natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Šestý den války: Izrael měl signály předem, tajné služby neodhadly rozsah útoku

    12. října 2023  14:51,  aktualizováno  23:51
    Izraelské síly poprvé oficiálně přiznaly, že o možném hrozícím překvapivém útoku Hamásu měly předem určité signály. Tajné služby prý ovšem nevyhodnotily situaci tak, že by mohlo jít o přípravy na útok takového rozsahu. USA chystají k situaci schůzku s jordánským králem a zástupci palestinské samosprávy.  

    Pásmo Gazy po sérii odvetných leteckých úderů Izraele na palestinský Hamás (12. října 2023) | foto: @Nexta

    Izraelské letectvo podniky údery na elitní jednotky „Nukhba“, jejichž členy vybírají vysoce postavení představitelé Hamásu.

    Tyto jednotky jsou určeny k provádění teroristických útoků, přepadů, infiltrací s využitím tunelů a příslušníci jsou cvičeni k obsluze protitankových střel, odpalování raket a také jako odstřelovači.

    Komanda podle izraelské armády tvořila přední jednotky Hamásu, které v sobotu infiltrovaly izraelské území a v ulicích a domech pak vraždily civilisty. Při jednom z náletů byl ze středy na čtvrtek zabit vysoký představitel Hamásu Muhammad Abú Šamla z takzvané brigády Rafah. Jeho rezidenci teroristé využívali pro skladování námořních zbraní.

    „Byl zabit ve svém domě. I nadále budeme klást nejvyšší prioritu na eliminaci vysoce postavených osob Hamásu. Vyrovnáme účty se všemi, kdo se podíleli na útoku. Ti, kteří poskytují útočiště teroristům, podstupují velké riziko,“ uvedl v pravidelném brífinku o situaci mluvčí izraelských sil, generál Daniel Hagari.

    Izraelští vojáci z pěchotní jednotky Nachal podle něj rovněž svedli osmihodinovou bitvu v kibucu Safa, na jejímž konci zajali 14 islamistů a dalších 12 zabili. Teroristé tam měli s sebou vlajku ISIS (takzvaného islámského státu). „Dostáváme významné zpravodajské informace od zajatců,“ potvrdil Hagari.

    Po více než devíti hodinách se také znovu rozeznaly poplašné sirény kvůli raketové hrozbě v oblastech Šaronské planiny a Šomronu.

    Izraelská armáda potvrdila, že hermeticky uzavřela celé pásmo Gazy a přilehlé oblasti. „Pro obyvatele Gazy: Každý, kdo se přiblíží k plotu - bude zabit,“ varoval Hagari.

    Ten vůbec poprvé také připustil informace, že noc před překvapivým útokem Hamásu tajné služby dostaly zpravodajské signály, ale situaci nevyhodnotily tak, že by mohlo jít o přípravy na útok takového rozsahu. Jaké konkrétní signály rozvědka měla Hagari neupřesnil. Podotkl však, že událost bude podrobena důkladnému vyšetřování.

    Izraelské letectvo na sklonku dne zaútočilo na 12 výškových budov v Gaze, které mělo využívat zpravodajské oddělení Hamásu. Náčelník generálního štábu Herci Halevi uvedl, že izraelské síly „bojují s nelítostnými teroristy, kteří spáchali nemyslitelné činy“.

    O útoku podle něj rozhodl Jahjá Sinvár, vládce pásma Gazy a současný šéf Hamásu. „A proto on a celý systém pod ním jsou odsouzeni k smrti. Zaútočíme na ně, rozebereme je a zničíme jejich systém,“ prohlásil.

    Halevi přiznal, že izraelské bezpečnostní síly v sobotu při útoku selhaly. „Poučíme se, budeme vyslýcháni, ale teď je čas na válku,“ dodal.

    Izraelská armáda pozdě odpoledne rozhazovala na severu pásma Gazy letáky a vyzývala obyvatele oblasti, aby opustili své domovy a zachránili si životy.

    Do Izraele přicestoval ve čtvrtek americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Doprovázet ho má zvláštní vyslanec na problematiku válečných zajatců. V zemi už pracuje také speciální americký tým. Blinken se má později setkat s jordánským králem Abdalláhem II. a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

    Blinken po setkání uvedl, že USA podpoří Izrael a dodrží svůj slib o poskytnutí veškeré nezbytné pomoci. Izrael má podle něj plné právo usilovat oto, aby se takové události neopakovaly. „Hamás se nestará o budoucnost Palestinců,“ dodal

    Palestinský prezident Mahmúd Abbás v prohlášení uvedl: „Zříkáme se násilí a odsuzujeme zabíjení civilistů, cestou k dosažení národních cílů je diplomacie“.

    Spojené státy chtějí vytvořit koridor, který by civilistům z pásma Gazy umožnil odejít do Egypta, a vyhnout se tak nebezpečí, které jim v Gaze hrozí při izraelských náletech na pozice Hamásu. V oblasti žije 2,3 milionu lidí. Podle údajů OSN se už do chráněných míst a škol evakuovalo v Gaze na 500 tisíc lidí.

    OSN vyzvala Izrael, aby zajistit obyvatelům dodávky vody a energií. Izrael to ale odmítl. „Humanitární pomoc Gaze? Dokud se unesení Izraelci nevrátí domů, nezapne se žádný elektrický vypínač, neotevře se žádný vodní hydrant a nevjede žádný kamion s palivem. Humanitární za humanitární. A nikdo nám nebude kázat o morálce,“ vzkázal ministr energetiky Israel Katz.

    Hamás podle izraelských údajů drží v Gaze asi stovku rukojmí. Ozbrojenci unesli o víkendu ženy i děti. Počet obětí útoku od soboty vzrost na 1 300 a dalších 3 000 lidí bylo zraněno. Palestinské úřady v Gaze hlásí, že od začátku války bylo v pásmu zabito 1 200 lidí a 5 600 zraněno.

    Člen politického vedení Hamásu Muhammad Nazal řekl televizi Al-Džazíra, že se Hamás vyhnul několika „kolům boje proti Izraeli“ z posledních let, aby ušetřil munici a schopnosti právě pro tuto kampaň. „Plánovali jsme to několik let,“ prohlásil.

    Německý kancléř Olaf Schulz v německém parlamentu konstatoval, že ve světle událostí má Izrael právo se bránit tomuto barbarskému útoku a obnovit bezpečnost pro své obyvatele. Schultz také oznámil, že Německo zastavilo finanční pomoc Palestincům.

    Izraelský parlament večer schválil vládu národní jednoty sestavenou pro válečné období. V kabinetu nyní kromě premiéra Benjamina Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasedne také Benny Gantz z opoziční Strany národní jednoty.

    Ministři obrany členských států NATO odsoudili útoky Hamásu na Izrael a vyzvali k okamžitému propuštění všech rukojmí. S ministry se prostřednictvím videokonference spojil jejich izraelský protějšek Joav Galant, který jim ukázal necenzurovaná videa z hrůzných činů, kterých se ozbrojenci dopustili.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media