natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rusko by se mělo bát střetu s NATO, nikoliv obráceně, nabádal Sikorski

    26. dubna 2024  9:06
    V případě ruského útoku na kterýkoliv členský stát NATO by Rusko čekala „nevyhnutelná porážka“, prohlásil před poslanci Sejmu polský ministr zahraničí Radosław Sikorski. Ruská válka na Ukrajině podle něj musí skončit vítězstvím suverénní Ukrajiny a jedinou nadějí kremelského vládce Vladimíra Putina na úspěch je nedostatečná rozhodnost Západu.  

    Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski | foto: @MSZ_RP

    „Nejsme to my - Západ - kdo by se měl obávat střetu s Putinem, ale naopak. Stojí za to to připomenout. Ne proto, aby se Rusové cítili více ohroženi, protože NATO je obranný pakt, ale proto, abychom ukázali, že útok Ruska na kteréhokoli člena Aliance by skončil jeho nevyhnutelnou porážkou,“ prohlásil ve čtvrtek šéf polské diplomacie v Sejmu, když nastínil své priority v zahraniční politice pro následující období.

    Připomněl, že členské státy NATO a EU mají dohromady více než 920 milionů obyvatel, zatímco Rusko s Běloruskem jen 153 milionů, tedy šestkrát méně. Nominální hrubý domácí produkt zemí NATO a EU pak podle jeho slov činí více než 45 bilionů dolarů a u Ruska a Běloruska dohromady je dvacetkrát nižší.

    Před polskými zákonodárci Sikorski vypočítával, že jen v roce 2022 vydalo 15 zemí NATO, které nejaktivněji pomáhají Ukrajině, na obranu více než 1,17 bilionu dolarů, zatímco Rusko sotva 86,4 miliardy. Podotkl také, že Rusko mělo po první vlně mobilizace něco přes 1,3 milionu vojáků, zatímco vojenský personál NATO bez další mobilizace činí více než 3,5 milionu vojáků.

    Strach Západu z eskalace servíruje Putinovi vítězství, varují analytici

    „Vojenský a ekonomický potenciál Ruska ve srovnání s potenciálem Západu bledne. Pokud nám nebude chybět vůle, Rusko prohraje,“ konstatoval.

    Polsko je podle něj připravené spolupracovat s „neimperiálním“ Ruskem, ovšem nyní Moskva usiluje o svržení mezinárodního řádu nastoleného po roce 1989. Logika práva a dobrovolných spojenectví má být nahrazena logikou síly, sfér vlivu a diktátu mocností nad sousedy.

    Sikorski varoval, že Polsko již čelí různým formám hybridní agrese Ruska, jako jsou dezinformace, kybernetické útoky, využívání energetických závislostí nebo instrumentalizace migračního tlaku.

    Proto má Polsko podle jeho slov několik naléhavých úkolů. Hlavním je bezpečnost země zajištěná rozvojem vlastních obranných nástrojů a společných kapacit se spojenci k odvrácení případné agrese. A s tím podle Sikorského souvisí poskytování maximální vojenské i politické podpory Ukrajině. Kyjev musí dostat tolik zdrojů, kolik potřebuje, aby zvítězil.

    Další prioritou a jasným zájmem Varšavy je pak udržení agresora co nejdále od polských hranic. „Proto musí suverénní Ukrajina v této válce zvítězit a v Evropě musí být obnoven mírový mezinárodní řád,“ uvedl.

    Základem polské bezpečnosti podle Sikorského zůstává transatlantické spojenectví s vedoucí rolí Spojených států. Cílem Varšavy má být udržení a posílení amerického angažmá v Evropě a zároveň posílení evropského pilíře Aliance v duchu strategické shody mezi NATO a Evropskou unií.

    Sikorski v této souvislosti zmínil, že podporuje vytvoření evropských sil rychlé reakce, jejichž první část o síle 5-10 tisíc vojáků by měla dosáhnout operační způsobilosti do roku 2025. „Tyto síly, které nazývám ‚evropská legie‘, by měly být složeny z občanů členských států a hrazeny na stejném základě jako rozpočet EU. Potřebujeme síly, které budou schopny rychle zasáhnout v případě ohrožení v bezprostřední blízkosti evropských hranic,“ řekl.

    Upozornill, že důvodem ruské agrese proti Ukrajině nejsou hrozby ze strany NATO nebo Západu. „To, co ve skutečnosti brání imperiálním plánům Kremlu, jsou hodnoty a normy, které reprezentujeme a hájíme… Ruské úřady jsou zděšeny skutečností, že tyto hodnoty oslovují i mnoho občanů bývalého Sovětského svazu,“ konstatoval.

    Putin se podle něj odvolává na stovky let staré „mýtické příběhy“, aby ospravedlnil nároky dnešního Ruska na země svých sousedů. „Kdyby tuto logiku chtěl každý uplatnit v praxi, žádná z dnes existujících zemí by ve své současné podobě nepřežila,“ dodal.

    Zdůraznil, že Putin může válku na Ukrajině ukončit doslova za pět minut. „Jediným telefonátem ruskému ministru obrany Sergeji Šojgu, že stahuje jednotky z Ukrajiny,“ řekl Sikorski. „Ukrajina to bohužel nemůže ukončit jedním telefonátem, a to je velký rozdíl,“ poznamenal.

    Rezolutně se ohradil také proti lživým zprávám a dezinformacím, že Polsko má plán na anexi části ukrajinského území v podobě Lvovské oblasti. „Donbas je Ukrajina, Krym je Ukrajina. Lvov, Volyň, bývalá východní Halič jsou také Ukrajina. Ruští představitelé a propagandisté nás chtějí s Ukrajinci rozhádat. To se jim však nepodaří,“ prohlásil.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media