natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obrana dostane přidáno. Bude to ale méně, než původně počítala

    28. srpna 2021  9:42
    Rozpočet ministerstva obrany by měl příští rok růst na více jak 92 miliard korun. Je to o 2 miliardy více, než počítal první červnový návrh, ale zároveň o 3 miliardy méně, než původně obrana počítala. Vyplývá to z pátečního jednání ministra obrany Lubomíra Metnara s šéfkou financí Alenou Schillerovou (oba za ANO).  

    Bojové vozidlo pěchoty brzdí během ukázky na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Při jednání s Alenou Schillerovou jsme se dohodli na růstu obranného rozpočtu v dalších letech,“ oznámil Metnar. Připustil, že šlo o jedno z nejtěžších jednání, která za poslední tři roky s ministryní financí vedl.

    Oproti červnovému návrhu ministerstva financi by obrana měla příští rok dostat o 2 miliardy korun navíc. Hospodařit by tak resort mohl s částkou převyšující 92 miliard. Původní výhled pro příští rok ale počítal s částkou ještě o 3 miliardy vyšší. Ve výhledech na roky 2023 a 2024 by pak měl rozpočet růst na 99,9 miliardy korun a na 109,5 miliardy korun. Pro letošní rok má ministerstvo schváleno 75,4 miliard.

    Návrh státního rozpočtu musí vláda předložit Sněmovně. Schvalovat ho bude ale až v novém složení po podzimních volbách.

    „Důležitý je progres, pandemii si také nikdo nenaplánoval. Hlavní je zajistit, aby ten rozpočet rostl,“ řekla po jednání Schillerová.

    Metnar šel podle svých slov vyjednávat, aby obrana dostala původně slíbených 95 miliard, aby byla zajištěna stabilita a rozvoj armády a dodržen plán připravených modernizačních projektů. I tak je s výsledkem spokojen. Připustil, že u některých modernizačních projektů armády bude muset dojít k jejich posunutí a obrana je bude muset „rozložit v čase“. To se ale podle něj nedotkne strategických projektů, například protivzdušné obrany.

    Slib spojencům Česko nedodrží

    České republice se tak nicméně s ohledem na vývoj ekonomiky a hospodářskou situaci nepodaří v roce 2024 zvýšit výdaje na obranu na 2 procenta HDP, jak slíbila spojencům z NATO. „Teď je nejdůležitější, aby ten rozpočet byl rostoucí, abychom mohli postupně naplňovat ty schopnosti, které má armáda naplánované ve svých strategických dokumentech,“ konstatoval.

    V této souvislosti podle svých slov věří, že se české armádě podaří včas vybudovat těžkou obrněnou brigádu, kterou má mít do konce roku 2026. Klíčovým prvkem pro její vybudování je nákup 210 nových pásových obrněnců za 53 miliard korun. Projekt nabral zpoždění i kvůli pandemii covid-19, protože někteří potenciální dodavatelé požádali o prodloužení termínu pro podání finálních nabídek. Ten byl posunut na 1. září a projektem se tak bude zabývat až nová vláda po podzimních volbách.

    Vývoj výdajů na obranu

    Metnar podotkl, že se podařilo vyřešit problémy s rekrutováním nových profesionálů. Armáda by měla ročně přijmout 550 nováčků.

    Podle opozice je však růst výdajů na obranu nedostatečný. Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) je sice navýšení o 2 miliardy proti původnímu návrhu pozitivní, je to však prohra ministerstva obrany, protože mu vláda loni slíbila ještě o 3 miliardy více. „Armáda jí posloužila při pandemii, tornádu i evakuaci z Afghánistánu. Teď se k ní chová nevděčně!“ uvedla. Poslanec Jan Lipavský (Piráti) navrhovaný rozpočet označil za „opak navyšování“.

    Před nedostatečnými výdaji na obranu varoval rovněž český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. V regionu zemí Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) bude pode něj Česko možná poslední zemí, která nesplní daný slib spojencům vydávat 2 procenta HDP na svou obranu. Pokud se tak stane, bude Česká republika v NATO „velmi dobře vidět“, řekl Landovský v rozhovoru pro agenturu ČTK.

    Landovský upozornil, že armáda představuje pro Česko doslova kritickou schopnost pro řešení krizí všeho typu. „Já si nedovedu představit, že bychom vojákům, kteří pro nás toho tolik udělali, ať už v rámci covidu nebo v rámci stažení z mise z Kábulu, odepřeli novou výzbroj a nechali je jezdit ve starých vozech ruského typu,“ řekl.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media