natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obranná smlouva s USA začne platit. Poslední podpis připojil premiér Fiala

    16. srpna 2023  12:27
    Premiér Petr Fiala po prezidentovi Petru Pavlovi ve středu svým podpisem definitivně potvrdil novou dohodu DCA o obranné spolupráci s USA. Šlo o poslední nutný krok k plné ratifikaci dokumentu. Smlouva vstoupí v platnost 30 dnů po potvrzující nótě ze strany Spojených států, potvrdil Úřad vlády.  

    Premiér Petr Fiala s ministryní obrany Janou Černochovou u podpisu smlouvy o obranné spolupráci s USA. | foto: @strakovka

    „Sjednání DCA je klíčovým úspěchem, měli jsme ji mít už dávno. Prohlubuje naše vztahy s USA a její význam je dobře vidět na tom, že země, které do NATO přistupují letos, už souběžně s tím vyjednávají i o bilaterální dohodě s Washingtonem,“ uvedl premiér Petr Fiala.

    Ministryně obrany Jana Černochová podepsala Dohodu DCA se svým americkým protějškem Lloydem Jamesem Austinem ve Washingtonu 23. května 2023.

    „Jsem ráda, že ratifikační proces je dneškem završen. Dohoda přispěje k větší bezpečnosti České republiky, neboť transatlantická spolupráce je základem kolektivní obrany zemí NATO,“ připomněla s tím, že USA jsou pro ČR dlouhodobě klíčovým spojencem a partnerem.

    Česká republika byla jediným členem NATO ve střední a východní Evropy, která tuto bilaterální smlouvu neměla. Dohoda DCA umožní prohloubit spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami.

    Nová smlouva s USA přehledně. O základnu ani jaderné zbraně nejde

    Neznamená rozmístění amerických vojáků nebo stavbu americké základny na českém území.

    Dohoda má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, ať už během cvičení, při přesunech napříč Evropou nebo během případného nasazení při obraně spojenců. Upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkoly.

    Součástí dohody je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media