natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Finsko a Švédsko podepíší protokoly pro vstup do NATO už v úterý

    30. června 2022  13:44
    Představitelé Finska a Švédska podepíší přístupové protokoly pro vstup do NATO už příští týden v úterý, oznámil na závěr summitu v Madridu šéf Aliance Jens Stoltenberg. Odstartuje tak ratifikační proces nových členů. Jejich přijetí musí odsouhlasit parlamenty ve třiceti současných členských zemích.  

    Finský ministr zahraničí Pekka Haavista, šéf NATO Jens Stoltenberg a šéfka švédské diplomacie Ann Linde v bruselské centrále Aliance | foto: NATO Photos

    „Přístupové protokoly obě severské země podepíšou v úterý,“ řekl na závěr summitu Stoltenberg s tím, že obě severské země mají plné právo stát se členy Severoatlantické aliance.

    O členství v NATO požádaly obě země společně v květnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Ve středu jim spojenci na summitu v Madridu dali pozvánku ke vstupu. Začal tak proces ratifikace.

    Pro plné členství musí totiž protokoly schválit parlamenty všech 30 současných členských států. Celý proces trvá obvykle i více než rok.

    Například jeden z nejmladších členů Aliance – Černá Hora zahájila přístupové rozhovory v prosinci 2015. Za pouhé tři měsíce v březnu 2016 už Černá Hora podepisovala přístupové protokoly a ratifikace pak trvala do června 2017. A zatím poslední nový člen, Severní Makedonie, podepsala přistoupení k NATO v únoru 2019. Ratifikace trvala až do března roku 2020.

    K dalšímu rozšíření NATO se už stačil vyjádřit i ruský prezident Vladimír Putin. Z přijetí Finska a Švédska prý Rusko podle něj obavy nemá, ale na případné rozmístění aliančních jednotek v těchto severských zemích bude podle něj Moskva muset reagovat zrcadlově.

    „Jsou to suverénní státy a mají právo zvolit si vlastní cestu a vstoupit do NATO. Přivítali jsme je v naší Alianci,“ konstatoval Stoltenberg.

    Spojenci jsou podle něj v souvislosti s ruskými proklamacemi připraveni na každou situaci.

    Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je členství Finska a Švédska v NATO jasným signálem pro Rusko, že strategie ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Ukrajině je špatná a poškozuje jeho vlastní zájmy.

    Německý kancléř Olaf Scholz pak Putinova slova o nutnosti zrcadlení a imperialistických ambicích Západu označil za směšná. Ruská invaze na Ukrajinu podle ně „dokazuje takové ambice právě ze strany Putina“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media