natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Černá labuť na Dunaji. Když speciálové cvičí s americkými SEALs

    22. května 2021  15:48
    Léčky, přepady, infiltrace, osvobození rukojmí, zajmutí hledané osoby. Na zemi, ze vzduchu i na vodě. Celé spektrum zvláštních operací procvičovaly během uplynulých dvou týdnů speciální síly spojenců podél Dunaje až k Černému moři. Společně s elitními americkými Navy SEALs.  

    Cvičení speciálních sil Black Swan v Budapešti | foto: DVIDS

    „Black Swan“ (Černá labuť) je každoroční mezinárodní cvičení speciálních sil v Maďarsku a pravidelně se do něj zapojují kromě maďarských speciálů jednotky z Rakouska, Chorvatska, Slovenska, Slovinska a USA.

    Letos bylo včleněno do série dílčích manévrů Defender Europe 21, do kterých se do června na 30 místech po Evropě zapojí na 28 tisíc vojáků z 26 zemí a při nichž Američané testují obranu evropských spojenců a schopnosti přispěchat v případě ohrožení na pomoc.

    Nebe plné výsadkářů. Seskok 7 tisíc vojáků odstartoval cvičení NATO

    „I když je cvičení zaměřeno na zlepšení schopnosti speciálních sil čelit nejrůznějším hrozbám, zvyšuje rovněž integraci s konvenčními silami a interoperabilitu s našimi spojenci v NATO a evropskými partnery,“ konstatoval Marc V. LaRoche, zástupce velitele amerických speciálních sil v Evropě (SOCEUR).

    Celkově zapojilo na 800 vojáků, desítka různých letounů a vrtulníků a říční plavidla amerického námořnictva.

    Cvičné operace probíhaly prakticky o celé délce Dunaje až k Černému moři. Elitní američtí SEALs se tak například zapojili do akcí v maďarské metropoli Budapešti, další americké speciální jednotky zase nacvičovaly rychlé zasazení pomocí slanění z vrtulníků nebo speciální průzkum.

    „Naší hlavní misí během Black Swan bylo trénovat speciální operace po řece,“ uvedl velitel amerických SEALs v Evropě Peter Musselman.

    Dunaj je druhou nejdelší evropskou řekou, která pramení v německém Schwarzwaldu, protéká desítkou zemí a vlévá se do Černého moře v Rumunsku.

    Výcvik podle jeho slov pomůže maďarským speciálním silám a spojencům v případě potřeby provádět rychlé a účinné operace v odlehlých oblastech i malých a velkých městech podél celého toku, který se pro skryté operací jeví jako ideální dopravní tepna.

    Americké konvoje projedou Českem. Zamíří do Maďarska na cvičení NATO

    V Rumunsku se zase cvičné operace zaměřily na vyhledávací akce, násilné zastavení vozidel, nepozorované průniky z moře, boj z blízka nebo přímou leteckou podporu včetně využití speciálně upravených letounů AC-130J Ghostrider, tedy těžce vyzbrojenou modifikaci transportního letounu Hercules.

    Podle maďarského náčelníka Generálního štábu Ferenc Koroma šlo rovněž o otestování počátečních operačních schopností nově budovaného regionálního velitelství speciálních sil (R-SOCC) v Szolnoku. „Jak je patrné z prvních inspekčních zpráv, vojáci jsou připraveni,“ konstatoval s tím, že plných operačních schopností má velitelství dosáhnout do roku 2024.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media