natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nad Čáslaví prosvištěly stíhací raptory, základna se otevřela lidem

    20. května 2023  16:26
    Čáslavská 21. základna taktického letectva se po čtyřech letech opět otevřela veřejnosti. Na návštěvníky čekaly atraktivní letové ukázky včetně průletu amerických superstíhaček F-22 Raptor. Podle hrubých odhadů na akci dorazilo asi 60 tisíc diváků.  

    Den otevřených dveří čáslavské základny. Průlet amerických strojů F-22 Raptor | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Brány letiště se otevřely už v 8 hodin ráno. Vstup na akci je tradičně zdarma a organizátoři očekávali během dne desetitisíce diváků. A už od rána na letiště proudily davy lidí. Někteří nadšenci přitom parkovali svá vozidla už v předstihu kolem šesté ráno.

    Podle hrubých odhadů na akci nakonec během dne dorazilo na 60 tisíc diváků.

    Nabitý program letových ukázek odstartoval někdejší elitní stíhací pilot, šampion Red Bull Air Race a akrobatický král Martin Šonka, který působí jako instruktor v Centru leteckého výcviku v Pardubicích.

    Nejprve převedl své akrobatické umění v letounu Zlín Z-142 a později během dne také ve svém závodním speciálu Extra 300.

    Diváci viděli letová vystoupení kompletního display týmu Vzdušných sil Armády ČR. Kromě Ondřeje Španka v kokpitu nadzvukového letounu JAS-39 Gripen také dvojici lehkých podzvukových bitevníků L-159 ALCA, které předvedly atraktivní podívanou v podobě úderu na pozemní cíle, doprovázeného pyrotechnickými efekty i vystřelováním klamných cílů.

    Letouny se při ukázce pohybovaly ve výškách od 30 do 1 200 metrů v rychlostech od 230 do 720 km/h a piloti museli čelit přetížení 4-5 G.

    Zřejmě jedním z posledních veřejných vystoupení byla ukázka vrtulníku Mi-24/35, které zanedlouho ve výzbroji české armády nahradí nové americké stroje Venom a Viper.

    Na nebi nechyběly ani další vrtulníky české armády – stroje W-3A Sokol s ukázkami hašení požáru a záchrany pilota a také transportní vrtulníky Mi-171.

    Mimo armádních letounů se v programu objevily i stroje, které sloužily na základně v minulosti. Nostalgickou podívanou zprostředkovaly ukázky strojů MiG-15 nebo L-29 Delfín.

    Překvapení. Superstíhačky Raptor se ukážou návštěvníkům základny v Čáslavi

    A jedním z hlavních vrcholů byl zhruba o půl druhé odpoledne průlet dvou amerických superstíhaček F-22 Raptor. Původně se měly americké stroje 5. generace objevit v doprovodu létajícího tankeru pro doplňování paliva za letu KC-135 Stratotanker. Ten však kvůli operačnímu nasazení nakonec nedorazil.

    Američtí letci nakonec předvedli několik průletů nad dráhou.

    V programu nechyběl také hromadný seskok výsadkářů z letounu C-295 CASA a hlasitý potlesk diváků si vysloužila čtyřčlenná akrobatická skupina Flying Bulls.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media