natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Za kolik? Výrobci obrněnců mají měsíc na podání finálních nabídek

    27. května 2021  14:32
    Ministerstvo obrany vyzvalo výrobce pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), aby do 1. července předložili finální nabídky na dodávky 210 obrněnců. Cena bude rozhodující a neměla by přesáhnout 51,6 miliardy korun.  

    Obrněnce CV90, Lynx a Ascod během zkoušek na Libavé | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Největší armádní zakázka v české historii za 50 miliard korun se tak blíží do finále. Ucházejí se o ni britsko-švédský výrobce BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV90, americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem ASCOD a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

    Zástupci firem si ve čtvrtek během ukázkového dne na Libavé převzali výzvu k podání finálních nabídek. “Vybereme model, který bude dalších 30 let sloužit vojákům. Je třeba udělat další milník,” uvedl náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka.

    Do 1. července odpoledne mají odevzdat ministerstvu své nabídky, z nichž posléze obrana vybere vítěze. Rozhodující přitom bude cena, která by za 210 obrněnců neměla překročit částku 51,6 miliardy korun.

    Podle projektového manažera pořízení nových BVP Ctirada Gazdy bude cena nejdůležitějším parametrem. „Překročení ceny může vést až k vyloučení dodavatele,“ konstatoval Gazda.

    V závěrečném hodnocení nabídek bude mít podle něj cena váhu 55 procent, technické parametry 20 procent a ostatní parametry včetně výše zapojení domácího zbrojního průmyslu 15 procent.

    Na Libavé právě vrcholí zkoušky všech tří nabízených vozidel, zda splňují všechny parametry, které armáda požaduje. Expertům zbývá prověřit několik oblastí.

    Zkoušky podle Gazdy probíhají podle plánu. „Bude to ohromný skok vpřed. Všechna ta vozidla plní požadavky armády na 100 procent. Výsledky, kterých dosahují, ukazující, že jsou to asi ti nejlepší výrobci, které jsme mohli vybrat,“ dodal.

    Projekt pořízení nových BVP nabral i kvůli pandemii koronaviru a odkládání zkoušek zpoždění. Podle Koudelky není v tuto chvíli možné říci, zda obrana stihne obrněnce vybrat ještě do podzimních voleb. „Vládu budeme informovat až po posouzení nabídek a výběru vítěze. Prakticky před podpisem smlouvy,“ uvedl.

    Novými vozidly budou primárně přezbrojení tři prapory 7. mechanizované brigády z Hranic. Aby Česko splnilo slib spojencům z NATO a mělo v roce 2026 připravenou těžkou obrněnou brigádu, bude výrobce přednostně dodávat vozidla v bojové, velitelské a vyprošťovací variantě.

    Ascod, CV9O a Lynx jdou do boje. Obrana začne testovat pásové obrněnce

    Výrobci počátkem května do České republiky poslali plně funkční vozidla, které nyní specialisté armády testují. Za úkol mají prověřit tři desítky požadavků. Prověřují třeba balistickou a protiminovou ochranu nebo pohyblivost vozidel.

    Vojáci si vyzkoušeli i nastupování do vozidel „v plné polní“, manipulaci s raněnými nebo třeba uskladnění munice. Praktické zkoušky potrvají až do 6. června.

    Vozidla se na Libavé předvedla také před poslanci a senátory branných výborů. Mohli sledovat střelbu z kulometu i kanonu až na dva kilometry nebo porovnat jízdní vlastnosti strojů. Kvůli pracovnímu vytížení nakonec na místo ale nedorazil ministr obrany Lubomír Metnar.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media