natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rusko je největší hrozba, klíčem je odstrašení, uvádí nová obranná strategie

    5. října 2023  7:33
    Vláda schválila novou Obrannou strategii České republiky. Reaguje na zásadní zhoršení bezpečnostního prostředí po ruské invazi na Ukrajinu. Hlavním cílem české obranné politiky je proto příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi.  

    Cvičení českého uskupení pro Síly velmi rychlé reakce NATO na Libavé. Jádro tvoří 71. mechanizovaný prapor z Hranic vyzbrojený dosluhujícími obrněnci BVP-2, které chce armáda nahradit. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    A prvořadým úkolem je podle nové obranné strategie odstrašení útočníka. „Naším cílem není vést s agresorem válku, ale odradit ho od útoku. Aby to fungovalo, potřebujeme silné obranné kapacity a odhodlání je v případě napadení použít,“ uvedla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Strategický dokument konstatuje, že je proto nutné budovat dobře vyzbrojené, vybavené, vycvičené a v boji udržitelné ozbrojené síly, kterou je možné nasadit do operací kolektivní obrany. A s tím podle Černochové souvisí modernizace armády.

    Obranná strategie ČR 2023

    Celé znění dokumentu

    „Dalším úkolem strategie je také všestranná operační příprava území ČR a zabezpečení přijetí, přesunů a podpory potenciálně velkého množství spojeneckých sil,“ uvedla.

    Dokument, na jehož vzniku se vedle odborníků z ministerstva obrany a dalších vládních resortů podílely také širší bezpečnostní komunita a obranný průmysl, navazuje na Bezpečnostní strategii ČR z letošního června. Zohledňuje také nové strategické dokumenty NATO a EU.

    Za nejvážnější dlouhodobou hrozbu pro bezpečnost Česka i spojenců označuje dokument Rusko. „Napadením Ukrajiny zahájilo největší vojenský konflikt v Evropě od konce 2. světové války a jeho mocenské ambice ohrožují i střední a východní Evropu včetně ČR,“ konstatovala Černochová.

    Pravděpodobnost vojenského napadení České republiky nebo některého z jiných států NATO a EU je podle dokumentu nejvyšší od konce studené války. „Rusko bude dlouhodobě představovat nejzávažnější hrozbu bezpečnosti ČR a jejích spojenců,“ uvádí strategie.

    Není to ale jen Rusko, které bezpečnost zhoršuje – dokument rovněž zmiňuje Čínu, která usiluje o prosazení svých představ globálního uspořádání, nestabilitu v sousedství Evropy a mezinárodní terorismus.

    Klíčovou roli při zajištění obrany Česka a odstrašení bude podal dokumentu více než kdy jindy hrát členství země v NATO. Nová strategie konstatuje, že společně se spojenci se ČR případné agresi nejen efektivněji ubrání, ale především protivníka snáze odstraší tak, aby k žádnému napadení nedošlo.

    Česko nebude usilovat o jaderné kapacity

    Podle nové strategie nebude ČR v souladu se svými závazky vyplývajícími ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní nebude usilovat o získání jaderných zbraní. Zároveň dokument ale konstatuje, že se země aktivně účastní jaderného plánování NATO a přispívá k aliančnímu jadernému odstrašení.

    „Ačkoli použití jaderných zbraní proti území ČR není pravděpodobné, agresivní jaderná rétorika Ruska namířená proti členským zemím NATO a EU je velmi riziková,“ uvádí se v dokumentu.

    Nebezpečí představuje rovněž šíření jaderných zbraní. Architektura globální strategické rovnováhy degraduje v důsledku neplnění smluvních závazků ze strany Ruska a neochoty Číny se do ní zapojit. Česká republika je proto deklaruje ve strategii přesvědčení, že dokud budou existovat jaderné zbraně, musí NATO zůstat jadernou aliancí.

    Bezpečnost si žádá zapojení společnosti

    Strategie rovněž konstatuje, že zajistit bezpečnost země ale nedokáží jen Armáda ČR a ministerstvo obrany. Dokument proto zdůrazňuje zapojení všech potřebných orgánů veřejné správy i společnosti jako celku. Na obraně se také musí více podílet připravené a dostupné zálohy ozbrojených sil.

    Zásadní roli v posilování obranyschopnosti ČR pak podle dokumentu představuje domácí obranný a bezpečnostní průmysl, který má v případě krize zajistit bezpečnost dodávek a bojovou udržitelnost ozbrojených sil. Podle obranné strategie je proto zásadní prohlubovat dialog a partnerství mezi státem a průmyslem.

    Těžká brigáda zůstává prioritou, nákup stíhaček ji neohrozí, ujistil Řehka

    Vybudovat kvalitní obranu státu pak není možné bez dostatečného finančního zajištění. Česká republika proto bude na svou obranu vydávat každý rok nejméně 2 % HDP, v případě potřeby i více.

    „Situace vyžaduje zásadní změnu našeho přístupu k obraně. Po dlouhém období zanedbávání našich obranných kapacit jsme si znovu uvědomili, že obrana je jedním z hlavních úkolů státu a nezbytným předpokladem ekonomické prosperity,“ dodala Černochová.

    Na Obrannou strategii ČR navážou další strategické, koncepční a plánovací dokumenty. Do konce letošního roku půjde zejména o novou Koncepci výstavby Armády ČR do roku 2035 (KVAČR).

    Těžká brigáda a moderní systémy

    Těžištěm příspěvku ČR do obranného systému NATO bude brigádní úkolové uskupení na bázi těžké mechanizované brigády doplněné o prvky bojové podpory a bojového zabezpečení.

    „Uskupení bude předem vybaveno odpovídajícími zásobami (zejména munice), do nichž je nutné průběžně investovat, a bude udržitelné v boji v rámci alianční operace kolektivní obrany,“ uvádí strategie.

    Den „F“. Vláda schválila nákup amerických letounů F-35

    Podle ní bude Česká republika také zajišťovat ochranu svého vzdušného prostoru a přispívat k ochraně vzdušného prostoru spojeneckých zemí prostřednictvím víceúčelového nadzvukového letounu nové generace.

    Strategie počítá s tím, že bude schopen nasazení v prostředí budoucího multidoménového a digitálního válčiště, s to jak v rámci spojeneckého systému, tak i koaličních leteckých operací.

    Důraz má být kladen také na výrazné posílení kapacit pozemní protivzdušné obrany proti tradičním i novým hrozbám, jako jsou roje bezpilotních prostředků či hypersonické střely. Pozornost pak bude věnována jak včasné detekci hrozeb, tak rozvoji širokého spektra prostředků schopných je eliminovat.

    Dokument také konstatuje, že vedle budování vlastní schopnosti letecké přepravy na taktickou vzdálenost bude zajištěna dostupnost kapacit strategické vzdušné a námořní přepravy prostřednictvím mnohonárodní spolupráce spojeneckých zemí.

    Česká republika má dále rozvíjet schopnost letecké podpory pozemních, speciálních a teritoriálních sil a být schopna přispívat do aliančních systémů pro vzdušný průzkum, varování, velení a řízení. „Samostatně či v rámci mnohonárodních řešení získá schopnosti taktických bezpilotních prostředků,“ uvádí se v dokumentu.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media