Do finále obří zakázky na pásové obrněnce jdou všichni tři výrobci

Vydáno 01.09.2021
Nabídky na dodávky 210 pásových obrněnců pro českou armádu podali všichni tři výrobci, jejichž vozidla vojáci na jaře otestovali. Termín vypršel 1. září. O obří zakázku za více jak 50 miliard korun tak budou soupeřit britsko-švédský BAE Systems s vozidlem CV90, španělský GDELS s vozidlem ASCOD a německý Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.  

Obrněnce CV90, Lynx a Ascod během zkoušek na Libavé | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

„Své nabídky v tomto termínu ministerstvu obrany doručili,“ potvrdil mluvčí obrany Jakub Fajnor.

Úplnost nabídek a jejich obsah nyní podle něj podrobně posoudí komise složená ze zástupců ministerstva a armády. Jde přitom o obsáhlé dokumenty čítající tisíce stran, posuzování proto potrvá řádově několik týdnů. 

„Teprve pak bude jasné, jestli nabídky dodavatelů odpovídají požadavkům stanoveným ministerstvem. Proto není v současné chvíli možné zveřejnit o podaných nabídkách bližší podrobnosti,“ dodal.

Obrana dostane přidáno. Bude to ale méně, než původně počítala

Vyhovující nabídky pak vyhodnotí speciální expertní komise a navrhne vítěze. Komisí navržené pořadí pak ještě posoudí vedení ministerstva a o zakázce bude informována vláda.

V největší zbrojní zakázce dosavadní české historie jde o dodávky 210 pásových obrněnců. Cena, která má být jedním z klíčových kritérií, by neměla překročit částku 51,6 miliardy korun.

V závěrečném hodnocení nabídek má mít cena váhu 55 procent, technické parametry 20 procent a ostatní parametry včetně výše zapojení domácího zbrojního průmyslu 15 procent. Technické parametry při jarním testování obrněnců přitom splnila všechna nabízená vozidla stoprocentně.

Nové obrněnce mají nahradit dosluhující BVP-2. Novými vozidly budou primárně přezbrojení tři prapory 7. mechanizované brigády z Hranic. Aby Česko splnilo slib spojencům z NATO a mělo v roce 2026 připravenou těžkou obrněnou brigádu, bude výrobce přednostně dodávat vozidla v bojové, velitelské a vyprošťovací variantě.

Projekt nabral i kvůli pandemii koronaviru a odkládání zkoušek zpoždění. Konečné rozhodnutí o pořízení nových obrněnců tak bude až nové vládě po podzimních volbách.

inc natoaktual.cz