natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Investice do nadzvukového letectva nemá do roku 2035 překročit 216 miliard

    29. listopadu 2023  20:37
    Vláda schválila investiční program, podle kterého by maximální možné výdaje na udržení a rozvoj českého nadzvukového letectva do roku 2035. neměly přesáhnout 215,8 miliardy korun. Program počítá s pořízením nových letounů F-35 a vybudováním nezbytné infrastruktury, ale také pronájmem a provozem stávajících stíhaček Gripen do doby, než letci nové stroje dostanou.  

    Gripen českých vzdušných sil se připravuje ke startu během cvičení Arctic Challenge 2023, v pozadí právě startuje stroj F-35 | foto: Forsvaret

    Celkové náklady na udržení a rozvoj schopností českého nadzvukového letectva do roku 2035 jsou stanoveny na nejvýše 215,8 miliardy korun, informovalo ministerstvo obrany na svých stránkách.

    „Netýkají se pouze pořízení letounů F-35, ale investic do celého nadzvukového letectva Armády ČR až do roku 2036,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. V částce je tedy zahrnuto i využívání letadel Gripen, s nimiž se počítá do roku 2035. Ve stejný rok by také měly dosáhnout cílových operačních schopností i nová letadla F-35.

    Program zahrnuje nejen pořízení 24 letounů F-35, výdaje na zajištění potřebné nemovité infrastruktury pro stíhací letectvo, odhad nákladů na pronájem či podporu letounů JAS-39 a také kurzovou rezervu. Ta tvoří podle ministerstva obrany podstatnou část.

    Vypracování dokumentu pod názvem program reprodukce majetku vyžaduje zákon. Program reprodukce majetku je zákonem o rozpočtových pravidlech požadovaný plánovací dokument, který definuje maximální finanční, časový a věcný rámec pro plánované investiční výdaje. Celková částka nemusí být ve skutečnosti vyčerpána, nesmí být ale překročena. Plány jsou proto sestaveny s ohledem na možná rizika.

    Schválení umožní zabezpečení ochrany suverenity vzdušného prostoru České republiky i dodržení závazků vůči NATO a EU až za rok 2050.

    Nákup letounů 5. generace F-35 schválila vláda letos v září na základě vojenského doporučení. Za stíhačky Česko zaplatí zaplatí 106 miliard korun, dalších 44 miliard půjde na přípravu jejich provozu v Česku a odvody DPH. V součtu tedy ve splátkách během jedenácti let (v letech 2024 až 2034) zaplatí stát zhruba 150 miliard korun (149,7 miliardy).

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media