natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Senát hladce schválil obrannou dohodu s USA. Co zaznělo při jednání?

    13. července 2023  13:31
    Senátoři ve čtvrtek schválili ratifikaci česko-americké dohody o obranné spolupráci DCA. Smlouva neznamená, že by na českém území byly automaticky rozmístěni američtí vojáci nebo vznikla americká vojenská základna, upozornila ministryně obrany Jana Černochová. Poslanci budou dohodě znovu jednat příští týden.  

    Američtí vojáci. Ilustrační snímek. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Spojené státy nemají ani plán, ani zájem budovat tu něco, co by se dalo nazývat základnou,“ řekla senátorům ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Dohodu s USA, která upravuje případné působení amerických sil na českém území nad rámec letité dohody SOFA v rámci NATO, podpořilo 66 ze 72 přítomných senátorů.

    Nová smlouva s USA přehledně. O základnu ani jaderné zbraně nejde

    Proti byly jen nezařazené senátorky Jana Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová. Poslanecká sněmovna bude o nové smlouvě jednat ve druhém čtení příští týden, pak ji dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

    Co při jednání zaznělo v Senátu?

    Podle senátory Miroslavy Němcové (ODS) dohoda přichází v pravý čas především s ohledem s válkou na Ukrajině. Připomněla, že i při diskuzích o umístění amerického radaru protiraketové obrany Brdech v roce 2009 se v Česku odehrávala „hybridní bitva první války Ruska“, které prosazovalo odmítnutí radaru a tvrdilo, že příchod USA nebo jejích vojáků znamená mimořádné ohrožení.

    „V této atmosféře jsme tehdy prohráli, myslím tím demokraté, myslím tím ČR. Na dalších deset let nebo vlastně až do dnes jsme se stali dobrou půdou pro to, aby hybridní válku, kterou proti nám vedlo Rusko tehdy, aby v ní pokračovalo i dnes,“ uvedla.

    Němcová se ohradila proti odpůrcům dohody, kteří novou dohodu s USA srovnávají se zvacím dopisem k pobytu Sovětských vojsk a následné invazi do Československa v roce 1968. „To porovnávání je za všemi myslitelnými čarami. Totalita s demokracií v žádném případě porovnávat nejde,“ prohlásila.

    Senátorek Marek Hilšer připomněl, že obranné plány Aliance jsou mimo jiné založeny na přítomnosti amerických vojáků v Evropě a tato přítomnost je přitom pro takzvané východní křídlo NATO zcela zásadní. „Soustřeďme se na skutečné hrozby, a to je Ruská federace,“ řekl.

    Nezařazená senátorka Jana Zwyrtek Hamplová uvedla, že dohoda je o pobytu ozbrojených vojsk USA na českém území a nic na tom podle ní nemění ani to, že případné pobyt amerických vojáků bude znovu muset opět schvalovat parlament.

    „Pokud parlament schválí tuto dohodu, dovolím si spekulovat, že mohu předpokládat, že stejný parlament schválí i pobyt vojsk USA na našem území. Je otázka jenom kdy,“ řekla. Připustila, že sama dohoda neznamená vstup vojsk. „Ale jsou to otevřené dveře,“ prohlásila.

    Senátor Václav Láska upozornil, že v případě ohrožení České republiky bude země potřebovat pomoc právě spojenců, kteří nás přijdou bránit, nasazovat své životy a dohoda je vytvořením podmínek pro jejich pobyt. A podmínky jsou podle něho slov vyjednány velmi dobře, protože ČR vyjednávala obsah dohody jako jedna z posledních zemí v Evropě.

    „A přišlo mi, že jsme si z toho vzali všechno, co si vyjednaly ostatní státy a ještě jsme maličko přidali. Takže z mého pohledu máme jednu z nejlepších dohod,“ konstatoval.

    Podle senátora Pavla Fischera je v zájmu České republiky, aby se Spojené státy v Evropě angažovaly. „Aby tady (vojáci) měli, kde přistát, aby tady měli, kde přespat, aby tady měli, kde cvičit. A pokud bychom brali do úvahy, že Česká republika je tranzitní zemí, tak aby nás neobjížděli po lepších silnicích, po rychlejších železnicích, ale aby nás mohli brát také jako plnohodnotného spojence,“ řekl.

    natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media