natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Teď bych bral F-35, uvedl bývalý ministr Naď o stíhačkách pro Slovensko

    22. září 2023  16:55
    Slovensko očekává ještě letos dodávky prvních stíhaček F-16 v nejmodernější verzi Block 70, které si před lety objednalo. Podle někdejšího ministra obrany Jaroslava Nadě by v současné bezpečnostní situaci s ruskou válkou na Ukrajině bylo rozhodnutí zřejmě jiné.  

    Bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď v debatě o pomoci Ukrajině s Janou Černochovou (21.9.2023) | foto: natoaktual.cz

    „Kdybych dnes rozhodoval o nadzvukovém letectvu, tak je velká pravděpodobnost, že bych šel po letadle páté generace a tím pádem po F-35,“ konstatoval Naď ve veřejné debatě s českou ministryní obrany Janou Černochovou v souvislosti s ostře sledovaným možným nákupem nových letounů v Česku.

    Bývalý šéf slovenské obrany připomněl, že si Slovensko objednalo čtrnáct stíhaček F-16 poslední generace Block 70 u v roce 2018, tedy dva roky před jeho nástupem do úřadu a čtyři roky před ruskou invazí na Ukrajinu.

    První dodávky nových strojů mají slovenští letci obdržet letos a další pak v příštím roce. Jde přitom o nejmodernější variantu koncepčně letitého stroje, který po dlouhá desetiletí platil doslova za standard v rámci NATO. Slovensko ovšem získá špičkovou verzi stroje, než jaký provozují přímo USA.

    „Je to vynikají letadlo, špičkové a oproti starým migům. Jsem rád, že jsme je dali pryč. Je to neporovnatelné, úplně jiná liga, ale F-35 je F-35,“ řekl v debatě pořádané Evropskými hodnotami a spolkem Jagello 2000.

    Rozhodnutí na Slovensku tehdy podle jeho slov padlo v době, kdy o nejmodernějších letounech 5. generace „snili jen ti největší hráči“. Otevřeně připustil, že pokud by rozhodnutí o nadzvukovém letectvu bylo na stole nyní, prosazoval by právě letoun 5. generace.

    „Pochopitelně jde člověk po tom nejlepším řešením, nešpičkovějším. Protože to kupujete na třicet možná čtyřicet let, ne na tři čtyři roky,“ uvedl. Obdobně se prý osobně rozhodoval při nákupu pásových bojových vozidel pěchoty CV90 ze Švédska, které pořizuje Slovensko i Česká republika.

    O nákupu čtyřiadvaceti amerických letounů F-35A vyjednává Česko od loňského léta, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou do 1. října.

    Maximalistickou možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt má být 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun). Cena však má být výrazně nižší. proti nákupu amerických strojů se vymezily opoziční strany ANO nebo SPD a také mimosněmovní Sociální demokracie.

    Podle Černochové vláda vzala na vědomí vojenské doporučení, které za nejvhodnější možnost po skončení pronájmu strojů Gripen označilo stroje 5. generace. „Zadal ho ještě můj předchůdce. Dokončeno bylo, když jsme si předávali resort a je tím garantována objektivita, že nikdo z jedné strany neovlivňoval, co mají vojáci chtít,“ prohlásila.

    Vyjednávání s americkou stranou skončila a záleží podle ní jen na kabinetu, zda pro podmínky zvedne ruku. „Vláda řekne ano, ne, jednej dál, jednej s někým jiným,“ dodala.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media