natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Slováci předstihli Čechy. Koupí pásové obrněnce ze Švédska za 42 miliard

    28. června 2022  18:12
    Slovensko v přezbrojení těžké obrněné brigády předstihlo Českou republiku. Nakoupí 152 pásových bojových vozidel (BVP) ze Švédska v přepočtu za takřka 42 miliard korun, rozhodla v úterý slovenská vláda. Kabinet nákup označil za zásadní pro budoucnost slovenské armády a posílení obrany.  

    Zkoušky nabízených bojových vozidel pěchoty (BVP). Na snímku CV90 | foto: AČR

    „Jsem vděčný kolegům za jednoznačnou podporu výběru, který v maximální možné míře vyhovuje požadavkům Ozbrojených sil SR, stanoveným finančním limitům včetně celkové ceny vozidla, logistické podpory, provozních nákladů, jakož i kritériím reálného zapojení domácího obranného průmyslu,“ uvedl p jednání vlády slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

    Slovensko pořídí v první fázi zatím 152 pásových bojových vozidel CV90 MkIV ve verzi s 35mm kanónem švédského výrobce BAE Systems/Hägglunds AB. Půjde o nákup prostřednictvím mezivládního kontraktu se Švédským královstvím.

    Celkové předpokládané náklady na pořízení pásové techniky včetně odhadovaných nákladů na infrastrukturu dosáhnou podle ministerstva obrany výše 1,688 miliardy eur s DPH (v přepočtu takřka 42 miliard korun).

    Obrněnce mají postupně nahradit stará a dosluhující vozidla BVP-1 a BVP-2 ve výzbroji slovenské armády. Spolu s kolovými bojovými obrněnými vozidly 8x8 má jít o klíčovou výzbroj pro zajištění obrany země a nejvýznamnější krok k vybudování moderní těžké mechanizované brigády, jejíž vytvoření slíbilo Slovensko spojencům v NATO.

    Podobný závazek dala také Česká republika. Ta sice začala nové pásové obrněnce vybírat už před lety, ale stále nemá vítěze. Česká ministryně obrany Jana Černochová nedávno avizovala, že rozhodnutí padne v nejbližších týdnech.

    Slovensko přitom začalo oficiálně s výběrem obrněnců teprve loni na jaře. Bratislava avizovala, že chce obrněnce nakoupit formou vláda-vláda a oslovila přímo několik zemí, kde se obrněnce vyrábějí.

    Hodnotící komise pak seřadila nabídky. Za nejvhodnější označila vozidla CV90 s 30mm a 35mm kanónem od švédského výrobce BAE Systems/Hägglunds AB. Obrněnce CV90 slouží už v sedmi zemích: Dánsku, Estonsku, Finsku, Norsku, Švédsku, Švýcarsku a Nizozemsku.

    Na dalších místech se umístila španělská nabídka s vozidlem ASCOD od amerického výrobce General Dynamics European Land Systems (GDELS), dále pak maďarská nabídka vozidla LYNX KF41 německého výrobce Rheinmetall a na posledním pak polská nabídka na obrněnce BORSUK od výrobce PZG. Tedy až na polského výrobce prakticky stejní uchazeči jako v případě českého tendru.

    Na projektu a vyhodnocení se podílel tým složený z přibližně 60 odborníků.

    Dalším krokem bude nyní příprava mezivládní dohody mezi slovenskou a švédskou vládou. Podepsat ji chce Bratislava ještě do konce letošního roku. První obrněnce by měli slovenští vojáci dostat už v roce 2025 a hlavní dodávky se mají uskutečnit v rozmezí let 2026 až 2028.

    „Primárním subkontraktorem bude státní společnost ZTS - SPECIÁL a z projektu budou dlouhodobě profitovat další desítky slovenských státních a soukromých společností,“ dodal ministr obrany Jaroslav Naď.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media