natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • S letouny Gripen počítá armáda až do roku 2035, jejich pronájem bude dražší

    4. října 2023  16:49
    S provozem nadzvukových letounů Gripen počítá česká armáda až do roku 2035, tedy do doby, než vzdušné síly dostanou všech 24 nových amerických strojů F-35. Ministerstvo obrany tvrdí, že se švédskou stranou už vyjednává o prodloužení nájmu stávajících strojů. Další pronájem ale bude s největší pravděpodobností dražší.  

    Letouny JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Počítáme s provozem letounů Gripen do roku 2035,“ potvrdil Jaroslav Míka ze sekce rozvoje sil s tím, že ministerstvo obrany už se švédskou stranou vyjednává o prodloužení pronájmu letounů.

    Ten současný vyprší v roce 2027 s možností prodloužení o dva roky. „Ta jednání probíhají a věřím, že v nich budeme úspěšní,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    Majitelem těchto strojů je právě švédská vláda, respektive švédské letectvo. Jednání ještě nejsou podle ministerstva zatím uzavřena a není tedy možné je zatím detailně komentovat. „Je v zájmu obou stran, aby projekt ještě další roky fungoval,“ dodal Míka.

    Den „F“. Vláda schválila nákup amerických letounů F-35

    Provoz současných nadzvukových strojů se tak bude překrývat se zaváděním nových letounů F-35.

    „Od začátku s tím takto počítáme. Nelze přejít na novou platformu ze dne na den,“ konstatovala Blanka Cupáková, vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany. Nehrozí tak situace, že by po určitou dobu mohlo být Česko bez stíhaček.

    První nové letouny má americká strana dodat už v roce 2029. Zůstanou však ještě v USA, kde budou sloužit pro výcvik českých pilotů. Do roku 2031 má být vyrobena polovina nové flotily s tím, že také první stroje přistanou na základně v Čáslavi. A v roce 2034 má mít Česko všech 24 nových letounů 5. generace.

    Do té doby se chce Česká republika při ochraně vzdušného prostoru spoléhat ještě na současné gripeny, tedy do konce jejich životnosti.

    Pronájem na další roky však bude zřejmě dražší než doposud.

    V současnosti platí ministerstvo obrany Švédsku za 14 letounů Gripen (12 jednomístných + 2 dvojmístné) zhruba 1,7 miliardy korun ročně. Jde čistě o částku za pronájem a provoz bez paliva a nákladů na personál. Podobně si také flotilu gripenů pronajímá Maďarsko.

    Ministerstvo připustilo, že při jednáních se Švédy je nyní ve hře částka o 30 až 40 procent vyšší, což by představovalo asi 3 miliardy ročně s DPH. „Ano, ministerstvo obrany počítá s tím, že bude tuto částku hradit. Platí, že čím jsou stroje starší, jejich provoz se prodražuje,“ dodala Cupáková.

    F-35 vyjdou do roku 2069 na 322 miliard. Cena za jiné stroje je podobná

    Armáda ovšem zároveň předpokládá, že v následujících letech postupně utlumí provoz podzvukových bitevních letounů L-159. Po roce 2035 má pak dojít k uzemnění všech 24 těchto letounů, což by mělo vést k úspoře zhruba 600 milionů korun ročně.

    Taktické letectvo tak má mít pouze jedinou platformu v podobě strojů F-35. Ty mají být díky svým technologickým schopnostem schopny plnit plné spektrum úkolů bez nutnosti využívání dalších strojů.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media