natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Berylia po útoky. V Tallinnu odstartovalo nejrozsáhlejší kybercvičení světa

    24. dubna 2024  11:58
    Tradiční cvičení kybernetické obrany Locked Shield v estonském Tallinnu je rok od roku větší a komplexnější. Letos se do něj zapojí na 4 000 expertů z 41 zemí. Do obrany fiktivní země Berylia před útoky hackerů se vůbec poprvé zapojují také specialisté z Ukrajiny.  

    Cvičení kybernetické bezpečnosti Locked Shields 2017 v Estonsku | foto: CCD COE

    „V kybernetickém prostoru a konkrétně během Locked Shields je spolupráce naší nejsilnější obranou,“ uvedl Mart Noorma, ředitel aliančního centra excelence pro kooperativní kybernetickou obranu CCDCOE, které rozsáhlé cvičení každoročně organizuje.

    Co do rozsahu je letošní cvičení Locked Shield asi nejrozsáhlejší prověrkou kyberobrany ve světovém měřítku. Na 4 000 expertů na kybernetickou bezpečnost, digitální forenzní vědy, právní záležitosti nebo strategické komunikaci z 41 zemí společně čelí v reálném čase několik tisícovkám sofistikovaných kybernetických útoků a hrozeb.

    Cvičení se pravidelně účastní i čeští odborníci, kteří se pravidelně umisťují mezi nejlepším. V roce 2017 byl český tým vyhlášen jako vůbec nejlepší.

    Podle Noormy je cílem otestovat, posílit a inovovat schopnosti kybernetické obrany a to v reakci na nejnovější poznatky z reálného světa. „Účastníci se zapojují do scénářů, které vyžadují rychlé, kognitivní myšlení, přizpůsobivost novým technologiím a trvalou komunikaci, čímž se připraví půda pro budoucí pokrok v této oblasti,“ dodal.

    Během cvičení takzvané „modré týmy“ expertů operují jako jednotky rychlé reakce a snaží se ubránit fiktivní stát Berylia před složitými kyberútoky specialistů „červeného týmu“, který vystupuje jako agresor.

    Kromě technických výzev absolvují účastníci také školení v oblasti právních, strategických a komunikačních taktik, koordinace napříč úrovněmi velení od taktických po strategické, které je připraví na mnohostrannou povahu moderní kybernetické války.

    „Každý rok se Locked Shields vyvíjí, aby zahrnoval nejnovější technologické inovace a řešil aktuální geopolitické napětí,“ vysvětlil ředitel cvičení Urmet Tomp s tím, že nedílnou součástí scénářů se stala umělá inteligence a technologie 5G sítí.

    Vůbec poprvé se cvičení experti na kybernetickou obranu z Ukrajiny. Kyjev oficiálně přistoupil k alianční agentuře CCDOE zhruba před rokem. Rusko se od invaze na Ukrajinu v únoru 2022 zaměřuje také útoky na ukrajinskou digitální infrastrukturu. Například přední ukrajinský telekomunikační operátor Kyivstar loni v prosinci čelil masivnímu kybernetickému útoku, který způsobil rozsáhlé výpadky internetu a sítě po celé zemi a také zapříčinil problémy s výstrahami před ruskými nálety.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media