natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: Barbarossa, Ležáky, Brexit a první tankování za letu

    21. června 2021  7:01
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 21. do 27. června, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    21. – 25. června 2003 se odehrálo přípravné cvičení na první nasazení sil NATO mimo Evropu v historii Aliance. Ve „Warrior Preparation Centre“ v německém Einsiedlerhofu se ho zúčastnilo 300 cvičících. NATO pak 11. srpna převzalo velení mise ISAF (International Security Assistance Force) v Afghánistánu. Cvičení připravovalo první příslušníky velení, kteří se do Kábulu přesunuli v červenci. Většinu z nich tvořili příslušníci aliančního společného velitelství v německém Heidelbergu.

    Zdroj: NATO

    22. června 1941 začala pod názvem Operace Barbarossa největší invaze vojenské historie. Nacistické Německo napadlo po porušení dohody o neútočení Sovětský Svaz. Invaze se účastnilo na tři miliony vojáků a fronta byla dlouhá 2 900 kilometrů. Po úspěšném úvodu operace se nacistický postup zastavil neúspěšným pokusem o obsazení Moskvy. Následný příchod tuhé ruské zimy umožnil Sovětům přejít do protiútoku. Německé jednotky poté už nedokázaly přejít na východní frontě do významnější ofenzívy.

    Zdroj: OnThisDay.com

    23. června 2016 se v Británii uskutečnilo referendum o setrvání země v Evropské unii. Překvapivým výsledkem 52 % ke 48 % ve prospěch opuštění EU odstartoval několikaletý proces vyjednávání o podobě samotného odchodu a následných vztahů země s unií. Samotný výsledek měl za následek odstoupení britského premiéra Davida Camerona. Velká Británie pak opustila Evropskou unii 31. ledna 2020.

    Zdroj: OnThisDay.com

    24. června 1942, pouhé dva týdny po vyhlazení obce Lidice, stihl podobný osud také obec Ležáky na Chrudimsku. Na 500 mužů gestapa a protektorátního četnictva uzavřelo obec. Obyvatelé byli shromážděni a odvezeni. Obec byla vyrabována a podpálena. Ještě v ten večer nacisté zastřelili 33 obyvatel. Další pak popravili v následujících dnech. Děti, kromě dvou sester vybraných k poněmčení, byly deportovány do internačního tábora, případně do dětských domovů.

    Zdroj: Památník Ležáky

    25. června 1984 nastoupil Lord Carrington na pozici generálního tajemníka NATO. Britský politik, který před tím zastával například posty vysokého komisaře v Austrálii, ministra obrany, ministra zahraničí nebo také lídra Konzervativní strany, vykonával tuto pozici do roku 1988.

    Zdroj: natoaktual.cz

    26. června 1974 byla slavnostně podepsána Atlantická deklarace o smyslu a cílech Severoatlantické Aliance a o vztazích s Východem. K podpisu došlo u příležitosti 25. výročí Washingtonské smlouvy na summitu v Bruselu.

    Zdroj: natoaktual.cz

    27. června 1923 se uskutečnilo historicky první tankování za letu. Tento riskantní úkol provedly dvě posádky letecké služby americké armády s dvouplošníky De Havilland Airco DH.4B. V letounu, který palivo za letu poprvé přijal, byli kapitán Lowell H. Smith a poručík John P. Richter. Ve stroji, který sloužil jako první tanker, seděli poručíci Virgil Hine a Frank W. Seifert.

    Zdroj: OnThisDay.com

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media