natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nejnovější stroje, elitní bojovníci i létající skupiny. Dny NATO slibují show

    17. srpna 2023  13:18
    Nejnovější vojenská technika české armády i spojenců včetně zbrusu nových vrtulníků Venom a Viper, akrobatické skupiny i elitní jednotky speciálních sil. Přes 90 letounů a 1 000 kusů pozemní techniky. Blížící se zářijové Dny NATO v Ostravě slibují velmi atraktivní podívanou a organizátoři odhalili některé z diváckých taháků nabitého programu.  

    Dny NATO v Ostravě. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Letošní 23. ročník Dnů NATO v Ostravě & 14. ročník Dnů Vzdušných sil Armády ČR se koná o víkendu 16. a 17. září opět na Letišti Leoše Janáčka Ostrava.

    Organizátoři si navíc letos připomínají malé jubileum. Uplyne totiž dvacet let od chvíle, kdy se tehdy ještě jednodenní či spíše odpolední akce přesunula z areálu ostravského výstaviště Černá louka právě na mošnovské letiště.

    „V roce 2003 jsme byli velmi hrdí na hlavní tahák, letovou ukázku bitevního vrtulníku Mi-24. Nenapadlo by nás, že akci postupně dostaneme na mapu nejprestižnějších akcí v celé Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

    Den NATO v Ostravě se v roce 2003 přestěhoval na mošnovské letiště
    V roce 2003 se Den NATO přestěhoval z centra Ostravy na letiště v Mošnově
    V roce 2003 se Den NATO přestěhoval z centra Ostravy na letiště v Mošnově. To...

    DVACET LET: V roce 2003 se tehdy ještě Den NATO v Ostravě přestěhoval z centra města na mošnovské letiště.

    Letos návštěvníci uvidí přes 90 letounů a na 1 000 kusů techniky. Podle Pavlačíka koncept akce zůstává stále stejný - nabídnout veřejnosti co nejširší škálu jednotek integrovaného záchranného systému, bezpečnostních sborů a armády a to s bezplatným vstupem.

    „Jsme hrdí, že akci kontinuálně podporujeme už dvacet let, a že se jedná o jednu z nejprestižnějších akcí jak v České republice, tak i v Evropě,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

    Klíčovým tématem letošního ročníku bude podle organizátorů modernizace. V premiérách se tak představí nejmodernější stroje a vedle nich i starší technika, pro kterou může jít prakticky o poslední takovou účast na veřejnosti.

    Armáda ukáže nejnovější vrtulníky

    Účast už potvrdilo 18 zemí. Počet však stále není uzavřen a další státy i technika mohou ještě přibýt. Vůbec poprvé se například představí Portugalsko s dvojicí bojových letounů F-16, které dosud platily za standard v rámci NATO.

    „Stále jednáme o velmi atraktivních ukázkách, které věříme, že budeme moci co nejdříve zveřejnit. Program ještě není finální,“ podotkl Pavlačík.

    Velkou českou veřejnou premiéru budou mít nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. „Armáda samozřejmě tradičně představí vše nejlepší a nejmodernější, co má ve výzbroji. Nejenom techniku leteckou, ale i pozemní, kupříkladu radar MADR,“ konstatoval velitel Vzdušných sil Petr Čepelka.

    Divácky velmi atraktivní budou letová vystoupení dvou akrobatických skupin ze Švýcarska a Polska. Po tříleté pauze přiletí švýcarský PC-7 TEAM a druhou skupinou je známá polská akrobatická skupina Orlik, která předvede své umění s turbovrtulovými stroji PZL-130.

    Naopak zřejmě naposledy se v České republice ve vzduchu představí dosluhující sovětská technika, konkrétně nadzvukové letouny Su-22 a MiG -29 polského letectva.

    Polsko připravuje masivní účast

    Právě Polsko je letos partnerskou zemí akce a připravuje tak jednu z nejbohatších prezentací v dosavadní historii.

    Polská armáda bude prezentovat 36 kusů techniky, včetně té nejmodernější. Polské letectvo chystá hned čtyři letové ukázky. Kromě skupiny Orlik, letounů MiG-29 a Su-22 půjde také o vystoupení F-16 Tiger Demo Team.

    Velkými lákadly budou premiérové představení bojového dronu Bayraktar TB2 nebo premiéra nejnovějšího přírůstku ve výzbroji polské armády v podobě tanku K2 Black Panther, považovaného za jeden z nejmodernějších systémů svého druhu současnosti.

    Událostí evropského významu spojenou s polským partnerstvím bude také česká veřejná premiéra polské elitní protiteroristické jednotky GROM, která se představí v akční dynamické ukázce společně se zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

    „Je pro nás velkou ctí, že GROM se představí na společné ukázce právě s naší zásahovou jednotkou,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

    Atraktivní účast chystá tradičně také Německo. Nejmodernější technologie zastoupí ukázka nejnovější verze hlavního bojového tanku Leopard 2A7V, ze statických ukázek dále bude k vidění bojové vozidlo pěchoty Puma nebo premiérově i vrtulník pro speciální síly H145M. Ve vzduchu nebude chybět transportní obr A400M Atlas a víceúčelový vrtulník NH90.

    Na náročném organizačním zajištění se aktivně už rovněž dvacet let podílí i statutární město Ostrava. „Návštěvníci se znovu můžou těšit na tři oblíbené bezplatné velkokapacitní kolárny, které obsluhují příslušníci Městské policie Ostrava, a které jsou u všech tří hlavních vstupů,“ připomněl primátor města Jan Dohnal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media