natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Den „F“. Vláda schválila nákup amerických letounů F-35

    27. září 2023  15:48,  aktualizováno  18:06
    Vláda Petra Fialy ve středu jednomyslně schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 106 miliard korun. První stroj má v Česku přistát v roce 2031. Piloti začnou s výcvikem v USA už o dva roky dříve, kdy budou hotovy první kusy pro české letectvo.  

    DNY NATO 2023: F-35 Lightning II je letoun páté generace, o jehož nákupu vyjednává i ČR. Na mošnově je v dynamické ukázce představila pilotka Kristin „Beo“ Wolfe. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Dnes neexistuje lepší řešení na příští desítky let,“ prohlásil premiér Petr Fiala.

    První stroje budou budou hotovy v roce 2029, kdy na nich čeští piloti zahájí výcvik v USA, první stroj na základně v Čáslavi bude v roce 2031 a všech 24 letounů pak bude v Česku do roku 2035.

    ČR byla první země východního bloku, která v roce 2005 plně přešla z postsovětské výzbroje nadzvukového taktického letectva na nápadní platformu v podobě švédského JAS-39 Gripen. A v roce 2035 bude jednou z prvních zemí, která z této platformy přejde na pátou generaci strojů.

    Vláda podle Fialy postupovala podle doporučení armády, které zadal už předchozí kabinet. Letouny F-35 nahradí švédské gripeny, které má nyní Česko v pronájmu a také 24 podzvukových strojů L-159, jejiž provoz armáda postupně utlumí.

    „Vybavíme armádu tím, co skutečně potřebuje. Dáváme jasně najevo, že bereme naši obranu vážně,“ podotkl. Pořízení nejmodernjěších strojů bude znamenat nejen zásadní technologický skok pro armádu a její schopnosti, ale rovněž i příležitost pro českou ekonomiku, akademickou sféru a vědu.

    Provoz flotily F-35 nemá být zásadně dražší než konkurence, uvádí propočty

    Připomněl, že stroj F-35 se stává standardem v rámci NATO a pořizuje si ho většina spojenců. „Je to vlastně sázka na jistotu,“ dodal.

    Rozhodnutí bylo podle ministryně obrany Jany Černochové v naprosté koaliční shodě. Česko nejmodernější nadzvukové letouny koupí za nižší částku, než o které se původně hovořilo (zmiňována byla částka 122 miliard korun).

    „Nákup a celý životní cyklus letounů F-35 bude stát ročně každého z nás 700 korun. To je cena basy plzeňských piv nebo rodinného vstupného do ZOO či kina,“ uvedla.

    Na 18 hodin připravuje obrana velkou tiskovou konferenci, na které chtějí představitelé obrany a armády odhalit všechny aspekty dosavadní největší zbrojní zakázky v historii ČR.

    Za stíhačky Česko zaplatí podle Černochové zaplatí 106 miliard korun, dalších 44 miliard půjde na přípravu jejich provozu v Česku a odvody DPH.

    Ministryně upozornila, že v součtu 150 miliard korun bude v letech představovat jen asi 7 procent z ročního obranného rozpočtu. „U toho je vidět, že to nebude žádný problém a žádný další akviziční projekt armády ohrožen nebude,“ dodala. Obrana má ale už připraveno také 14 projektů průmyslové spolupráce s americkými firmami.

    „Budoucnost je třeba řešit tady a teď. Pronájem gripenů končí v roce 2027 a není čas na další provizoria,“ konstatovala.

    Podle náčelníka Generálního štábu Karla Řehky práce na vojenském doporučení trvala dva roky a velmi důkladné zpracovávání potvrdili i zahraniční experti.

    Česká republika podle něj musí udržovat technologickou převahu. Pořízení letounu, který bude nejrozšířenějším strojem rámci Aliance, to umožní.

    „Jsem ten poslední, kdo by doporučoval pořizovat jednu zbranovou platformu, která by omezovala další modernizaci. Nerušíme žádné další strategické projekty,“ ujistil.

    Připravujeme další informace.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media