natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO slaví 75 let. Nikoho nenapadneme, ozvala se k výročí Moskva

    4. dubna 2024  11:44
    Severoatlantická aliance slaví 75 let od svého vzniku. Z původních dvanácti zakládajících členů se rozrostla na dnešních 32 členských zemí včetně České republiky. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga se Evropa a Severní Amerika pro svou bezpečnost navzájem potřebují. K výročí se ozvala také Moskva.  

    Šéf české diplomacie Jan Lipavský s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na zasedání ministrů zahraničí Aliance v Bruselu. | foto: NATO Photos

    „Evropa potřebuje Severní Ameriku pro svou bezpečnost a zároveň Severní Amerika potřebuje Evropu,“ prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg během slavnostním ceremoniálu v bruselském sídle NATO na okraj dvoudenní schůzky ministrů zahraničí všech členských zemí.

    Aliance si dnes připomíná 75. výročí zakládající Washingtonské smlouvy, kterou 4. dubna 1949 podepsalo 12 zemí.

    Evropští spojenci podle Stoltenberga poskytují USA prvotřídní vojenské schopnosti, rozsáhlé zpravodajské sítě a jedinečný diplomatický vliv a tím násobí americkou sílu. „Na začátku jsme měli 12 členů. Dnes máme 32. Takže musíme něco dělat správně!“ podotkl.

    Vzpomněl přitom na období studené války se Sovětským svazem. „V roce 1979 jsem sloužil v norské armádě. Kdyby byla válka, byli bychom v první linii. Ale nebál jsem se. Protože jsem věděl, že nejsme sami. Měli jsme za sebou sílu NATO,“ dodal.

    Předseda Vojenského výboru Rob Bauer uvedl, že spojenci společně chrání nejen fyzickou bezpečnost, ale brání i svobodu a demokracii. Připomněl, že obyvatelstvo 32 členských zemí chrání v celé Evropě a Severní Americe na 3,5 milionu vojáků.

    Podle Bauera jsou pomyslným štítem proti agresi. „Ve světě, kde se autoritářské režimy zoufale snaží vykreslit obraz síly... a brutální tyranie se snaží odebrat lidem a národům suverénní práva, ten štít potřebujeme víc než kdy jindy,“ konstatoval.

    Udržet miliardu lidí v bezpečí je podle jeho slov „herkulovský úkol“ a vyžaduje kombinaci politické a vojenské síly. Aliance nechala na dnešní slavnostní ceremoniál přepravit z USA originál zakládací Washingtonské smlouvy s podpisy tehdejších lídrů dvanácti zakládajících zemí. „Každé slovo Washingtonské smlouvy, které tu před vámi leží, je posvátným slibem, za jehož dodržování spojenecké ozbrojené síly bojují,“ podotkl Bauer.

    Upozornil, že Aliance ze své podstaty byla a je obrannou aliancí. „Jsme nejúspěšnější aliancí v historii, ne kvůli nějaké agresivní ukázce vojenské síly nebo území, které jsme brutálně dobyli. Jsme nejúspěšnější aliancí v historii díky míru, který jsme přinesli; zemím, které jsme sjednotili a konfliktům, kterým jsme zabránili, aby se vymkly kontrole,“ dodal.

    V sídle Severoatlantické aliance v Bruselu dnes druhým dnem pokračuje jednání ministrů zahraničí NATO. Jeho hlavním tématem je pomoc Ukrajině. Kyjev žádá spojence z NATO, aby poskytli další systémy protivzdušné obrany Patriot na ochranu před častými útoky ruských balistických raket.

    Zasedání se za Česko účastní Jan Lipavský. Česko vstoupilo do NATO společně s Polskem a Maďarskem jako první postkomunistické země v roce 1999 a letos 12. března tedy oslavilo 25. výročí vstupu. Výročí ale oslavují i Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko, které se staly členy v roce 2004, a Chorvatsko a Albánie, které tak učinily o pět let později.

    Nemáme úmysly zaútočit, vzkázal Gruško

    K aliančnímu výročí se také ozvalo Rusko. Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško v rozhovorech pro ruská státní médiauvedl, že „NATO je nástrojem americké hegemonie“, vzájemné vztahy mezi Moskvou a Aliancí se dál zhoršují, ale Moskva prý nemá v úmyslu jít do konfliktu.

    Jsme v kritickém okamžiku, burcuje šéf NATO k pomoci Ukrajině

    „Je vojenský blok připraven na otevřený konflikt s Ruskem? Na to se musíte zeptat samotných členů NATO. V každém případě my takové úmysly nemáme, pokud jde o členské země aliance,“ citovala Gruška agentura RIA Novosti. Všechny kanály dialogu mezi Moskvou a NATO jsou podle něj na „kritické nule“. Gruško z toho obvinil Washington a Brusel.

    Ruský prezident Vladimir Putin na konci března označil za „naprostý nesmysl“, že by Rusko mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. „Vůči těmto státům nemáme agresivní úmysly,“ uvedl šéf Kremlu.

    Podle českého prezidenta Petra Pavla ukazuje ruská agrese na Ukrajině každým, jak je členství ČR v NATO a také spolupráce s aliančními partnery důležité nejen pro bezpečnost, ale i svobodu. „Už čtvrtstoletí je Česko aktivní a pevnou součástí Aliance, která nám poskytuje nejvyšší bezpečnostní záruky,“ uvedl k aliančnímu výročí.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media