natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čína není protivník, ale moc se sbližuje s Ruskem, varoval šéf NATO

    28. června 2022  17:01
    Rostoucí síla a vliv Číny bude jedním z hlavních témat summitu NATO, který začíná v Madridu. Podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga spojenci sice nepovažují Peking za protivníka, ale znepokojující je jeho další sbližování s Moskvou po ruské invazi na Ukrajinu.  

    ilustrační snímek | foto: NATO Photos

    „Čínu nepovažujeme za protivníka,“ prohlásil Stoltenberg na okraj summitu NATO v Madridu. Jak podotkl, řadu spojenci však zklamalo, že Čína dosud nijak neodsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

    Řada spojenců je pak podal něj znepokojena dalším sbližováním Pekingu s Moskvou. „Čína šíří mnoho falešných narativů o NATO, Západu a s Ruskem jsou si nyní bližší než kdykoli předtím,“ konstatoval.

    Vztah k Číně minimálně pro další dekádu mají na summitu lídři Aliance vymezit v nové Strategické koncepci. Jak „tvrdý“ postoj k Pekingu spojenci přijmou ale zůstává nejasné. Přitom v posledním strategickém dokumentu z roku 2010 nebyla Čína vůbec zmíněna.

    Někteří evropští členové se obávají příliš radikálního postoje ze strany USA vůči Pekingu a nechtějí, aby byla Čína postavena do role protivníka vedle Ruska.

    Stoltenberg i další alianční lídři opakovaně označili Čínu za „určitou výzvu“ pro západní hodnoty, zájmy i bezpečnost. Šéf NATO dnes upozornil, že Čína bude brzy největší ekonomikou světa a že NATO musí s Pekingem jednat o řadě klíčových otázek, například o změnách klimatu.

    Připomněl, že válka na Ukrajině ukázala, jak je nebezpečná přílišná závislost na dodávkách komodit od autoritářských režimů. „Způsob, jakým Rusko využívá energii jako nátlakovou zbraň, zdůrazňuje potřebu rychle se odstavit od ruské ropy a plynu. Zároveň nesmíme zaměňovat jednu závislost za jinou,“ podotkl s odkazem právě na Čínu, která je klíčovým dodavatelem řady klíčových surovin i komponentů pro nejnovější technologie. „Musíme tedy diverzifikovat naše zdroje energie a naše dodavatele,“ dodal.

    Obecně se očekává, že nová koncepce stanoví přístup NATO k rostoucímu ekonomickému a vojenskému dosahu Číny a k rostoucímu významu a síle indo-pacifického regionu. Kvůli tomu se poprvé summitu jako hosté účastní představitelé Japonska, Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu.

    Čína se od začátku války na Ukrajině prezentuje jako neutrální stát a ruskou invazi přímo nepodporuje, bezprecedentní sankce vůči ruskému režimu však odsoudila.

    Otázka rostoucího vlivu Číny se do agendy jednání spojenců dostává pravidelně poslední tři roky od summitu v Londýně, kdy Aliance poprvé oficiálně deklarovala, že se v budoucnu zaměří právě na Čínu. Ať už jde o společný postup při zavádění nových technologií včetně nových sítí 5G nebo o snahy o vtažení Pekingu do mezinárodních dohod o kontrole zbrojení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media