Ukrajina nám získává čas vlastní krví, zdůrazňují čeští lídři

Vydáno 12.03.2024
Ukrajinští obránci získávají Evropě čas před ruskou agresí, proto jejich podpora Kyjeva musí být absolutní prioritou. Shodli se na tom čeští političtí lídři během konference Naše bezpečnost není samozřejmost k 25. výročí vstupu Česka do NATO.  

Ministryně obrany Jana Černochová na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě k 25. výročí vstupu ČR do NATO | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

„I když Ukrajina není součástí NATO, je klíčovým spojencem. A to v této době tím, který podstupuje úplně ten nejtěžší boj proti ruské rozpínavosti a agresivitě, kterou je Putin připraven uplatňovat kdekoliv,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová.

Ukrajinským obráncům je proto podle ní potřeba poskytovat veškerou možnou podporu a pomoc. „Válka na Ukrajině je posledním varováním, aby Česko nezanedbávalo svou obranu,“ podotkla.

Clinton: Rozšíření NATO bylo správné. Bez Havla by se to nepodařilo, šel za tím

Češi podle ní sami z vlastní historie vědí, jaká je okupace nepřátelskou velmocí a proto by mělo být morální povinností bránit tomu, aby takovou zkušenost zažívají i jiní.

„Ukrajina nám získává čas vlastní krví na to, abychom dali svou obranyschopnost co nejrychleji do pořádku a nespoléhali se jen na ostatní, jak jsme si navykli právě po vstupu do Aliance,“ konstatovala Černochová.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky Aliance chrání miliardu lidí. „Máme k dispozici 3,5 milionů vojáků ve zbrani… To, co potřebujeme, je vůle a leadership. Aliance má na to odstrašit protivníky a porazit je v konfliktu,“ řekl.

Rusko se podle jeho slov v souvislosti s válkou na Ukrajině snaží o to, aby běžní lidé nevěděli, čemu věřit a aby nedůvěřovali institucím. „Kdyby lidé byli vzdělaní o moderních dějinách, tak máme minimálně o třetinu problémů méně,“ konstatoval.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se nesmí zapomínat na to, že „Putinovy zvrácené sny“ sahají daleko za hranice a naznačují širší strategii manipulace a kontrolu nad sousedními národy v jeho dosahu.

„Putin požadoval návrat do doby, kdy žádný ze států, které Moskva dříve ovládala, nebyl součástí Aliance a nebyl kryt jejími bezpečnostními zárukami,“ varoval.

Konference Naše bezpečnost není samozřejmost se koná pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla, předsedy vlády Petra Fialy, 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ministra zahraničních věcí Jana Lipavského a ministryně obrany Jany Černochové.

Lubomír Světnička natoaktual.cz