natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Americký konvoj znovu projede Českem. Bude zatím největší

    4. února 2022  16:48
    Bude to zatím největší americký vojenský konvoj, který projede Českem. Na 1 800 amerických vojáků a 700 vozidel včetně obrněnců zamíří v druhé polovině února přes české území z Německa na Slovensko na každoroční cvičení Saber Strike. Zpátky se bude vracet o měsíc později.  

    Konvoj americké armády | foto: Latvijas Armija

    „Přesuny všech proudů konvoje jsou plánovány ve večerních až brzkých ranních hodinách tak, aby se minimalizoval vliv na civilní silniční provoz,“ uvedla Magdalena Dvořáková z Generálního štábu.

    Celkově půjde o 700 vojenských vozidel a 1 800 amerických vojáků. Z Německa zamíří přes české území na Slovensko v rámci cvičení Saber Strike 2022. To je dílčí součástí celé série vojenských cvičení Defender Europe, která má prověřit obranu členských zemí NATO a především schopnost amerických sil přispěchat spojencům na pomoc.

    Vláda přesun zahraničních vojáků přes české území schválila už loni v listopadu 2021 v rámci plánu vojenských cvičení na letošní rok.„Návrat jednotek ze cvičení proběhne o měsíc později, tedy v druhé polovině března 2022,“ dodala Dvořáková.

    Všechny přesuny budou podle ní doprovázeny a zabezpečeny příslušníky Vojenské policie ve spolupráci s Policií České republiky a jsou koordinovány s dotčenými ministerstvy a samosprávami.

    Ujistila, že v rámci zabezpečení přesunů budou dodržována veškerá platná hygienická opatření. Přesuny vojsk americké armády přes území České republiky schválila hlavní hygienička ministerstva obrany. Termíny cvičení, přesunů a počty vojáků se ale podle Dvořákové ještě mohou změnit vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci.

    Loni se do cvičení Defender Europe zapojilo 28 tisíc vojáků z 26 členských a partnerských zemí NATO. Letos to má být až 33 tisíc vojáků.

    Česká armáda by se letos měla zapojit do dílčího cvičení ze série, pojmenovaného jako Swift Response. To se uskuteční celkem v sedmi lokalitách – například Norsku, Lotyšsku, Litvě, Makedonii a Gruzii. Čeští vojáci se zapojí v Lotyšsku. Půjde o 220 vojáků, především výsadkářů z Chrudimi.

    Kapitán Amerika a hrdinové Marvelu? Ne, ale schopnosti máme, říkají vojáci

    Vojáci a technika armády USA se přes Česko přesunují celkem pravidelně. Velkou pozornost vzbudil konvoj asi 500 Američanů s více než stovkou vozidel, který projížděl Českem na jaře roku 2015 cestou ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Při průjezdu tehdy americké vojáky vítaly tisíce příznivců.

    V dalších letech pak následovaly i početnější konvoje. Třeba v roce 2018 projelo Českou republikou dohromady asi 400 vozidel a 1 000 vojáků americké armády. Naposledy pak loni v květnu a červnu Českem projíždělo zhruba 700 vojáků a 150 kusů techniky.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media