natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ukrajina nám získává čas vlastní krví, zdůrazňují čeští lídři

    12. března 2024  11:49
    Ukrajinští obránci získávají Evropě čas před ruskou agresí, proto jejich podpora Kyjeva musí být absolutní prioritou. Shodli se na tom čeští političtí lídři během konference Naše bezpečnost není samozřejmost k 25. výročí vstupu Česka do NATO.  

    Ministryně obrany Jana Černochová na národní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě k 25. výročí vstupu ČR do NATO | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

    „I když Ukrajina není součástí NATO, je klíčovým spojencem. A to v této době tím, který podstupuje úplně ten nejtěžší boj proti ruské rozpínavosti a agresivitě, kterou je Putin připraven uplatňovat kdekoliv,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová.

    Ukrajinským obráncům je proto podle ní potřeba poskytovat veškerou možnou podporu a pomoc. „Válka na Ukrajině je posledním varováním, aby Česko nezanedbávalo svou obranu,“ podotkla.

    Clinton: Rozšíření NATO bylo správné. Bez Havla by se to nepodařilo, šel za tím

    Češi podle ní sami z vlastní historie vědí, jaká je okupace nepřátelskou velmocí a proto by mělo být morální povinností bránit tomu, aby takovou zkušenost zažívají i jiní.

    „Ukrajina nám získává čas vlastní krví na to, abychom dali svou obranyschopnost co nejrychleji do pořádku a nespoléhali se jen na ostatní, jak jsme si navykli právě po vstupu do Aliance,“ konstatovala Černochová.

    Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky Aliance chrání miliardu lidí. „Máme k dispozici 3,5 milionů vojáků ve zbrani… To, co potřebujeme, je vůle a leadership. Aliance má na to odstrašit protivníky a porazit je v konfliktu,“ řekl.

    Rusko se podle jeho slov v souvislosti s válkou na Ukrajině snaží o to, aby běžní lidé nevěděli, čemu věřit a aby nedůvěřovali institucím. „Kdyby lidé byli vzdělaní o moderních dějinách, tak máme minimálně o třetinu problémů méně,“ konstatoval.

    Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se nesmí zapomínat na to, že „Putinovy zvrácené sny“ sahají daleko za hranice a naznačují širší strategii manipulace a kontrolu nad sousedními národy v jeho dosahu.

    „Putin požadoval návrat do doby, kdy žádný ze států, které Moskva dříve ovládala, nebyl součástí Aliance a nebyl kryt jejími bezpečnostními zárukami,“ varoval.

    Konference Naše bezpečnost není samozřejmost se koná pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla, předsedy vlády Petra Fialy, 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ministra zahraničních věcí Jana Lipavského a ministryně obrany Jany Černochové.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media