natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Superstíhačku F-35 předvede divákům v Česku elitní pilotka „Beo“ Wolfe

    29. srpna 2023  18:00
    Bude to velká premiéra nejen na českém nebi, ale v celé střední a východní Evropě. Americké letectvo vyšle v září na Dny NATO v Ostravě svůj předváděcí tým s nejmodernějšími letouny F-35 Lightning II, o jejichž nákupu česká vláda vyjednává. Schopnosti superstíhačky veřejnosti představí elitní americká pilotka Kristin „Beo“ Wolfe.  

    Letoun F-35A Lightning II Demonstration Team amerických vzdušných sil | foto: @F35demoteam

    „Jsme hrdí, že pokračujeme v prezentaci nejmodernějšího letounu páté generace F-35, a to rovnou dynamickou ukázkou v podání F-35A Lighting II Demonstration Teamu amerického letectva,“ potvrdil Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

    Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR se letos uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Vstup na akci je tradičně zdarma.

    Návštěvníci Dnů NATO už sice měli možnost letoun vidět, ale v roce 2021 byl stroj italského letectva pouze na statické ukázce a loni pak nizozemský letoun provedl několik průletů. Tentokrát však půjde o plnohodnotné dynamické vystoupení.

    Pilotka Kristin „Beo“ Wolfe, velitelka amerického F-35A Demonstration Team

    A postará se o něj elitní pilotka amerického letectva majorka Kristin „Beo“ Wolfe, která má nalétáno přes 800 hodin na letounech F-35A Lightning II a F-22A Raptor.

    V současnosti velí demonstračnímu týmu F-35A Lightning II, který spadá pod 388. stíhací křídlo na Hillově základně v Utahu. Do letectva vstoupila v roce 2011 poté, co uspěla ve výcvikovém programu důstojníků rezervního letectva USA na Univerzitě v Alabamě.

    Americké vzdušné síly (USAF) plánují do Ostravy přiletět ze základny v britském Lakenheath celkem se třemi stroji F-35A. Jeden bude určen na dynamickou ukázku, druhý na statickou a třetí stroj bude záložní.

    Americký tým přitom letos předvede schopnosti letounu jen na třech místech v Evropě - v Řecku na Athens Flying Week, v Belgii na přehlídce v Kleine Brogel a právě na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Ostravě.

    Vystoupení amerického týmu přitom patří mezi velice atraktivní a žádané.

    Česká republika vyjednává o nákupu 24 amerických letounů F-35 od loňského léta, přičemž ministryně obrany Jana Černochová (ODS) má předložit vládě podmínky nákupu dojednané s americkou stranou do 1. října.

    Možný nákup nejmodernějších strojů 5. generace by se uskutečnil dohodou mezi oběma vládami v rámci amerického programu pro vývoz vojenských systémů do zahraničí - „Foreign Military Sales“ (FMS).

    Nejnovější stroje, elitní bojovníci i létající skupiny. Dny NATO slibují show

    Americké ministerstvo zahraničí už v červnu souhlasilo s možným prodejem letounů v odhadované výši až 5,62 miliardy dolarů, tedy zhruba 122,6 miliard korun. V částce jsou kromě samotných strojů, munice a dalšího vybavení započítány také maximální náklady na desetiletý životní cyklus.

    Americký výrobce Lockheed Martin za více jak dekádu prodal nebo má objednávky na celkem 1 362 letounů F-35 do 17 zemí. Žádný jiný program stíhacího letounu na světě v moderní éře se takovému číslu ani neblíží.

    Jen do roku 2030 má v evropských zemích NATO operovat více než 550 letounů F-35 a Lockheed Martin plánuje ještě do konce letošního roku dokončit jubilejní tisící stroj.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media