natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Polsko bude partnerským státem Dnů NATO v Ostravě, oznámili prezidenti

    16. března 2023  14:51
    Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR bude sousední Polsko. Na tiskové konferenci po jednání se svým protějškem Andrzejem Dudou ve Varšavě to oznámil český prezident Petr Pavel. Návštěvníci jedné z největších evropských bezpečnostních show v Evropě se tak podle organizátorů mohou těšit na bohatou polskou účast.  

    Elitní polští výsadkáři z Bialsko-Bialej na Dnu NATO 2002 v Ostravě na Černé louce v centru města | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Jsem velice rád, že pan prezident Duda souhlasil s tím, že na nadcházejících Dnech NATO, které jsou největší akcí tohoto druhu v naší části Evropy, bude Polsko speciálním partnerem. Je to také výrazem toho, jak Polsko přistupuje nejen k bilaterálním vztahům, ale i ke svému členství v NATO,“ uvedl prezident Pavel.

    Role pro rozšířenou prezentaci svých ozbrojených a bezpečnostních sil se ujme Polsko už podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2014. Podle organizátorů akce to potvrzuje nejen výborné česko-polské vztahy, ale i intenzivní spolupráci obou zemí v bezpečnostní oblasti jak v rámci Aliance, tak i bilaterálně.

    „Zatímco v roce 2014 Polsko tehdy takříkajíc prošlapávalo cestu, nyní už je tento koncept prověřený a Polsko se chystá jeho možností využít do plna,“ konstatoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které akci na mošnovském letišti každoročně pořádá. Letos se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Vstup je zdarma.

    Jde o ojedinělou nekomerční přehlídku, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější techniky české armády a spojenců také to nejlepší, co mají k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, vězeňská služba a další složky. Pravidelně akci přes navštíví přes 100 tisíc lidí.

    Pavlačík upozornil, že Polsko platí za jeden z nejlépe vojensky vybavených států v Evropě a diváci tak mohou očekávat přehlídku unikátní techniky, včetně mnoha premiér.

    „Návštěvníci akce se mohou těšit na atraktivní letecké ukázky i rozsáhlou prezentaci pozemních či speciálních sil. Podrobnosti budeme tradičně odhalovat postupně,“ dodal.

    Koncept speciálního partnerského státu umožňuje jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky, ale rovněž i produkty firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu.

    A role se rovněž promítá do větší účasti významných hostů z dané země na akci. Může se jednat o politiky, vrchní představitele zúčastněných jednotek a složek, bezpečnostní odborníky i zástupce komerčních společností. Polsko pravidelně na Dnech NATO představuje letouny vzdušných sil i těžkou bojovou techniku.

    „Sdílíme jak pohled na bezpečnostní problémy, tak i potenciál měnit věci k lepšímu. Jen nesmíme pasivně čekat, až rozhodnou větší země, ale chopit se iniciativy,“ uvedl Petr Pavel.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media