natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: pád Varšavské smlouvy, noc Dlouhých nožů a mise proti pirátům

    1. července 2021  12:19
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 28. června do 4. července, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    8. června 1995 schválila Rada NATO plán na případné stažení mírových sil OSN z Bosny. Rozhodnutí padlo na úrovni velvyslanců členských zemí v Bruselu.

    Zdroj: natoaktual.cz

    29. června 2009 skončila první fáze operace Allied Protector. Cílem bylo zajistit bezpečnost a ochranu námořních cest v oblastech Indického oceánu, Adenského zálivu a u Afrického rohu, kde se vyskytovala vysoká míra pirátské činnosti. Využity byly námořní síly okamžité reakce NATO, známé pod zkratkou SNMG1.

    Zdroj: NATO

    30. června 1934 vypukla takzvaná Noc dlouhých nožů. Akce byla zaměřena na zneškodnění příslušníků SA (Sturmabteilung), kteří v Německu tvořili paramilitantní odnož nacistické NSDAP. Tímto krokem Adolf Hitler značně posílil postavení strany a armády.

    Zdroj: Česká televize

    1. července 1991 došlo k rozpadu Varšavské smlouvy. Dohodli se na tom zástupci členských států na setkání v Praze, kde byl přítomen i prezident Václav Havel. Varšavská smlouva představovala vojenský pakt východoevropských zemí pod vedením Sovětského svazu, který vznikl v reakci na přizvání západního Německa do Severoatlantické aliance.

    Zdroj: iRozhlas

    2. července 2002 bylo v Moskvě otevřeno společné středisko NATO-Rusko. Jeho účelem mělo být poskytnutí pomoci a podpory vojenskému personálu po návratu do civilu.

    Zdroj: NATO

    3. července 2000 se česká diplomatka Kateřina Fialková probojovala konkurzem do funkce zástupkyně ředitele kabinetu generálního tajemníka NATO. Nejvyššího úřadu, jaký do té doby kdy zastával občan některé ze tří nových členských zemí, se pak ujala na podzim.

    Zdroj: natoaktual.cz

    4. červenec se v USA slaví jako Den nezávislosti. Oficiálně se slaví od roku 1776 kdy Kongres téměř jednohlasně odhlasoval přijetí Deklarace nezávislosti, která požadovala úplnou nezávislost od Británie. Autory jsou Thomas Jefferson, John Adams a Benjamin Franklin.

    Zdroj: History.com

    luc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media