natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Na cestě k míru a přijetí Ukrajiny do NATO se koalice s opozicí neshodnou

    18. března 2024  18:10
    Přijetí České republiky do NATO před čtvrtstoletím posílilo bezpečnost země, shodli se jednoznačně lídři parlamentních politických stran na výroční národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. Je to však prakticky jediný závěr, ve kterém souzní.  

    Zástupci parlamentních stran v politickém panelu národní konference Naše bezpečnost není samozřejmost ve Španělském sále Pražského hradu (12. března 2024) | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

    V dalších klíčových bezpečnostních otázkách, například jak by měla vypadat cesta k míru na Ukrajině nebo zda se země čelící brutální ruské válce měla v budoucnu stane členem Aliance, se současná vládní koalice s opozičními stranami zásadně rozchází.

    Národní konference na Pražském hradě potvrdila, že názorová propast v některých klíčových bezpečnostních otázkách mezi současnou koalicí a opozicí je nepřekonatelná a dál se rozšiřuje. Přinejmenším v některých podstatných aspektech. Tradičního politického panelu se účastní představitelé všechny stran zastoupených v Parlamentu ČR.

    Ukrajina nám získává čas vlastní krví, zdůrazňují čeští lídři

    Zatímco události před pětadvaceti lety, kdy NATO přijalo Českou republiku, Polsko a Maďarsko jako první postkomunistické země, považují představitelé všech sedmi současných parlamentních stran jednoznačně za krok, jenž posílil bezpečnost naší země, v otázkách budoucího směřování Aliance se tříští na dva nesmiřitelné názorové bloky.

    A hlavním polarizačním faktorem se stává ruská válka na Ukrajině. Všechny strany současné vládní koalice trvají na postoji, že je potřeba Ukrajině proti ruské agresi zajistit veškerou možnou pomoc a podporu včetně pokračování dodávek zbraní. A za jedinou logickou cestu k míru stažení či vytlačení ruských vojsk z Ukrajiny a nikoliv slupky ruskému vládci Vladmiru Putinovi. Opoziční ANO a SPD zase opakují svá „zaklínadla“ posledních měsíců, že je potřeba hovořit o míru.

    Kde je plán B? hlásá opoziční ANO

    Podle místopředsedy opozičního hnutí ANO Karla Havlíčka byl vstup ČR do NATO nejdůležitějším krokem v historii samostatné země. „Z mého pohledu významnější než vstup do EU. Být součástí NATO vnímám jako rozhodnutí být součástí západního světa a neschovávat se za neutralitu,“ uvedl s tím, že členství v Alianci má po ruském vpádu na Ukrajinu ještě daleko vyšší význam.

    Připomněl, že jeho strana podpořila přijetí ukrajinských uprchlíků i materiální podporu Kyjevu nebo výcvik ukrajinských vojáků na českém území. V tuto chvíli ale podle svých nepovažuje za správné otevírat diskuzi o přijetí Ukrajiny do NATO a zároveň odmítá případné vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu

    „Reálná situace je trochu jiná, musíme vědět, co se stane, když se naše ideální varianta nepodaří. Jaký bude plán B?“ řekl. Podle svých slov sice nikdo nechce, aby Ukrajina kapitulovala a Rusko oslavovalo, ale neúměrné pokračování války může z přibývajícím časem Ukrajinu oslabovat v případném vyjednávání. „Války mohou skončit různě. Podívejme, jak byla ukončena korejská válka,“ dodal.

    Tyranie Sovětského svazu skončila, ale slavili jsme brzy, obává se Robertson

    Podle šéfa vládních Pirátů Ivana Bartoše nedávné rozšíření NATO o Finsko a Švédsko kromě posílení spojenectví zároveň připomíná, že „jakákoliv naivita vůči agresivitě totalitních režimů se nevyplácí“. Za klíčové označil, aby západní svět vydržel v podpoře Ukrajiny a nenutil Kyjev vyměnit své území za mír.

    „Populismus má své hranice, třeba jako hranice některý států, za které by politik neměl jít. To co vypouští třeba pan předseda ANO, tak začíná být nebezpečné pro zemi. Nemyslím si, že je normální hrát na notu lidem, kteří chodí v tričku s nápisem CCCP,“ prohlásil na adresu šéfa ANO Andreje Babiše za jeho výroky o prosazení míru.

    Místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) varoval, že historické zkušenosti s „ruským mírem“ mají i obyvatelé dnešní České republiky.

    „Někteří si pamatují, jak takový ruský mír vypadá, s tanky pod okny. Nezměnili se. Zpátky do ruského otroctví nechci. Rus se nezměnil. Když tam nebude Putin, bude tam jiný zločinec. Mír na Ukrajině musí vypadat tak, že ruský voják se sebere, opustí Ukrajinu, zaplatí škody a omluví se,“ prohlásil s tím, že zpochybňování podpory Ukrajině naopak může znejistit další spojence.

    Zpochybňování je pozvánka k další válce

    Místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra podotkl, že všichni chtějí samozřejmě na Ukrajině mír, ale česká koalice a opozice se zcela liší v tom, jak míru dosáhnout. „Řeči z Prahy žádný mír nenastolí, bohužel tohle je cesta k tomu, aby Ukrajina kapitulovala,“ varoval.

    Apeloval na opozici, aby nestrašila obyvatele možností jaderné války. „Západ je dostatečně racionální - zejména ty státy, které odstrašujícími kapacitami disponují - aby věděl, jak se politika odstrašování provádí,“ řekl.

    Mír na Ukrajině může být podle jeho slov naplněn pouze tehdy, pokud bude souhlasit Rusko, bude souhlasit Ukrajina a „někdo“ ten mír Ukrajině bude garantovat. „Aby to nebyla jen přestávka před tím, než se Putin zase probudí a bude z Krymu nebo z Podněstří útočit na Oděsu, slupne ji jako malinu a bude pokračovat třeba na Kyjev. To není mír, ale pozvánka k další válce,“ dodal.

    Naopak Radim Fiala z opoziční SPD je přesvědčen, že „udržování“ války na Ukrajině není správný směr pro Evropu ani pro Českou republiku. Jako jediný ze sedmičky představitelů parlamentních stran odmítl pokračování pomoci Kyjevu a také možný vstup země NATO. (Pozn. autora: zástupce ANO Karel Havlíček se ke vstupu Ukrajiny zdržel).

    „Situace na Ukrajině nemá vojenské řešení. Pokud ano, tak je to o tom, že se konflikt může klidně stát jaderným konfliktem, byť omezený,“ uvedl s tím, že Česká republika by měla v prvé řadě myslet sama na sebe a jasně definovat své bezpečnostní zájmy. Kritizoval koncepci výstavby české armády a obranu země označil za žalostnou. „Naše země musí usilovat o mírový dialog a obnovu stability v Evropě,“ řekl.

    Strategickou porážku Ruska označil za nebezpečný blud, který může vyhovovat jen skutečným ideologickým zaslepencům. Válku na Ukrajině je proto podle něj nutné zmrazit.

    Mír neznamená Ukrajinu obětovat

    Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se v reakci na výroky místopředsedy SPD přihlásil tomu, že se v tomto ohledu cítí být „ideologickým zaslepencem“. Česká republika podle něj musí pomáhat Ukrajině až do finálního vítězství. Česká politická scéna podle jeho slov nyní zažívá „epidemii samozvaných mírotvůrců“, kteří si přivlastňují právo mluvit o míru.

    Clinton: Rozšíření NATO bylo správné. Bez Havla by se to nepodařilo, šel za tím

    „Válku nechce nikdo, my ale jen nechceme potupnou prohru nebo obětování Ukrajiny,“ prohlásil. Celá Aliance by se podle něj v tomto ohledu měla poučit z naivity, se kterou spoléhala na to, že některé země budou přátelské, když se „ s nimi budeme kamarádit“.

    Předsedy ně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) pomocí Ukrajině pomáhají Češi i sami sobě. „Abychom žili dalších 25 let v míru. Záleží na tom, jak se chováme teď,“ uvedla. Ruský vládce Putin podle ní spojence sjednotil jako nikdo jiný. Míru na Ukrajině nelze dosáhnout tak, že Ukrajina kapituluje.

    Klíčové je podle ní budovat vlastní obranu a pokračovat i v rozšiřování Aliance. Osobně je za budoucí přijetí Ukrajiny mezi spojence, až válka skončí. „Věřím, že vítězstvím Ukrajiny. Není asi zkušenější země, než Ukrajina,“ dodala.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media