natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • České gripeny na norském severu poprvé sváděly cvičné boje s letouny F-35

    16. června 2023  8:47
    Čeští letci s gripeny se z norské základny Ørland vůbec poprvé zapojili do prestižního severského cvičení Arctic Challenge Exercise. A vůbec poprvé také měli možnost během společných misí i vzdušných bojů porovnat stíhačky JAS-39 Gripen s nejmodernějšími letouny F-35A Lightning, o jejichž nákupu česká vláda vyjednává.  

    Čtveřice letounů F-35 a pod nimi Gripen švédských vzdušných sil během cvičení Arctic Challenge 2023 | foto: Forsvaret

    Dvoutýdenní cvičení jednou za dva roky spoluorganizují severské země Norsko, Švédsko a Finsko k prověření společné obrany. Další země si pečlivě vybírají a pozvání k účasti je proto obecně považováno za velmi prestižní.

    Cvičení je považováno za unikátní i kvůli tomu, že se odehrává na velmi rozsáhlém území všech tří severských zemí a nemá tak ve světě obdoby.

    Čeští letci se zapojili vůbec poprvé a armáda vyslala na norskou základnu Ørland pětici strojů JAS-39 Gripen a zhruba 40 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu. Piloti uskutečnili celkem 50 letů a ve vzduchu strávili přes 90 hodin, informovala armáda na svém webu.

    Pro české stíhače šlo především o unikátní příležitost procvičit si spolupráci a interoperabilitu mezi bojovými letouny 4. a 5. generace. Drtivou většinu techniky totiž tvořily nejmodernější letouny F-35 vzdušných sil Norska, Itálie, Nizozemska a USA.

    České gripeny společně s belgickými F-16 zastupovaly starší generaci. Ze základny operovaly rovněž tři americké tankery KC-135R pro doplňování paliva za letu a dva letouny včasné výstrahy NATO AWACS,

    „Vůbec poprvé jsme ve vzduchu působili po boku i proti letounu F-35,“ prozradil velitel českého kontingentu major V. M. s tím, že provoz amerického letounu doprovázejí nejpřísnější bezpečnostní opatření a účastníci cvičení měli možnost absolvovat odbornou prohlídku zázemí letounu F-35.

    Cvičné mise probíhaly dvakrát denně v takzvaných vlnách. Zatímco dopolední lety byly zaměřené na společný výcvik s jednotkami ze stejné základny, do odpoledních cvičných operací se zapojovali všichni účastníci a ve vzduchu tak pravidelně působilo na 100 letounů - od stíhaček, přes transportní letouny až po podpůrné stroje (AWACS, tankery) a speciální systémy představující prostředky pozemní protivzdušné obrany.

    „Cvičily se všechny druhy úkolů – působení proti vzdušným i pozemním cílům a protivzdušné obraně protivníka, doplňování paliva za letu i ostré střelby některých účastníků. Jednalo se o unikátní příležitost pro spolupráci bojových letounů čtvrté a páté generace,“ popsal V. M.

    Operace ze čtyř základen najednou

    Na programu byl výcvik a plánování společných leteckých operací typu COMAO, při nichž je zapojeno velké množství různých typů letounů, s důrazem na sladění taktiky vzdušného boje a spolupráci s ostatními jednotkami.

    Cvičení Artic Challenge tradičně patří mezi největší vzdušné manévry v Evropě. Letos se do něj zapojilo asi 150 letounů a 2 700 vojáků z 13 zemí. Piloti startovali ze čtyř různých leteckých základen ve třech zemích, konkrétně z Luleå-Kallax ve Švédsku, dále letecké základny Ørland v Norsku a letišť Rovaniemi a Pirkkala ve Finsku.

    V ruském dostřelu stíhačky F-35 potřebujeme, říká šéf finských vzdušných operací

    „Společná cvičení jsou důležitější než kdy jindy. Dávají nám příležitost integrovat bojové letouny různých zemí a různých generací, která mohou fungovat jako jednotná skupina,“ konstatoval šéf norských vzdušných sil Rolf Folland.

    Odlehlé severské oblasti navíc skýtají i nesrovnatelně nižší hustotu civilního leteckého provozu a cvičení je tak považováno i kvůli jednoduchému přístupu k leteckým střelnicím za ideální pro nácvik prakticky celého spektra vzdušných operací.

    „Výcviková plocha je dostatečně velká pro provádění výcviku takticky náročných scénářů s velkým počtem letounů,“ uvedl jeden z velitelů cvičení a šéf finských vzdušných operací Henrik Elo, který mimo jiné zodpovídá za program pořízení letounů F-35 do finského letectva.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media