natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pro rozvoj armády je zásadní stabilní financování a vize do budoucna

    18. října 2021  10:03
    Česká armáda v novodobé historii země prošla zásadními změnami. Z mocenského nástroje režimu před rokem 1989, kdy vojáci vzbuzovali spíše opovržení, se z armády stala jedna z nejdůvěryhodnějších institucí v zemi.  

    Čeští vojáci v zahraniční misi. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Pro úspěšný rozvoj armády je nutné zajistit stabilní financování, definování priorit a vize do budoucna a také zapojení a podpora vědy a výzkumu, shodli se experti v rámci diskuse organizované Institutem pro politiku a společnost u příležitosti Dnů NATO v Ostravě.

    Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého společnost za minulého režimu v armádu nevěřila a vojáci tak mohli obrazně řečeno chodit pouze kanály, zatímco dnes jsou vojáci vzdělaní a sebevědomí lidé. 

    Jeho slova potvrdil i moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák s tím, že dříve armádu nikdo nevnímal jako instituci, která by měla pomáhat, ale byla prostředkem totalitního režimu. 

    Ke změně přístupu podle českého velvyslance při NATO Jakuba Landovského zásadně pomohla transformace na profesionální armádu a její depolitizace. Důležitým krokem bylo i bezprostřední porevoluční zapojení českých vojáků do zahraničních misí a následně i vstup do NATO, připomenul poslanec a člen sněmovního výboru pro obranu Josef Bělica.

    Bolavé financování a nákupy

    I přes řadu pozitivních změn stále existují bolavá místa. Těmi jsou zejména otázky financování a procesu akvizic. Pro armádu je totiž zásadní oblast plánování, a to v dlouhodobějším horizontu. Do toho vnáší nejistoty každoroční schvalování státního rozpočtu závislé na rozhodnutích politiků.

    Rozpočet na obranu rovněž bývá oblíbeným místem, odkud se v případě krize berou peníze ve prospěch jiných resortů.

    Vstupem do NATO se Česká republika zavázala k vydávání 2 % HDP na obranu. Podle poslanců Vondráka a Bělici by ale věc neměla být řešena zákonem, jako je tomu například v Polsku. 

    Obrana dostane přidáno. Bude to ale méně, než původně počítala

    Jiří Šedivý připomenul, že ani polský přístup nepředstavuje jistotu, jelikož zákon, který byl schválen, může být později jednoduše zrušen. Podle Jakuba Landovského cestou může být uzákonění strategických priorit, které budou při schvalování rozpočtů reflektovány.

    Ve věci armádních nákupů poslanec Bělica uvedl, že se jedná o velmi komplikovaný a zdlouhavý proces. Na druhou stranu ale podle něj dochází ke zlepšení a posouváme se vpřed. Hejtman Vondrák kritizoval systém veřejných zakázek s tím, že je nastaven natolik komplikovaně, kdy v podstatě nejsme schopni nic vysoutěžit a je potřebná jeho revize.

    Vondrák současně varoval před zasahováním politiků do výběrových řízení a zdůraznil, že celý proces by měl být striktně apolitický. Generál Šedivý k tomu dodal, že krokem kupředu by bylo vytvoření skutečně nezávislé národní agentury pro vyzbrojování a úprava legislativy, která by v otázkách národní bezpečnosti upřednostnila kritérium kvality před cenou.

    Důležitým bodem nejen pro rozvoj armády, ale i pro posílení strategické a ekonomické pozice České republiky je zapojení a podpora tuzemských vědeckovýzkumných kapacit a českého průmyslu. 

    Podle Bělici je kvalita výrobků velmi důležitá, abychom mohli konkurovat západním firmám, které na rozdíl od nás neztratili svou kontinuitu. S propojením vědy a výzkumu s obranným průmyslem souhlasí i hejtman Vondrák a dodal, že momentální investice do vědy a výzkumu jsou nedostačující a je potřeba je zvyšovat. 

    Podle velvyslance Landovského je nutné nalézt rovnováhu mezi zájmy státu a zájmy průmyslu a dále najít oblast, ve které bude mít Česká republika výhodu. Země má obrovský potenciál ve vědě a výzkumu a ve vzdělání lidí. „Nicméně to, kde máme mezery, je strategický nadhled a koncentrace lidského potenciálu a úsilí,“ zhodnotil situaci generál Šedivý.

    Roman Máca natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media