natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Největší letecké cvičení NATO začíná. Ve vzduchu bude až 200 letounů naráz

    12. června 2023  18:55
    Severoatlantická aliance spustila největší zkoušku svých vzdušných sil minimálně za několik dekád. Do cvičení AIR DEFENDER 23 se zapojí na 250 bojových letounů z 25 zemí včetně Česka. Má prověřit schopnosti kolektivní obrany v případě napadení. To vše v pokračující době vyhrocených vztahů s Ruskem kvůli jeho válce na Ukrajině.  

    Letoun A400M německých vzdušných sil vystřeluje klamné cíle během cvičného letu nad Baltem. | foto: Luftwaffe

    Tak masivní spojenecké cvičení vzdušných sil nemá v historii Aliance zřejmě obdoby. Na 10 tisíc vojáků, 250 letounů, 25 zemí. Kromě členských států NATO také Švédsko nebo Japonsko. Během dvanácti dnů mají bojové letouny podniknout na 2 tisíce letů.

    „Cvičením Air Defender 23 otevíráme novou kapitolu v transatlantické historii,“ avizoval velitel německých vzdušných sil Ingo Gerhartz. 

    Aliance podle scénáře cvičení, které potrvá do 23. června, musí čelit agresivním akcím fiktivního východního vojenského bloku pojmenovaného „OCCASUS“. Tomu se podařilo z východu vpadnout na německé území a obsadit asi čtvrtinu země. A pomoci speciálních jednotek i sabotáží se útočníci snaží proniknout na sever k Baltu a ovládnout přístav Rostock.

    NATO aktivuje článek 5 Washingtonské smlouvy o kolektivní obraně a spojenci přispěchají Německu na pomoc. Aliance ani Berlín záměrně ve scénáři nijak nezmiňují Rusko.

    „Chceme demonstrovat rychlost a připravenost vzdušných sil a předvést schopnosti aliančního letectva,“ konstatoval Gerhartz s tím, že cvičení není namířeno proti žádné zemi a že celá akce je zkouškou vlastní obrany spojenců.

    Zaměří se na vedení leteckých operací na operační a taktické úrovni ve vzdušném prostoru Evropy, zejména Německa, ale i Polska a České republiky. V německém vzdušném prostoru jsou pro cvičné operace vyčleněna tři rozsáhlá území. Manévry se odehrají i nad částmi Severního a Baltského moře. Součástí budou také takzvané „out-and-back“ mise do Pobaltí a do Rumunska.

    Vzdušné souboje i údery na pozemní cíle

    Hlavním cílem je prověřit všechny scénáře simulující aktivaci vzdušných sil NATO při kolektivní obraně. Má demonstrovat agilitu a rychlost vzdušných sil Aliance jako prvního zasahujícího prvku v případě napadení.

    Z celkového počtu 250 letounů rovnou stovku vyslaly na cvičení Spojené státy. Národní garda poskytuje od bojových strojů také bombardéry B-1B, bitevní stroje A-10, tankery pro doplňování paliva za letu nebo transportní letouny.

    Česká armáda do cvičení nasadí čtyři stíhací letouny JAS-39C Gripen z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a také specialisty 26. pluku velení, řízení a průzkumu pro řízení leteckých soubojů ve vzdušném prostoru ČR nebo při výcviku tankování za letu. Zapojí se však prakticky všechny prvky českých vzdušných sil.

    „Právě v rámci těchto společných cvičení si naši piloti mohou osahat to nejmodernější, co má svět k dispozici,“ uvedl velitel českého letectva Petr Čepelka.

    Většina letů bude probíhat nad Německem, část však také v Nizozemsku a právě v České republice. Čeští piloti s gripeny si mají ověřit schopnosti pokročilého vedení vzdušných operací a zapojí do výcvikových misí ve vzdušných bojích s letouny F-15, F-16 a Eurofighter.

    „Piloti letounů L-159 ALCA budou procvičovat součinnost s bezpilotním prostředkem na našem území,“ potvrdil náčelník odboru bojové přípravy Michal Kudyn, který cvičení řídí za Českou republiku.

    Za 22. základnu vrtulníkového letectva se do cvičení zapojí předsunutí letečtí návodčí (JTAC – Joint Terminal Attack Controller), kteří budou například trénovat navádění amerického bezpilotního úderného letounu na cíle vysoké důležitosti a 24. základna poskytne vrtulníky Mi-171Š a W-3A Sokol k přesunům.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media