natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nebe plné výsadkářů. Seskok 7 tisíc vojáků odstartoval cvičení NATO

    14. května 2021  12:53
    Seskoky 7 tisíc výsadkářů v Estonsku, Bulharsku a Rumunsku odstartovala dílčí fáze rozsáhlého cvičení Defender Europe, která má prověřit obranu členských zemí NATO a především schopnost amerických sil přispěchat spojencům na pomoc. Jde o jednu z největších výsadkových operací spojenců za poslední dvě dekády.  

    Hromadný seskok amerických, polských, nizozemských a rumunských výsadkářů v rumunském Bobocu během cvičení Defender Europe 21 | foto: DVIDS

    Série cvičení zastřešených pod souhrnným názvem Defender Europe 21 začala oficiálně před týdnem v Albánii, ačkoliv přípravy a přesuny techniky z USA začaly už v březnu.

    Dílčí cvičení potrvají až do 10. června se do manévrů na 30 místech po Evropě zapojí na 28 tisíc vojáků z 26 zemí. Američané při nich testují obranu evropských spojenců.

    USA znovu zkouší obranu Evropy. Loňský test překazila pandemie covidu

    Aeromobilními operacemi včetně nočních seskoků výsadkářů v Estonsku, Bulharsku a Rumunsku tento týden odstartovalo první dílčí cvičení Swift Response, které má prověřit jednotky rychlé reakce.

    USA přes oceán vyslaly vojáky 82. výsadkové divize z Fort Bragg. Jde o jednu z největších cvičných výsadkových operací spojenců za poslední dvě dekády.

    Pro představu. Pro hromadný výsadek několika set amerických a britských vojáků do výcvikového prostoru Tapa v Estonsku bylo zapotřebí 7 strategických transportních strojů C-17 Globemaster a 6 menších letounů C-130 Hercules. Do výsadků v Bulharsku a Rumunsku se pak kromě Američanů zapojili také polští, nizozemští a rumunští výsadkáři.

    „Vojenské přesuny přes hranice evropských států jsou klíčem k připravenosti spojenců a partnerů NATO,“ uvedl zástupce velitele amerických pozemních sil v Evropě Joe Jarrard.

    Na bulharskou základnu v Bezmeru tak americké velení v rámci nácviku rychlé reakce na případnou krizi vyslalo 17 bojových vrtulníků ze tří základen v Německu. Během necelých dvanácti hodin musela sestava z 12. letecké bojové brigády přeletět 7 zemí a urazit přes 1 500 kilometrů.

    Podobný test na obranu Evropy připravovaly Spojené státy už loni. Kvůli pandemii covid-19 ale bylo cvičení Defender Europe značně omezeno. I letos během cvičení platí velmi přísná opatření k zabránění šíření viru. „Je klíčové pokračovat ve výcviku. Do Evropy jsme nepřivezli nikoho, kdo by neměl dvě dávky očkování,“ řekl zástupce velitele 82. výsadkové divize Gil Ferguson.

    Hlavní část cvičení Defender Europe se bude konat v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Itálii, Kosovu, Černé Hoře, Severní Makedonii, Rumunsku a Chorvatsku. Menší dílčí akce budou současně probíhat v Estonsku, Německu, Řecku a Maďarsku.

    „Musíme komunikovat a rozumět si. Cvičení jako Swift Response zvyšují naše schopnosti a připravenost a stáváme se silnějšími,“ konstatoval velitel polské 6. výsadkové brigády Grzegorz Grodzki.

    V dalších dnech se do dílčích cvičení zapojí americké dělostřelectvo, vzdušné síly, ale také námořnictvo. Mluvčí Pentagonu John Kirby potvrdil, že do norského přístavu Tromso dorazila americká ponorka USS New Mexico třídy Virginie, která se zapojí do cvičných operací na severu Evropy.

    Americké konvoje projedou Českem. Zamíří do Maďarska na cvičení NATO

    „V příštích několika dnech budou probíhat operace v Albánii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Německu a Severní Makedonii, které se zaměří na testy integrované protivzdušné a protiraketové obrany,“ konstatoval s tím, že cvičné scénáře budou kombinovat skutečně nasazené jednotky s počítačovými simulacemi.

    Manévry se dotknou také České republiky. Na 600 amerických vojáků se 190 vozidly postupně projede od soboty 22. května do středy 26. května v několika konvojích přes území Česka. Z Německa zamíří na další cvičení Saber Guardian v Maďarsku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media