natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Šakal prověří bojovníky před africkou misí. Armáda chystá výcvik v zahraničí

    30. prosince 2021  12:02
    Čeští vojáci se mají příští rok podle schváleného plánu zapojit do 119 cvičení v zahraničí. Nejčastěji vyjedou do sousedních zemí - Německa, na Slovensko nebo do Polska. Cvičit však budou také v USA, Kanadě, Senegalu, Gruzii nebo Jordánsku.  

    Cvičení českého uskupení pro Síly velmi rychlé reakce NATO na Libavé. Jádro tvoří 71. mechanizovaný prapor z Hranic vyzbrojený dosluhujícími obrněnci BVP-2, které chce armáda nahradit. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Nejčastěji vyjedou čeští vojáci k sousedům do Německa (26 cvičení), na Slovensko (24) a do Polska (22).

    Často budou kvůli výcviku pobývat rovněž v Maďarsku, Itálii, USA a Rakousku, uvedla armáda na svých stránkách.

    Vydají se ovšem i do méně obvyklých míst. Například v Jordánsku se 102. průzkumný prapor zúčastní tradiční mezinárodní soutěže „Warrior“ ve střelecké a taktické přípravě.

    K nejdůležitějším cvičením příštího roku pro nasazení v operacích bude patřit zářijový Mountain Flight. Proběhne v italském Bolzanu a jeho cílem je vycvičit vrtulníkové posádky v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách při extrémním zatížení letecké techniky, například při vysazení motoru.

    Zúčastní se ho tři desítky vojáků z 24. základny dopravního letectva v pražských Kbelích s vrtulníky Mi-17 a W3A Sokol.

    Na nasazení v africkém Mali se budou připravovat speciální síly. Čeká je série cvičení pod názvem „Šakal“ ve Francii. Cílem je prověřit sladěnost jednotek a štábů při vedení taktických činností s podporou letectva. Do cvičení se zapojí 150 elitních bojovníků.

    Pro nasazení v operacích se mají účastnit také například cvičení „Spiral 22“ na Slovensku, které bude zaměřeno na výcvik se speciálním americkým letounem palebné podpory AC-130 Gunship. Jde o těžce vyzbrojenou modifikaci transportního stroje Hercules.

    Obrana chce proti teroristům v Africe vyslat bezpilotní stroj a letoun CASA

    Zhruba šedesátka příslušníků elitní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova od letošního jara malijským vojákům nejen radí a pomáhá s výcvikem, ale doprovází je i do bojových operací. A nejen na území Mali, ale případně také v Nigeru a Čadu.

    Uskupení operace Takuba zapadá do širší mise francouzských sil, které v zemi operují od roku 2014 a zaměřují se na boj proti islámským radikálům.

    Výsadkáři do Lotyšska a bezpilotní Reapery

    Celkem v sedmi lokalitách – například Norsku, Lotyšsku, Litvě, Makedonii a Gruzii – se uskuteční alianční cvičení „Swift Response 22“. To je součástí série cvičení Defender Europe 22, při kterém americká armáda zkouší rychlou reakci při obraně evropských spojenců.

    Čeští vojáci se zapojí do dílčích manévrů v Lotyšsku. Půjde o 220 vojáků, především výsadkářů z Chrudimi.

    Liberečtí chemici si zase během cvičení „Toxic Lance 22“ na speciálním cvičišti v Zemianských Kostolanech procvičí postupy při ochraně před zbraněmi hromadného ničení za použití reálných bojových látek.

    Do USA se vypraví tým expertů z Velitelství kybernetických sil a informačních operací. U Národní gardy v Nebrasce je pod názvem „Cyber Tatanka“ čeká výcvik specialistů pro plánování a vedení operací v kyberprostoru.

    Zatímco v zahraničí se čeští vojáci zúčastní celkem 119 cvičení, do Česka naopak přijedou spojenečtí vojáci na 60 cvičení.

    Mezi hlavní cvičení v Česku bude tradičně patřit „Joint Fires“ k prohloubení spolupráce v dělostřelecké palebné podpoře. Na taktické létání, vzdušnou přepravu, leteckou podporu či na protivzdušnou obranu se pak zaměří „Odolné nebe 2022“, kterého se zúčastní na 650 lidí z velitelských struktur NATO.

    Na likvidaci nástražných výbušných systémů bude zaměřeno cvičení „Minigator“.

    Letecké návodčí i schopnosti poskytnout zázemí spojencům prověří cvičení „Amazing Jedi“. Na přelomu srpna a září kvůli němu na vrtulníkovou základnu u Náměstě nad Oslavou má dorazit asi stovka amerických vojáků se dvěma bezpilotními stroji MQ-9 Reaper.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media