natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jste vitální spojenec, naše pomoc povzbudí investice do obrany, řekl Austin

    9. září 2022  20:22
    Balík americké vojenské pomoci ve výši dvou miliard dolarů pro Ukrajinu a evropské spojence včetně České republiky má povzbudit jejich další národní investice do obrany ve světle ruské agrese, oznámil v Praze americký ministr obrany Lloyd Austin. „Česko má ke svobodě historický závazek,“ prohlásil šéf Pentagonu.  

    Ministryně obrany Jana Černochová s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem v Praze (9. září 2022) | foto: Ministerstvo obrany

    Austinova návštěva Česka následuje po čtvrteční konferenci na pomoc Ukrajině, kterou šéf Pentagonu svolal na americkou vojenskou základnu v německém Ramsteinu. Hlavním cílem jeho cesty bylo další prohloubení spojenectví a modernizace české armády.

    „Spojené státy zůstávají nezlomné v závazku bránit svobodu a suverenitu svých spojenců. Severoatlantická aliance nevyhledává konfrontaci s Ruskem a ani pro něj nepředstavuje hrozbu, ale jako obranná aliance bude jako vždy chránit každý centimetr území NATO,“ prohlásil.

    Austin zdůraznil, že Aliance neusiluje o konfrontaci s Ruskem. „Vždy byla obrannou aliancí. NATO není pro Rusko hrozbou,“ konstatoval. Na otázku, zda si troufne odhadnout konec války na Ukrajině odvětil jen, že „je vždy nebezpečné předpovídat válku nebo konflikt“.

    S ministryní obrany Janou Černochovou jednal Austin mimo jiné o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi ČR a USA, které oficiálně začalo na úrovni expertních delegací v červnu v Praze.

    „S panem ministrem Austinem jsme si potvrdili, že oběma stranám záleží na tom, aby tato dohoda byla uzavřena a aby to bylo brzy,“ řekla. Smlouva, kterou mají s USA prakticky všechny členské země Aliance, má právně zajistit případné působení amerických vojáků na českém území.

    Nákup superstíhaček F-35 je řešení na desítky let a silný symbol, tvrdí experti

    Podle Austina se další kolo jednání uskuteční 21. a 22. září. Černochová jako místo podpisu dohody navrhla Prahu a Austina pro tuto příležitost již dopředu pozvala, možný je ale i podpis smlouvy ve Washingtonu.

    Austin v Praze potvrdil, že Česká republika bude patřit mezi adresáty nově schváleného balíku americké vojenské pomoci ve výši 2 miliard dolarů pro Ukrajinu a dalších 18 evropských zemí. Konkrétní podobu nebo jaká částka se bude Česka týkat, neupřesnil. Podotkl však, že by peníze měly spojencům pomoci s modernizací armády a povzbudit je v dalších investicích do obrany.

    „Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem. Stojí na nich nejen obrana v rámci Severoatlantické aliance, ale i současná situace, kterou v Evropě musíme řešit. Masivní podpora, kterou Spojené státy poskytují Ukrajině, znovu dokazuje, že jsou nepostradatelným lídrem svobodného světa,“ uvedla Černochová.

    Česká republika je podle ní v tom maximálně připravená Spojené státy podporovat. „Proto posilujeme investice do obrany a urychlujeme výstavbu vojenských schopností včetně významných vyzbrojovacích projektů,“ konstatovala Černochová.

    Česko dostane darem od USA k objednaným vrtulníkům dalších osm strojů

    Připomněla, že Česko je jedním z pěti největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu. Austinovi poděkovala za ochotu USA bránit Evropu.

    Vláda nedávno rozhodla, že začne vyjednávat s americkou stranou o nákupu 24 nejmodernějších letounů F-35. Již dříve byla uzavřena smlouva na pořízení 12 vojenských vrtulníků. Dalších osm vrtulníků česká armáda dostane z USA zadarmo, zaplatit bude muset jejich transport a modernizaci.

    Austin uctil památku výsadkářů

    Americký ministr obrany zahájil návštěvu uctěním památky československých výsadkářů v památníku v pražské Resslově ulici. V doprovodu ministryně Černochové a náčelníka generálního štábu Karla Řehky si prohlédl prostory chrámu i kryptu, kde sedm československých výsadkářů před osmdesáti lety v červnu zemřelo v boji s přesilou nacistů.

    Byli mezi nimi i Josef Gabčík a Jan Kubiš, útočníci na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

    „Vzdal jsem úctu národním hrdinům, kteří bojovali proti nacistickému útlaku během 2. světové války. Bylo mi ctí navštívit dominantu a památník, který vypovídá o historickém českém závazku ke svobodě,“ uvedl Austin.

    Toho odpoledne přijal rovněž premiér Petr Fiala. Shodli se na tom, že je potřeba pokračovat v modernizaci české armády a prohlubování spolupráce i v oblasti obranného průmyslu.

    „Americký ministr obrany Lloyd Austin ocenil, že Česká republika pomáhá Ukrajině v jejím boji s ruským agresorem. Je důležité, že členské státy NATO jsou naprosto jednotné a připravené bránit Evropu,“ řekl po schůzce Fiala. Šéfovi Pentagonu potvrdí, že Česká Republika bude od roku 2024 na obranu vydávat nejméně 2 procenta HDP, jak se zavázala v rámci NATO.

    Americký ministr před odletem navštívil na Hradě prezidenta Miloše Zemana. Shodli se, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování.

    USA dají miliardy ohroženým Ruskem

    USA oznámily nový balík vojenské podpory v objemu dvě miliardy dolarů (asi 49 miliard korun) Ukrajině a 18 zemím Evropy, kterým by mohla hrozit ruská agrese, avizoval šéf americké diplomacie Antony Blinken už ve čtvrtek. Pro Kyjev to znamená dalších 675 milionů dolarů včetně munice pro raketové systémy HIMARS.

    Mezi osmnácti zeměmi Evropy, kterým USA poskytnou vojenskou podporu ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní ve výši jedné miliardy dolarů (asi 24,5 miliardy korun), bude i Česko. Na seznamu jsou také státy Pobaltí, Balkánu a jižní a východní Evropy. Podpora má zemím pomoci vybudovat účinné odstrašení a obranu před hrozbami hrozbám vůči jejich suverenitě a územní integritě.

    Podpora bude dlouhodobého charakteru a nad rámec podpory pro Ukrajinu. Kyjev od USA od počátku ruské invaze obdržel pomoc v hodnotě přes 15 miliard dolarů, v přepočtu asi 373 miliard korun.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media