natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • F-35 vyjdou do roku 2069 na 322 miliard. Cena za jiné stroje je podobná

    29. září 2023  10:15
    Pořízení a provoz 24 amerických letounů F-35 má v součtu za celou jejich předpokládanou službu v české armádě vyjít do roku 2069 na 322 miliard korun. Je to ale za dlouhých 45 let a při bližším pohledu není vůbec tak závratná, jak by se mohlo zdát a jak upozorňují kritici. I náklady na jiné letouny totiž vyjdou velmi podobně, ovšem s jedním podstatným rozdílem. Jejich „život“ končí někde kolem roku 2040 a schopnostmi se nevyrovnají.  

    Letouny JAS-39 Gripen českých vzdušných sil a americký stroj F-35 | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Nákup 24 nejmodernějších letounů z USA ve středu schválila česká vláda. Za stíhačky Česko zaplatí zaplatí 106 miliard korun, dalších 44 miliard půjde na přípravu jejich provozu v Česku a odvody DPH.

    Den „F“. Vláda schválila nákup amerických letounů F-35

    V součtu tedy ve splátkách během jedenácti let (v letech 2024 až 2034) zaplatí stát zhruba 150 miliard korun (149,7 miliardy).

    „Nejsou to jen náklady na letoun, ale v částce jsou i náklady za schopnost jej provozovat. Máme tam výcvik, simulátory, náhradní díly, servis,“ konstatovala Blanka Cupáková, vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany a zároveň šéfa vyjednávacího týmu s americkou stranou.

    Může se to jevit jako ohromná částka, ale důkladně propočty obrany ukazují, že velmi podobné sumy by Česko ve stejném období zaplatilo i v případě, pokud by se rozhodlo pořídit jiné nadzvukové letouny.

    A týká se to i tolik skloňovaných strojů Gripen, které si Česko dosud provozuje a jejichž pronájem vyprší v roce 2027.

    Z propočtů ministerstva obrany a armádního doporučení totiž vyplývá, že pořízení flotily 24 jiných strojů (ministerstvo záměrně oficiálně neříká jakých), by ve stejném období vyšlo zhruba na 128 miliard korun. V částce je také započítaná investice do infrastruktury včetně rozšíření zázemí základny v Čáslavi na 24 letounů.

    Celkově je to jen o 14 procent méně, ale za letouny nižší generace.

    Srovnání nákladů na pořízení 24 letounů nejmenovaného výrobce a strojů F-35 podle propočtů ministerstva obrany a armády.

    Kde se vzalo 322 miliard?

    Armáda plánuje nové stroje používat nejméně do roku 2069. Tedy dlouhých 45 let. Po roce 2034, tedy „první etapě“ kdy Česko zaplatí kontrakt na nové letouny F-35, by se provoz celé flotily podle údajů ministerstva obrany a armády měl ročně vyjít na 4,9 miliardy korun s DPH. Souhrnná roční částka má zahrnovat provozní náklady, munici a palivo.

    Do roku 2069, tedy během dalších 35 let, pak provoz F-35 spolkne dalších 171,5 miliardy korun. A pokud přičteme úvodních 150 miliard za pořízení a desetiletý provoz, dostaneme se konečných zhruba 322 miliard korun. Za celý životní cyklus letounů, který americký výrobce garantuje.

    Tak vznikla suma, která se nyní objevuje v médiích.

    „Součet toho, co je v první pořizovací etapě a co je do roku 2069, je 322 miliard korun. Musí ale také zaznít, z jakého obranného rozpočtu to je, protože i tuto projekci jsme do roku 2069 udělali. Je to 322 miliard z 8,4 bilionu korun, tedy jen 4 procenta z obranných výdajů České republiky za více jak čtyři dekády,“ potvrdila Cupáková. Právě takovou sumu totiž ČR podle kvalifikovaných odhadů v příštích více než čtyřech desítkách let na svou obranu v rozpočtu vynaloží.

    Potvrzuje se fakt, že provoz nadzvukových letounů v dlouhodobém horizontu několika dekád, je logicky většinou vždy nákladnější, než jejich samotné pořízení bez ohledu na výrobce.

    Gripeny za 257 miliard, ale…

    Z propočtů obrany totiž vyplývá, že v případě rozšíření stávající pronajaté flotily letounů JAS-39 Gripen na 24 strojů (momentálně 14) by po roce 2034 roční náklady na provoz představovaly částku 3,7 miliardy korun s DPH. Opět jde o součet provozních nákladů, munice a paliva.

    Období po roce 2034 bylo zvoleno záměrně. Tehdy totiž skončí desetiletý kontrakt na pořízení strojů F-35 nebo pronájmu či koupě jiných letounů a je možné srovnávat čistě jen skutečné náklady na provoz bez ohledu na vstupní investice do výcviku, zabezpečení, transfer simulačních technologií, pilotní výstroj a zajištění životního cyklu letounů včetně servisu a náhradních dílů.

    Pokud by tedy reálně šlo s gripeny operovat do roku 2069, tedy za dalších 35 let, stál by po tu dobu jejich provoz nejméně 129,5 miliard korun. A když k tomu připočteme stejně jako u F-35 náklady na pořizovací etapu ve výši přes 128 miliard, rázem máme velmi srovnatelné číslo - zhruba 258 miliard korun za celý životní cyklus.

    Chci pořádné řešení, ne provizorium, říká k nákupu letounů F-35 Černochová

    To je sice v během 45 let o 64 miliard korun méně, než za stroje F-35, má to ale několik významných háčků.

    Předně tady stroje Gripen, jak je dnes známe, v roce 2040 patrně vůbec nebudou a Česká republika by opět vybírala a zřejmě také dráž nakupovala stíhačky nové. A s největší pravděpodobností by to byly stroje F-35, kterých v té době u spojenců v Evropě bude létat už přes 600 (ve světě dohromady 3 457).

    Ty budou vzájemně zcela interoperabilní, budou si „rozumět“ a schopny zasahovat naprosto koordinovaně, využívat společná letiště a celá flotila i bez amerických sil v Evropě tak bude představovat skutečně velmi odstrašující sílu pro případného útočníka.

    „Vždy se budeme bránit jako součást Severoatlantické aliance a v NATO to bude nejvyužívanější letoun,“ konstatoval náčelník Generálního štábu Karel Řehka s tím, že za jen mírně vyšší cenu proti jiným letounům už nyní pořizujeme řešení na desítky let v podobě stroje, kterému se současné generace letounů nemohou rovnat.

    A udržení technologického náskoku bude v budoucnu podle něj naprosto klíčové. V konečném důsledku tak pořízení F-35 bude podle jeho slov výhodnější a efektivnější.

    „Jde o sázku na jistotu, žádný experiment jako u jiných platforem,“ podotkl jeden z autorů vojenského doporučení Jaroslav Míka ze sekce rozvoje sil ministerstva obrany. Technologické schopnosti pak podle něj v případě F-35 hovoří zcela jasně. „Jeden letoun zvládne hravě úkoly až čtyř současných moderních strojů,“ dodal.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media