natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Průlom na summitu. Turecko nebude blokovat přijetí Finska a Švédska

    28. června 2022  20:33,  aktualizováno  22:59
    Turecko nebude blokovat přijetí Finska a Švédska do NATO. Lídři všech tří zemí na okraj summitu v Madridu podepsali společné memorandum, které má řešit turecké námitky a umožnit vstup severských zemí mezi spojence. Nic tak nebrání, aby Aliance dala oběma zemím na summitu pozvánku.  

    Podpis memoranda mezi Finskem, Švédskem a Tureckem na summitu v Madridu, které odblokovalo přijetí severských zemí do NATO (28.6.2022) | foto: NATO Photos

    „S potěšením oznamuji, že nyní máme dohodu, která připravuje cestu Finsku a Švédsku ke vstupu do NATO,“ oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg jen pár hodin před oficiálním začátkem summitu v Madridu.

    Turecko podle ně upustilo od svých výhrad proti vstupu Švédska a Finska. Všechny tři země podepsaly společné memorandum, které reaguje na výtky Ankary proti přijetí severských zemí.

    Turecko v uplynulých týdnech tvrdě odmítalo možnost vstupu obou zemí s argumentem, že podporují kurdské teroristy a další skupiny, které Turci vidí jako ohrožení své bezpečnosti a považují je za teroristické.

    Turecko za teroristy považuje Stranu kurdských pracujících (PKK), jež je na seznamu teroristických organizací také v USA a EU, ale i kurdské oddíly YPG. Ty Západ podporoval v boji proti Islámskému státu.

    Ankara rovněž oznámila, že se státy zavázaly k větší spolupráci v oblasti obranného průmyslu, odstraní prý také zavedená omezení. Švédsko i Finsko totiž dosud omezují prodeje zbraní do Turecka.

    Turecká prezidentská kancelář k memorandu sdělila, že vznikne mechanismus předávání informací důležitých pro boj s terorismem. Švédsko a Finsko prý daly Ankaře také slib, že podniknou konkrétní kroky ve věci vydání lidí obviněných v Turecku z terorismu. Podle finského prezidenta dohoda nicméně obsahuje pouze obecné principy, které budou platit pro vyhošťování lidí, nikoliv seznam konkrétních lidí.

    Průlom přišel během zhruba dvouhodinového společného jednání tureckého prezidenta Erdogana s finským prezidentem Saulim Niinistöm a švédskou premiérkou Magdalenou Andersson pod zásadou šéfa NATO Stoltenberga.

    Tam se lídři dohodli na znění třístranného memoranda, které pak podepsali ministři zahraničí všech tří zemí – Mevlüt Çavuşoğlu, Pekka Haavisto a Ann Linde.

    „V NATO jsme vždy dokázali, že bez ohledu na naše rozdíly si vždy dokážeme sednout, najít společnou řeč a vyřešit jakékoli problémy,“ dodal Stoltenberg.

    NATO nyní oficiálně pozve“obě severské země, aby se k němu připojily. Vstup Švédska a Finska budou muset také schválit parlamenty všech třiceti stávajících členských zemí Aliance.

    „Velmi vítám podpis tohoto trilaterálního memoranda a velmi vítám konstruktivní přístup, který všechny tři země během jednání projevily. Finské a švédské členství v NATO je dobré pro Finsko a Švédsko, je dobré pro NATO a je dobré pro evropskou bezpečnost,“ konstatoval.

    Odstranění překážek pro přijetí oba zemí ocenilo několik aliančních lídrů. Například britský premiér Boris Johnson úterní průlom označil za „fantastickou zprávu na úvod summitu“.

    „Skvělý způsob, jak zahájit summit,“ vzkázal americký prezident Joe Biden. S tím, že Spojené státy k dohodě blahobřejí. Právě USA přitom měly podle zákulisních informací na Ankaru v posledních dnech nejvíce tlačit, aby o možné dohodě vůbec uvažovala.

    Někdejší švédský premiér a ministr zahraničí Carl Bildt pak dohodu označil za „dosažení slušného kompromisu, který by měl být výhodný pro všechny“.

    Český premiér Petr Fiala rozhodnutí Turecka nebránit vstupu Finska a Švédska do NATO považuje za velmi dobrou zprávu. „Padla poslední velká překážka a nic nebrání tomu, aby se naši severští přátelé stali brzy právoplatnými členy NATO. Velké posily pro celou alianci,“ uvedl na twitteru.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media