natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vyjednávání o stíhačkách F-35 pokračují. Česko sonduje možnosti financování

    14. února 2023  19:02
    Český vyjednávací tým má za sebou další kolo osobních rozhovorů s americkými představiteli o možném pořízení nejmodernějších stíhaček páté generace F-35. Cena za 24 letounů, servis, díly a výzbroj zatím zůstává nejasná. Vyjednavači ale sondují, jaké jsou možnosti financování projektu tak, aby bral ohledy na rozpočtové možnosti České republiky.  

    Letoun F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika | foto: Lockheed Martin

    „Jednání ve Spojených státech přineslo detailnější poznatky zejména o možnostech a flexibilitě financování tohoto významného projektu,“ uvedla po návratu z USA šéfka vyjednávacího týmu Blanka Cupáková, ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany.

    Se zástupci amerických vládních agentur a amerického obranného průmyslu včetně výrobce Lockheed Martin její tým probíral detaily možného pořízení a provozu letounů z hlediska bezpečnosti či přípravy infrastruktury, ale také bezpečnostní aspekty provozu letounů nebo výcvik pilotů a pozemního personálu a možnosti zapojení českého obranného průmyslu.

    Mise českých vyjednavačů se zaměřila na možnosti modelu financování projektu tak, aby bral ohledy především na rozpočtové možnosti České republiky. Tedy i podobu splátkového kalendáře.

    Cupáková už před časem avizovala, že podle odhadů by cena nákupu měla přesáhnou 100 miliard korun. Nejde jen však jen o náklady na pořízení samotných letadel, ale také o servis nebo modernizaci letiště.

    V ruském dostřelu F-35 potřebujeme, říká šéf finských vzdušných operací

    „Nadále platí, že usilujeme o nejvýhodnější podmínky pro Českou republiku,“ konstatovala. Žádné konkrétní detaily o ceně, termínech nebo splácení letounů ale zatím neuvedla. Další jednání s americkou stranu se mají uskutečnit už v dubnu.

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má nejpozději do 1. října informovat vládu o dojednaných základních parametrech možného pořízení a provozu letounů F-35. Na základě toho následně vláda rozhodne, zda si Česká republika tyto letouny pro zabezpečení suverenity svého vzdušného prostoru skutečně pořídí.

    Česko usiluje o nákup 24 letounů od americké firmy Lockheed Martin. Mají nahradit 14 letounů JAS-39 Gripen, které si Česko pronajímá od Švédska od roku 2005. Ten ale končí v roce 2027, respektive o dva roky později, pokud Česko využije opci pro prodloužení.

    Pod 80 milionů dolarů za kus

    O ceně za 24 moderních letadel a související služby nechtějí vzhledem k probíhajícím jednáním spekulovat ani zástupci amerického výrobce. Na její výši bude mít přímý vliv celá řada faktorů. Především zatím nezveřejněné požadavky české strany, ale také v jakém množství bude součástí kontraktu drahá letecká munice.

    Jen pro srovnání například Polsko v roce 2019 rozhodlo o pořízení 32 letadel F-35 za 6,5 miliardy dolarů, tedy v tehdejším kurzu za asi 153 miliard korun. Finsko loni podepsalo smlouvu na dodávky 64 těchto strojů za 9,4 miliardy dolarů (asi 226 miliard korun). A Kanada letos v lednu oznámila, že pro své Královské letectvo pořídí 88 nejmodernějších letounů F-35 za 19 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu přes 420 miliard korun.

    Zástupci výrobce Lockheed Martin už loni na podzim upozornili, že bylo dosud dodáno přes 860 těchto letounů a cena za jeden kus F-35 v posledním uzavřeném kontraktu s vládou Spojených států tak klesla pod 80 milionů dolarů (v přepočtu přes 1,9 miliardy korun).

    Stíhačky F-35 nás zapojí do obrany celé Evropy, říká spoluautor doporučení

    „Z dosažení současné cenové úrovně mají benefit všichni zákazníci. Neděláme rozdíly v tom, za kolik se prodají různým zákazníkům. Klíčové je pro nás snížení nákladů na běžnou úroveň,“ uvedl pro natoaktual.cz Gregory Day, který zodpovídá za obchod s F-35 v Kanadě a severní a střední Evropě.

    Zároveň ale americká strana připustila, že vývoj ceny nelze vzhledem k bezpečností situaci ve světě i cenám surovin předvídat. Letos na podzim, kdy se má Česko rozhodnout, tak může být jiná. A značné rozdíly v konečné cenovce u různých zákazníků tvoří především kromě výzbroje letounů také zvolený typ servisu a podpory a zásoba náhradních dílů.

    Příkladem může být hrubé srovnání mezi Finskem a Švýcarskem. Zatímco seveřané získají své F-35 zhruba za 80 milionů dolarů za kus, alpskou zemi vyjde jeden letoun zhruba o 30 milionů dolarů dráž.

    Přehled, kde slouží letouny F-35

    Pokud by se česká vláda nakonec rozhodla pro variantu F-35, české vzdušné síly by nové supermoderní letouny získaly v průběhu několika let a ne všechny najednou. Výroba jednoho nového stroje ostatně zabere přibližně dva roky a továrna v texaském Fort Worth dokáže ročně vyprodukovat zhruba 150 nových F-35. Firma by produkci „českých“ F-35 spustila na základě žádosti americké vlády.

    V továrně na superstíhačky F-35. Vládce nebes tady skládají z 22 tisíc dílů

    Podle Nicolase Smytheho, který má v Lockheedu na starost podporu zákazníků v Evropě a Izraeli, obecně platí, že zákazník dostane první stroje zhruba čtyři roky po uzavření smlouvy. A dodávky probíhají postupně, přičemž v první „várce“ jde obvykle o čtyři až deset strojů.

    „V době, kdy jsou první letouny ve výrobě, už nakupujeme náhradní díly, zařízení a vybavení pro základny, kde budou operovat,“ popsal postup Smythe.

    Například dodávky 64 strojů pro Finsko budou každý rok znamenat rozšíření finské flotily přibližně o osm až deset letadel. Výroba všech 64 letounů je rozvržena do období dvaceti let. Servis pak bude mít Finsko zajištěno od amerického výrobce až do roku 2070.

    Deník Právo na konci ledna napsal, že podle jeho informací ministerstvo obrany jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu, a to až do roku 2035, protože se obává toho, že výrobce F-35 nedokáže dodat stíhačky včas.

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) minulý týden v České televizi bez bližšího časového určení potvrdila, že pronájem bude muset být prodloužen.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media