natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Berlín schválil nákup letounů F-35. Přeberou roli v jaderném odstrašení Ruska

    14. prosince 2022  19:23
    Rozpočtový výbor německého Spolkového sněmu ve středu schválil nákup 35 nejmodernějších amerických stíhaček F-35 a několik dalších miliardových nákupů pro armádu. Podpisu dohody s výrobcem strojům tak nic nebrání. Berlín chce první stroje do výzbroje v roce 2026.Mají nahradit zastarávající letouny Tornado, které slouží jako nosiče jaderných zbraní.  

    Letoun F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika. | foto: Lockheed Martin

    „Je to dobrý den pro Bundeswehr, dobrý den pro obranu státu a Aliance,“ prohlásila v reakci na dnešní rozhodnutí rozpočtového výboru spolková ministryně obrany Christine Lambrecht.

    Armádní nákupy přesahující hodnotu 25 milionů eur (v přepočtu přes 600 milionů korun) musí podle německých zákonů odsouhlasit právě rozpočtový výbor dolní komory německého parlamentu.

    V továrně na superstíhačky F-35. Vládce nebes tady skládají z 22 tisíc dílů

    Za 35 letounů zaplatí Německo 10 miliard eur (přes 242 miliard korun). Zájem koupit letouny páté generace F-35 přitom oznámil Berlín teprve letos v únoru. Celý proces k přípravě podpisu smlouvy tak zabral zhruba deset měsíců.

    Víceúčelový stroj F-35 od amerického výrobce Lockheed Martin je považován za nejpokročilejší bojový letoun a zároveň jediný sériový vyráběný stroj 5. generace na světě. O nákupu 24 stejných strojů vyjednává také Česká republika.

    „Na Putinovu agresi existuje pouze jedna odpověď: jednota v NATO a věrohodné odstrašení. Právě proto je rozhodnutí pro F-35 bez alternativy,“ uvedl velitel Luftwaffe Ingo Gerhartz.

    V německých vzdušných silách mají nové letouny nahradit stárnoucí stíhací bombardéry Tornado, které jsou dosud jako jediné v německé výzbroji schopné nést americké jaderné zbraně pro odstrašení Ruska.

    Podle Gerhartze si Německo zvolilo nejmodernější bojový letoun na světě, stejně jako řada dalších evropských spojenců. „Posiluje naši schopnost zabezpečit vzdušný prostor NATO a společně s nimi ubránit Alianci... S dalším rozvojem letounu Eurofighter pro elektronický boj děláme důležitý krok k přípravě Luftwaffe a tím i německých ozbrojených sil pro budoucnost,“ dodal.

    Vzdušná převaha byla a stále je klíčem k úspěchu, říká velitel Luftwaffe

    Dodávky mají začít v roce 2026. Prvních 8 letounů bude umístěno v USA pro výcvik pilotů a pozemního personálu. Bundeswehr získává od USA kompletní balíček, který zahrnuje také náhradní díly a servisní služby na pět let. Od roku 2027 mají být stroje umístěny na letecké základně Büchel v Eifelu.

    Nákup stíhaček je jedním z prvních projektů, na které chce spolková vláda využít peníze ze zvláštního fondu ve výši 100 miliard eur (2,4 bilionu korun), jehož vznik oznámil kancléř Olaf Scholz záhy po letošní únorové ruské invazi na Ukrajinu. Z fondu chce Německo obnovit armádní výzbroj, která byla po skončení studené války zanedbávána.

    Rozpočtový výbor dnes odsouhlasil osm takových projektů v celkovém objemu 13 miliard eur. Kromě stíhaček tak Bundeswehr může počítat s nákupem nových útočných pušek, vysílaček nebo bojových pásových obrněnců Puma.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media