natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armádní centrum na Mošnově má zelenou. Pomůže všem, řekla Černochová

    14. července 2022  12:33,  aktualizováno  16:19
    Plán na vybudování nové základny české armády na letišti v Mošnově nabírá obrysy. V logistickém centru za zhruba dvě miliardy korun má sloužit 300 českých vojáků. Ministryně obrany Jana Černochová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák k tomu v poledne podepsali memorandum o spolupráci.  

    Americký tanker KC-135 a německý transportní stroj A400M v pozadí na Letišti Leoše Janáčka Ostrava. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Je to unikátní projekt, došlo k vzácné shodě mezi vládou i samosprávami,“ uvedla Černochová.

    Podpis dokumentu je jedním z klíčových kroků, který zajistí bezúplatný převod pozemků v těsné blízkosti ostravského letiště. Na mošnovském letišti chce armáda „na zelené louce“ vybudovat logistické centrum.

    Černochová upozornila, že nepůjde o bojovou základnu. „Pomůže všem. Armádě, obraně, posílí ekonomiku, bude přínosem Moravskoslezskému kraji,“ konstatovala.

    Má sloužit nejen potřebám české armády, ale v případě potřeby také spojencům z NATO. Ať už pro přijetí zahraničních sil při cvičeních a při možné krizové situaci nebo jako klíčový bod k vytvoření leteckého mostu mezi Západem a Východem. Výhodou má být jeho poloha a napojení na dopravní infrastrukturu. Letiště je totiž prakticky přímo napojeno na dálniční síť i železnici.

    Vybudování základny by tak umožnilo spojencům poskytnout ČR zásobování, pokud by země takovou pomoc někdy potřebovala, zároveň by bylo možné z Česka odesílat pomoc za využití velkokapacitních letadel spojenců anebo základnu využít pro předsunutou logistickou podporu případné operace na východním křídle NATO.

    Zahájení prací je naplánováno na rok 2025, kdy to bude 30 let od chvíle, kdy armáda po více jak třech desítkách let Mošnov opustila. „Většinu své historie bylo vojenským letištěm. Vojáci se budou vlastně vracet domů. Vzniknou kvalifikovaná místa,“ konstatoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

    Díky podpoře ministerstva financí bude v rámci přípravy armádního logistického centra zrekonstruována letištní dráha a také vybudována další potřebná infrastruktura, která je základním předpokladem dalšího rozvoje civilního provozu.

    Podle Černochové by výstavba měla začít právě komplexní rekonstrukcí letištní dráhy.

    Projekt „Velký Mošnov“ už běží

    Samotná jednání o výstavbě armádního logistického centra již běží několik měsíců. Začala už za předchozí vlády a ministra obrany Lubomíra Metnara. „Dávno předtím, než došlo ke konfliktu na Ukrajině,“ upozornil hejtman Ivo Vondrák.

    Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje pro podporu strategického projektu už v polovině června schválilo bezúplatné získání pozemků vhodných pro výstavbu nového logistického centra.

    To přesně zapadá do plánů kraje na vznik takzvaného „Velkého Mošnova“. Hejtman Vondrák připomněl, že letiště se donedávna potýkalo s problémy. Nyní však nabírá nový dech. „Udělali jsme z něj výjimečné logistické centrum. Už nyní je tam řada investorů, kteří budují své logistické sklady,“ uvedl.

    Podle svých slov věří, že se v budoucnu z Mošnova stane jedno z největších logistických center ve střední Evropě.

    Předpokládané náklady na výstavbu centra mají být zhruba dvě miliardy korun a zahrnují výstavbu objektů pro personál a pro skladování, zpevnění plochy, dobudování dopravní a inženýrské infrastruktury a oplocení včetně zařízení pro střežení.

    První nová základna od vzniku ČR

    Armáda se na Mošnov vrátí po desítkách let, ale ve zcela odlišné podobě, než tomu bylo od konce padesátých do poloviny devadesátých let, kdy zde působily útvary Československé lidové armády.

    první polovině osmdesátých let byl Mošnov domovem současně dvou útvarů – 8. stíhacího leteckého pluku vyzbrojeného bojovými nadzvukovými letouny a 1. smíšeného dopravního leteckého pluku s transportními letouny a vrtulníky. Včetně zabezpečovacího personálu to celkem zahrnovalo přes tři tisíce vojáků.

    V novém logistickém centru má sloužit asi 300 vojáků, tedy jednotka o velikosti roty. Část bude převelena z praporu podpory nasaditelných sil se sídlem v Rakovníku, část rekrutována přímo z regionu.

    Půjde o první nově vybudovanou základnu od vzniku samostatné České republiky. Od roku 1993 česká armáda posádky spíše opouštěla, nežli budovala nové.

    Další kolo jednání mezi Moravskoslezským krajem a Armádou ČR se uskuteční v druhé polovině srpna. Finální verze projektu pak bude v průběhu podzimu představena okolním obcím.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media