natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kanada přezbrojí. Pořídí 88 nejmodernějších stíhaček F-35 za více jak 420 miliard

    9. ledna 2023  17:17
    Kanadská vláda v pondělí oznámila, že pro své Královské letectvo pořídí 88 nejmodernějších letounů F-35 Lightning II. Úpravy infrastruktury mají začít už letos a první letouny mají kanadští letci dostat v roce 2026. Celkovou výši investice Ottawa odhaduje na 19 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu přes 420 miliard korun. O nákupu letounů vyjednává také Česko.  

    Letouny F-35 amerického letectva na Hillově základně v Utahu | foto: DVIDS

    „V dnešním složitém globálním prostředí Kanada potřebuje armádu, která je flexibilní, agilní a schopná reagovat na různé nepředvídané situace. Jsme odhodláni zajistit, aby naši současní i budoucí piloti k tomu měli to nejpokročilejší vybavení,“ uvedla ministryně obrany Anita Anand.

    Připomněla, že kanadské Královské letectvo má z úkol střežit jeden z nejrozsáhlejších vzdušných prostorů světa. „S potěšením dnes oznamujeme, že Kanada vybrala F-35 jako stíhací letoun, který bude plnit tuto důležitou roli,“ dodala.

    Kanadská vláda už předem avizovala, že půjde o nejvyšší investici do vzdušných sil za posledních třicet let. Přezbrojení letectva má v rámci programu „Future Fighter Capability Project“ vyjít až na 19 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu přes 420 miliard korun.

    Součástí má být ovšem nejen pořízení 88 nejmodernějších letounů 5. generace americké výroby F-35A, ale také výzbroj, náhradní díly, servis a údržba a investice do infrastruktury kanadských leteckých základen včetně vybudování nové stíhací perutě v Bagotville a Cold Lake.

    Náklady na provoz během celého takzvaného životního cyklu, tedy období nejméně čtyřiceti let všech strojů, jsou pak odhadovány na 50 miliard dolarů (v přepočtu 1,16 bilionu korun).

    Nové stíhačky mají nahradit flotilu stárnoucích letounů CF-118 (F/A-18 Hornet), které kanadském letectvu slouží přes 35 let. První čtyři nové letouny by Kanada měla získat už v roce 2026 a první plně nasaditelnou letkou by kanadské letectvo mělo disponovat v roce 2032.

    Berlín schválil nákup letounů F-35. Přeberou roli v jaderném odstrašení Ruska

    Podle prohlášení kanadské vlády je letoun F-35 nejvhodnější strojem pro zajištění kanadské obrany včetně finanční dostupnosti a záruk dodavatelského řetězce. Ottawa počítá rovněž se zapojením domácího obranného průmyslu včetně dodávka některých klíčových komponentů pro nové letouny.

    „To pomůže kanadskému leteckému a kosmickému průmyslu a obrannému průmyslu v nadcházejících desetiletích rozvinout špičkové technologie, s příležitostmi jak ve výrobě, tak v udržování kanadských a globálních flotil,“ konstatoval ministr pro průmysl, vědu a inovace François-Philippe Champagne.

    Přehled, kde slouží letouny F-35

    Akvizice a počáteční udržení projektu F-35 má podle něj potenciál ročně přispívat k HDP Kanady sumou 425 milionů dolarů a zajistit přes 3 300 pracovních míst po dobu 25 let.

    „Jde o důležitý milník ve významném procesu nákupu moderních stíhaček pro Královské kanadské letectvo a příklad otevřeného, spravedlivého a transparentního nákupu,“ uvedla ministryně veřejných služeb a veřejných zakázek Helena Jaczek.

    V ruském dostřelu stíhačky F-35 potřebujeme, říká šéf finských vzdušných operací

    Kanada se tak stává už patnáctou zemí, který si letoun F-35 vybrala. Předtím Německo, Finsko nebo Švýcarsko. O nákupu letounů od loňska vyjednává také Česko, která má zájem o 24 strojů.

    Podle odhadů vrchní ředitelky ekonomické sekce Ministerstva obrany Blanky Cupákové, která vede český vyjednávací tým, by nákup zřejmě překročil hranici 100 miliard korun.

    Kanada chtěla stroje už před lety

    „F-35 je nejlepší na světě a poskytuje bezkonkurenční interoperabilitu Americe, Kanadě a dalším 15 zemím, které si tento stíhací letoun vybraly. Je to globální změna hry. Díky projekci síly je F-35 špičkou v odstrašení. Jeho předsunutá přítomnost bude i nadále zajišťovat, že potenciální protivníci dají přednost diplomacii před ozbrojeným konfliktem,“ uvedl v reakci na kanadský výběr generálporučík Mike Schmidt, výkonný šéf programu F-35.

    Stíhačky F-35 nás zapojí do obrany celé Evropy, říká spoluautor doporučení

    Kanada přitom patří k původní prvním investorům do programu F-35. Před lety poskytla stovky milionů dolarů do vývoje s tím, že nakoupí nejméně 65 letounů F-35 za zhruba 16 miliard dolarů. První stroje chtěla mít už v roce 2016.

    Mezitím ale ve volbách uspěli liberálové současného premiéra Justina Trudeaua, kteří dokonce svou volební kampaň postavili na tom, že země „příliš drahé stíhačky kupovat nebude a najde přijatelnější řešení“, jak nahradit stárnoucí flotilu letounů Hornet.

    Premiér Justin Trudeau se původně stavěl proti nákupu amerických letounů. Ministerstvo obrany ale odmítlo F-35 předem z nového výběru vyloučit a nakonec vláda akvizici zdůvodnila i změněnou bezpečnostní situací po ruské invazi na Ukrajinu a také stále asertivnějšímu chování Číny.

    V novém výběru bylo původně pět výrobců s pěti různými stroji. Svou nabídku ale posléze stáhli evropský Airbus se strojem Eurofighter Typhoon a předtím také francouzský Dassault, který nabízel letoun Rafale.

    Zůstávali pak tři – švédský Saab nabízel nejnovější verzi stroje Gripen E, americký Boeing s poslední modifikaci letounů F/A-18 Super Hornet a americký Lockheed Martin s letounem F-35.

    V továrně na superstíhačky F-35. Vládce nebes tady skládají z 22 tisíc dílů

    Favoritem byl opět stroj F-35 a to hned z několika důvodů. Předně kanadské firmy díky členství země v programu už získaly zakázky na dodávky různých dílů do F-35 za více než 1,3 miliardy dolarů.

    A dalším důvodem či klíčovou podmínkou pak bylo, že nový bojový stroj musel být předem prokazatelně plně integrovatelný do americko-kanadského systému protivzdušné obrany NORAD.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media