natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Stíhačky, vrtulníky i bitevníky. Čáslav se po čtyřech letech otevře veřejnosti

    15. března 2023  16:10
    Čáslavská 21. základna taktického letectva se po čtyřech letech opět otevře veřejnosti. Na 20. května připravuje tradiční Den otevřených dveří, který před dvěma lety překazila koronavirová opatření. Návštěvníkům se mimo jiné představí kompletní display tým českých vzdušných sil - stíhači s gripeny, bitevníky L159 Alca a vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 a W-3A Sokol.  

    Den otevřených dveří letecké základny v Čáslavi | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Letošní Den otevřených dveří se uskuteční 20. května. „Na letošním ročníku budeme opět spolupracovat se spolkem Jagello 2000, osvědčeným a zkušeným partnerem,“ konstatoval velitel základny Jaroslav Tomaňa.

    Smlouvu o společné organizaci podepsali představitelé základny a spolku koncem února.

    Vedle bohatého programu pozemních ukázek a prezentace jednotek 21. základny se návštěvníci akce mohou těšit na letová vystoupení kompletního display týmu Vzdušných sil Armády ČR. Tedy letounu JAS-39 Gripen, dvojice lehkých bitevníků L-159 ALCA a vrtulníků W-3A Sokol, Mi-24/35 společně s Mi-171.

    Statické ukázky na zemi kromě jiných doplní například letoun F-16 z Belgie. Mimo armádních letounů se v programu objeví i stroje, které sloužily na základně v minulosti. A své místo v programu budou mít samozřejmě i ukázky z civilního letectví, včetně vystoupení akrobatického krále Martina Šonky.

    Den otevřených dveří 21. základny taktického letectva je tradičně zaměřen na prezentaci nejen čáslavské základny, ale účastní se ho také další složky Armády ČR. Koná se pravidelně každé dva roky. V roce 2021 ale uspořádání překazila koronavirová opatření.

    „Jsme rádi, že po čtyřech letech zase můžeme být u této akce. Těšíme se na návštěvníky a pevně věříme, že budou s programem, který je pro ně připraven, spokojeni,“ řekl Zbyněk Pavlačík ze spolku Jagello 2000, který organizuje mimo jiné také každoroční Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR.

    Logo Dne otevřených dveří čáslavské základny

    Vstup na akci bude zdarma. „Stejně jako v minulých letech bude zabezpečena ve spolupráci s městem Čáslav bezplatná kyvadlová doprava vlakem z Čáslavi na leteckou základnu,“ doplnil Pavlačík s tím, že si letos budou moci návštěvníci připomenout výročí 20 let od vzniku názvu čáslavského útvaru.

    Zatím poslední ročník v roce 2019 navštívilo přes 50 tisíc diváků. „Den otevřených dveří bude opět letos koncipován tak, aby se po celý den zabavily rodiny s dětmi,“ vysvětlil ředitel akce za 21. základnu Tomáš Baranec.

    Neopomenutelnou součástí jsou dynamické ukázky primárně vojenské letecké techniky, jedná se tak částečné o leteckou přehlídku. Doprovodný program bude součástí celého dne. V plánu je tak dětský koutek, kde budou pro ty nejmenší připraveny různé atrakce, hry či soutěže.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media