíhačky americké výroby F-16 v nejmodernější verzi Block 70, které si před časem objednalo. Po několik měsíců ale ještě zůstanou v USA pro výcvik slovenských techniků. Přímo na Slovensku by měly první stroje přistávat až od druhé čtvrtletí roku podle toho, jak je výrobce bude dodávat.  

    Slovensko převzalo první dva nové letouny F-16 | foto: mosr.sk

    „Je naší povinností dělat vše pro to, abychom ozbrojeným silám zabezpečili nejvyšší míru ochrany a minimalizovali tak potenciální ztráty na životech. Moderní stíhací letouny F-16 jsou zárukou nejvyšší kvality a tím pádem i bezpečí našich vojáků a vojákyň,“ uvedl slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD). Ochranu vzdušného prostoru Slovenska označil za absolutní prioritu.

    V americkém Greenville v Jižní Karolíně se osobně účastnil předávacího ceremoniálu prvních dvou kusů nových strojů. Jednomístného stroje s označením „C“ a dvoumístné verze s označením „D“.

    Před jejich přeletem na Slovensko budou ještě oba stroje několik měsíců využívány přímo v USA k výcviku slovenských techniků pro údržbu tohoto typu letadel. Podle slovenského ministerstva obrany je takový výcvik pro personál klíčový pro zajištění bezproblémové integrace a efektivního provozu slovenské letky strojů F-16.

    Modernizace letiště Sliač na středním Slovensku má zpoždění a stíhačky F-16 by měly mít proto zatím zázemí na základně Malacky-Kuchyňa na západě země. Přílet prvních stroj očekává slovenská obrana od druhého čtvrtletí roku podle toho, jak americký výrobce Lockheed Martin bude předávat další vyrobené kusy.

    Slovensko si jako náhradu za zastaralé a dosluhující stroje MiG-29 ruské výroby v roce 2019 objednalo celkem 14 letounů nejmodernější varianty F-16, tedy s označením 70/72. Za letouny včetně výcviku personálu, munice a dvouleté logistické podpory zaplatí 1,589 miliardy eur, tedy v přepočtu přes 40 miliard korun.

    Projekt ovšem nabral zpoždění. Prvních sedm stíhacích letounů měl původně americký výrobce na Slovensko dodat už v roce 2023. Staré letouny MiG-29 Slovensko před časem darovalo Ukrajině v rámci pomoci proti ruské agresi a v ochraně slovenského vzdušného prostoru se tak už druhý rok střídají spojenci - Česká republika, Polsko a Maďarsko.

    Letitý koncept s novými technologiemi

    Slovensko se stane první evropskou zemí, která bude disponovat touto nejnovější verzí „Fighting Falcon“. V rámci „rodiny“ strojů F-16 jde dokonce o lepší letouny, než má v současnosti americká armáda. Ministr Kaliňák nedávno připustil, že by letka mohla být posílena ještě o další čtyři stroje.

    Verze Block 70/72 je nejnovější variantou celosvětově rozšířeného letounu, kterých americký výrobce od konce 70. let minulého století dodal přes 4 600. Úvodním uživatelem se stane Bahrajn, Slovensko je druhým zákazníkem.

    Ve většině západních zemí NATO už sice letouny F-16 postupně nahrazují stroje takzvané 5. generace v podobě F-35. Ovšem nejmodernější verze F-16 řadu technologií využívá.

    Proti starším verzím jsou tyto stroje vybaveny například novou avionikou či výkonným radiolokátorem s aktivním elektronickým vychylováním paprsku AESA typu AN/APG-83.

    Jde o klíčovou technologii, která vychází z radarů použitých právě u stíhaček takzvané páté generace F-35 Lightning II a F-22 Raptor. Kromě vyššího výkonu, odolnosti proti elektronickému rušení a nižší ceně, nabízí vyšší spolehlivost a schopnost pracovat současně v režimech vzduch-země i vzduch-vzduch.

    Dokáže tak v jednu chvíli objevit, sledovat a identifikovat mnohem rychleji větší počet cílů na mnohem větší vzdálenosti a také detailně mapovat povrch země, což umožňuje přesnou identifikaci pozemních cílů - od protiletadlových systémů, přes tanky až po obrněnce a vozidla.

    Mapa uživatelů letounů F-16 a Gripen

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media