natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Tyranie Sovětského svazu skončila, ale slavili jsme brzy, obává se Robertson

    12. března 2024  13:02
    Podle bývalého šéfa NATO Lorda Robertsona se vstupem Česka, Polska a Maďarska uzavřela jedna strastiplná kapitola z dob studené války. Podle bývalého generálního tajemníka NATO Lorda Robertsona se však ukazuje, že Evropa možná slavila příliš brzy.  

    Někdejší šéf NATO Lord Robertson na národní konference Naše bezpečnost není samozřejmost ve Španělském sále Pražského hradu (12. března 2024) | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

    „Tyranie Sovětského svazu a jeho zástupců konečně skončila. Oslavovali jsme. Možná příliš brzy,“ vzpomněl Robertson na atmosféru před čtvrtstoletím, kdy spojenci přizvali první tři postsovětské země mezi sebe. Právě on stál tehdy v čele NATO.

    Na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost k 25. výročí vstupu Česka do NATO Robertson připomněl, že nová kapitola po skončení studené války slibovala kontinentu tolik optimismu.

    Tato kapitola plná nadějí ale podle něj byla příliš krátká a skončila 24. února před dvěma lety, kdy ruské tanky překročily hranice na Ukrajinu. „Poslední, nejnovější kapitola našich životů se nyní píše na blátivých polích a v rozbahněných zákopech Donbasu a Krymu,“ prohlásil.

    Robertson varoval, že pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, nezastaví se tam. Sázky na Ukrajině jsou proto vysoké a západní svět se musí probudit. „Vaše země dobře ví, co to znamená ztratit svobodu. A rozhodně to není příjemné,“ podotkl.

    Aliance čelí jedné z největších výzev od doby, kdy se svět zbavili SSSR a jeho neustálé hrozby. Varoval, že pokud může Rusko jako velká země s jadernými zbraněmi změnit hranice silou, která hranice na světě pak bude bezpečná.

    Vzpomněl na události z roku roku 2002, kdy osobně stál v blízkosti ruského vládce Vladimira Putina při podpisu dohodu v Římě a slyšel ho pronést slova, která nakonec bezostyšně porušil. „Říkal tehdy: Ukrajina je suverénní, nezávislý národní stát a o míru a bezpečnosti bude rozhodovat sama. Žádný zmatek. Žádné dvojsmysly,“ uvedl Robertson.

    Clinton: Rozšíření NATO bylo správné. Bez Havla by se to nepodařilo, šel za tím

    Severoatlantická aliance je podle něj velmi úspěšná a čistě obranná aliance národů. Nemá žádné přání, ochotu ani nutnost zaútočit nebo napadnout Rusko. Tvrzení, které Rusko šíří, je podle jeho slov smyšlené a zcela nepoctivé. „A lidé kolem Putina to vědí až příliš dobře,“ řekl.

    V Kremlu podle něj musí hlasitě slyšet, že celý západní svět bude stát za právem Ukrajiny na vlastní rozhodnutí přidat se k Alianci a že jí poskytne všechny prostředky, aby se mohla bránit a útočníka vyhnala.

    A klíčové je také poselství směřující k ruskému lidu. „Putin vás vede jednosměrnou ulicí do záhuby a izolace. Přátelství se Severní Koreou a Íránem není to, co ruský lid, který jsem znal, chce a potřebuje,“ dodal.

    Konference Naše bezpečnost není samozřejmost se koná pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla, předsedy vlády Petra Fialy, 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ministra zahraničních věcí Jana Lipavského a ministryně obrany Jany Černochové.

    Lubomír Světnička

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media