natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Americké obrněnce čekají na Libavé. Jde o cvičení rychlého nasazení přes oceán

    2. května 2024  17:01
    Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Z předsunutých skladů v Německu je tam v uplynulých týdnech přepravili najatí komerční přepravci. Jde o součást rozsáhlého spojeneckého cvičení DEFENDER 24, které má prověřit rychlé nasazení amerických sil přes oceán v případě ohrožení některého ze spojenců.  

    Americká vojenská technika na Libavé. Gardisté ze Západní Virginie se zapojí do cvičení s českými vojáky. | foto: DVIDS

    Na blíže neupřesněném místě vojenského prostoru Libavá vzniklo během pár dní unikátní „parkoviště“ pro stovky amerických armádních obrněnců a podpůrných vozidel připravených kdykoliv vyrazit do akce. Jde o bojovou techniku pro 800 vojáků ze 150. jízdního pluku Národní gardy ze Západní Virginie.

    Stačí nasednout a vyrazit.

    „Ano, jde o součást dílčího mezinárodního cvičení, které má prověřit rychlé rozmístění spojenců v případě ohrožení a ověřit naši schopnost zajistit jim potřebnou podporu,“ potvrdila pro natoaktual.cz mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

    Techniku sem velení amerických pozemních v Evropě a Africe nechalo v uplynulých dnech vcelku nepozorovaně dopravit prostřednictvím komerčních přepravců ze speciálních předsunutých skladů výzbroje a vybavení v německém Mannheimu.

    Pentagon zřídil takové předsunuté sklady u evropských spojenců v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Aby v případě ohrožení některé členské země Aliance mohli američtí vojáci bleskově „nalehko“ přicestovat přes oceán a bojovou techniku už měli na místě připravenou.

    A právě prověření tohoto mechanismu je hlavním cílem cvičení, jehož součástí je i rozmístění předpřipravené techniky na Libavé. V polovině května pak do Česka letecky přicestuje na 800 amerických gardistů přímo ze Západní Virginie. Na Libavé doslova jen nasednou do připravené bojové techniky.

    „Na místě se nachází přibližně 400 položek, mezi něž patří bojová vozidla M2 Bradley, obrněné transportéry M113, lehká a střední taktická vozidla a různé typy podpůrných vozidel, k nimž patří tankovací vozy, vyprošťovací vozy a další,“ uvedl šéf zásobování a logistiky amerických sil v Evropě a v Africe Thomas Kilian, který na zřízení stanoviště na Libavé přímo dohlíží.

    Američané takové polní středisko, jaké nyní vzniklo v Česku, označují jako „ECHA“ (Equipment Configuration and Hand-off Area), tedy místo pro technickou kontrolu a předání vybavení. V následujících dnech shromážděnou techniku zkontrolují a převezmou kus po kuse přímo vojáci ze 150. jízdního pluku, aby se ujistili, že nasazené jednotky budou mít připravené vše, co potřebují.

    „Jakmile přijímající taktická jednotka ověří, že všechna sériová čísla na dokladech jsou správná a veškeré vybavení je stoprocentně funkční, pak jim vybavení předáme,“ dodal Kilian.

    Američané budou na Libavé cvičit

    Jednotka amerických gardistů má za sebou bojová nasazení v Iráků, Afghánistánu, ale také například v Sýrii nebo Jordánsku. Gardisty na Libavé čeká společně s českými vojáky cvičení „Immediate Response“ (Okamžitá reakce).

    To je součástí největších manévrů americké armády v Evropě za poslední dekády pod názvem DEFENDER 24, kterých se účastní přes 17 000 amerických a 23 000 spojeneckých z 20 aliančních a partnerských zemí.

    Za českou stranu konkrétně půjde o 350 příslušníků 7. mechanizované brigády. Cílem českých a amerických vojáků bude procvičit přesuny na větší vzdálenost, schopnost integrace, vedení bojové činnosti a interoperabilitu. „Pro naše vojáky to bude zároveň certifikační cvičení pro nasazení v zahraniční misi na Slovensku,“ konstatovala Dvořáková.

    Mnohonárodní bojovou skupinu na Slovensku rozmístilo NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Od roku 2002 uskupení vojáků ČR, Slovenska, Slovinska, Německa, Nizozemska a USA veleli Češi. Od července velení předají španělským kolegům, nicméně v bojové skupině budou dál sloužit. Půjde o vojáky 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic.

    „Budeme zde mít mechanizovanou rotu posílenou o zabezpečovací prvky, součástí kontingentu budou další vojáci z Přáslavic, kteří budou držet hotovost v ČR,“ upřesnil velitel praporu Michal Voltr.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media