natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • První žena mezi snajpry. Gardistka z Montany dokončila výcvik odstřelovačů

    11. listopadu 2021  17:08
    Její identitu americká armáda vzhledem k povaze výcviku a zařazení tají. Příslušnice Národní gardy v Montaně se nicméně stala první ženou, která kdy dokončila náročný sedmitýdenní armádní výcvik pro odstřelovače. Velitelé to označují za milník k přístupu žen ke všem bojovým pozicím.  

    Kurz pro odstřelovače americké armády | foto: nationalguard.mil

    Jsme nesmírně hrdí na úspěch této vojákyně a uvědomujeme si, že jde o milník nejen pro Montanu, ale pro celou Národní gardu a armádu,“ prohlásil generálmajor John Hronek, velitel Národní gardy v Montaně.

    Sedmitýdenní výcvik odstřelovačů americké armády dokončila před pár dny na základně Fort Benning v Georgii. Její identitu americká armáda i Národní gardy v tuto chvíli vzhledem k povaze jejího zařazení tají. 

    „Musela se několikrát dobrovolně přihlásit, aby dosáhla tohoto cíle, což je důkaz její obětavosti a odhodlání sloužit,“ dodal Hronek.

    Žena přitom vstoupila do Národní gardy v Montaně teprve loni v prosinci. Ve Fort Benning nejprve absolvovala pětiměsíční pěchotní kurz (OSUT), který kombinuje základní armádní výcvik s pokročilým individuálním výcvikem pěchotních dovedností.

    Během toho prokázala mimořádné střelecké vlohy a výcvikoví instruktoři ji proto doporučili do kurzu odstřelovačů. V něm experti vybrané uchazeče zdokonalují v dovednostech potřebných k vedení přesné palby na velké vzdálenosti, ale například i pro sběr informací na bojišti.

    „Je ztělesněním toho, co znamená být vojákem pěchoty. Nepochybovali jsme o tom, že v kurzu pro odstřelovače americké armády uspěje,“ uvedl velitel výcvikové roty Joshua O’Neill.

    Podle šéfa školy odstřelovačů americké armády Davida Wrighta (U.S. Army Sniper School) splnila všechny standardy nutné pro úspěšné absolvování. „Přijela připravená na výcvik a fyzicky v kondici pro to, aby uspěla,“ konstatoval s tím, že se nyní připojí k domovské jednotce gardy v Montaně jako kvalifikovaná „snajperka“.

    Ženy mohou do boje

    Mnohaletý zákaz sloužit ženám na přímých bojových pozicích zrušil Pentagon v roce 2013 s tím, že existovaly jen některé výjimky.

    V srpnu 2015 se Kristen Marie Griest a Shaye Lynne Haver staly prvními dvěma ženami, které absolvovaly prestižní výcvik US Army Ranger School. O rok později se Griest stala první důstojnicí pěchoty v americké armádě, když velení i s přihlédnutím k absolvování prestižního výcviku schválilo její žádost o přeložení od jednotky vojenské policie.

    Od roku 2016 jsou pro ženy otevřeny prakticky všechny pozice včetně bojových v rámci amerických ozbrojených sil.

    První žena úspěšně dokončila extrémní výcvik u amerických SEALs

    Hned v lednu 2016 se brigádní generálka Diana Holland stala první ženou - velitelkou kadetů v legendární výcvikové škole West Point. V říjnu téhož roku úspěšně absolvovalo základní pěchotní výcvik ve Fort Benning prvních deset žen.

    V roce 2019 se Laura Yeager stala první ženou ve velení pěší divize americké armády, konkrétně 40. pěší divize kalifornské Národní gardy. Prestižní kurz Rangers do roku 2019 úspěšně zvládlo na 30 žen.

    A letos v létě první žena úspěšně dokončila náročný výcvik speciálních sil amerického námořnictva a bude sloužit v podpůrné skupině pro legendární jednotky SEALs. Extrémní měsíční výběr přitom dokončilo pouze sedmnáct z padesáti adeptů.

    Nejznámější československá snajperka

    Marie Ljalková na archivním snímku.

    V listopadu 2011ve věku devadesáti let zemřela válečná veteránka, zdravotnice a slavná odstřelovačka 1. československého armádního sboru z druhé světové války Marie Ljalková-Lastovecká.

    Narodila v rodině volyňských Čechů Petrušákových v obci Horoděnka na Ukrajině. Se svým manželem Michalem Ljalkem byla již 1. března 1942 přijata do tvořící se československé jednotky v Buzuluku.

    Po základním vojenském výcviku a zdravotnickém kurzu byla vzhledem k vynikajícím výsledkům ve střelbě zařazena do zvláštního kurzu pro odstřelovače. Od bitvy u Sokolova v březnu 1943, kde se mimořádně vyznamenala, pak prošla celou bojovou cestou 1. československého armádního sboru až do vlasti.

    Vyznamenána byla prezidentem republiky Řádem Bílého lva II. stupně vojenské skupiny. Za hrdinství v bojích u Sokolova byla oceněna Řádem rudé hvězdy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media