natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • F-35 nedostanou všichni. Prodej nejmodernějších letounů Česku posoudí Kongres

    30. června 2023  10:51
    Americké ministerstvo zahraničí souhlasí s možným prodejem 24 nejmodernějších bojových letounů F-35 do Česka v odhadované výši až 5,62 miliardy dolarů, tedy zhruba 122,6 miliard korun. V částce jsou kromě samotných strojů, munice a dalšího vybavení započítány také maximální náklady na desetiletý životní cyklus. Nyní by měl souhlas či nesouhlas s prodejem vyslovit také americký Kongres. Jde o nezbytný krok k tomu, aby americká vláda mohla Praze učinit finální nabídku.  

    Letouny F-35 páté generace, o které má zájem Česká republika | foto: @Kon_Luchtmacht

    „Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude chránit před moderními hrozbami a udržovat stálou přítomnost v regionu. Česká republika nebude mít potíže s absorpcí těchto výrobků a služeb do svých ozbrojených sil,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

    Jako momentálně nejpokročilejší letoun světa, je F-35 citlivým vývozním artiklem, který USA nabízejí jen nejspolehlivějším. A ne všichni zájemci, i když jde o americké spojence, tak stroje F-35 dostanou.

    Například Turecko. To původně patřilo dokonce k zemím, které se podílely na investicích do vývoje, vyrábělo některé komponenty a chtělo pořídit přes stovku těchto nejmodernějších letounů. Jenže kvůli nákupu ruských protivzdušných systémů S-400 bylo z programu v roce 2019 vyloučeno.

    Zájem měly také Spojené arabské emiráty nebo Thajsko. Zatímco Emiráty samy žádost o prodej strojů stáhly, Thajsko dostalo v květnu z USA zamítavou odpověď kvůli problémům s výcvikem a zajištěním údržby.

    Bangkok prý není vybaven pro zvládnutí tak pokročilých systémů. Země tak musí nejprve výrazně zainvestovat do základní infrastruktury, výcviku a bezpečnostních opatření, které s sebou provoz letounů F-35 nese.

    Thajsko je přitom považováno za jednoho z nejdůležitějších amerických spojenců v regionu a thajská armáda využívá americkou techniku již od dob vietnamské války, kdy na svých základnách hostila personál amerického letectva a námořnictva. Jinak dobré vztahy ovšem poškodily vojenské převraty proti zvoleným vládám v letech 2006 a 2014 a obavám z přílišného sbližování s Čínou.

    Částka zahrnuje i desetiletý cyklus

    Česká republika vyjednává o nákupu 24 amerických letounů F-35 od loňského léta, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou do 1. října.

    Možný nákup nejmodernějších strojů 5. generace by se uskutečnil dohodou mezi oběma vládami v rámci amerického programu pro vývoz vojenských systémů do zahraničí - „Foreign Military Sales“ (FMS).

    Stejně jako v případě nákupu amerických vrtulníků Venom a Viper pro českou armádu a jako ostatně prakticky u všech podobných amerických obchodů do celého světa, musí takový prodej nejprve schválit americké ministerstvo zahraničí. Právě to na prodej v rámci FMS dohlíží. A posléze je nutný také souhlas Kongresu. Ten americká vláda potřebuje pro podání konečné nabídky české straně.

    Americké stíhačky F-35 můžeme mít v roce 2030, říká šéfka vyjednávacího týmu

    Rozhodnutí amerického ministerstva zahraničí počítá s částkou 5,62 miliardy dolarů, tedy přes 122 miliard korun. Nejde však o cenu případného kontraktu mezi ČR a USA, ale o maximální finanční rámec pro pořízení samotných letounů, munice, výcviku, dalšího vybavení a také zajištění životního cyklu strojů na deset let.

    V částce překládané Kongresu je rovněž standardně zahrnuta dostatečná finanční rezerva, aby americká vláda nemusela předkládat nový návrh, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala navíc další vybavení, munici či služby. Americké úřady se proto snaží zákonodárcům vždy předložit nejvyšší předpokládanou možnou cenu.

    Skutečná cena možného kontraktu tak bude nižší a bude záviset především na tom, co všechno si Česko k letounům objedná. A bude se také odvíjet od aktuální ekonomické situace, která se v dalších deseti letech bude promítat do cen výrobků a služeb.

    „Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla v reakci na rozhodnutí americké strany vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková, která vede vyjednávací tým.

    Návrh kontraktu z USA očekává v létě a nebude týkat pouze ceny pořizovaných letounů, ale návrh bude obsahovat také zajištění provozu letounů, včetně oprav, údržby, servisu a náhradních dílů. A také munice, prvotního výcviku pilotů a pozemního technického personálu, výstroje pro piloty, vybudování simulačního centra, pozemního vybavení k zajištění údržby a oprav a další potřebné podpory pro provoz letounů.

    Maximalistická verze prodeje 24 letounů F-35 do Česka počítá podle dokumentu schváleného americkým ministerstvem zahraničí mimo jiné s dodávkou až 70 kusů pokročilých střel středního dosahu AIM-120C-8 (AMRAAM), 50 taktických střel AIM-9X Block II/II+, 86 přesně naváděných pokročilých klouzavých pum GBU-53/B, tuctu univerzálních 2000-librových tříštivo-trhavých pum Mk-84 nebo průbojných pum BLU-109, dvanácti sad KMU-556/KMU-557 pro kompletaci přesně naváděných pum GBU-31 systému JDAM (Joint Direct Attack Munition) a další.

    Americký Kongres má nyní právo do 14 dnů vznést k zakázce námitky, což se ale v drtivé většině případů neděje. Prodej zbraní či techniky některé zemi může být zamítnut v tom případě, že se na tom shodnou Senát i Sněmovna reprezentantů.

    Například proti prodeji zmiňovaných vrtulníků pro českou armádu se chtěl v roce 2019 postavit americký republikánský senátor Randal Paul, který předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Zůstal však osamocen, plénum Senátu o podnětech nakonec ani nehlasovalo a po uplynutí lhůty tak prodej podle amerických zákonů „dostal zelenou“.

    Éra F-35 už začala

    Americký výrobce Lockheed Martin za více jak dekádu prodal nebo má objednávky na celkem 1 362 letounů F-35 do 17 zemí. Žádný jiný program stíhacího letounu na světě v moderní éře se takovému číslu ani neblíží.

    Počet objednávek má velmi podobnou dynamiku jako historie jednoho nejúspěšnějšího stíhacího stroje historie, tedy amerického stroje F-16 Fighting Falcon, kterého se dosud vyrobilo na 4 500 kusů. A ještě pár desítek v nejmodernější verzi vyrobí například pro Slovensko nebo Bahrajn.

    Stíhačky F-35 nás zapojí do obrany celé Evropy, říká spoluautor doporučení

    Éra F-16 ale definitivně končí a nástupcem je právě stroj F-35, který zařazuje do výzbroje většina současných uživatelů F-16 v NATO.

    Firma Lockheed Martin od příštího roku dosáhne maximální roční produkce 156 letounů F-35. Boduje nejen u tradičních zákazníků, ale také trochu nečekaně v zemích jako Rumunsko, Řecko a nebo právě Česká republika.

    Zatímco Česko (24 kusů) nebo Řecko (20 kusů) patří v Evropě k potenciálním zákazníkům s nejnižšími počty poptávaných strojů, na druhé straně stojí například Itálie (90), Británie (138) nebo Finsko (64 kusů).

    Jen do roku 2030 má v evropských zemích NATO operovat více než 550 letounů F-35 a Lockheed Martin plánuje ještě do konce letošního roku dokončit jubilejní tisící stroj.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media