natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Třetí den války: Izrael spustil protiútok. Na úkryty Hamásu dopadají rakety

    9. října 2023  14:48,  aktualizováno  21:48
    Počet obětí útoku Hamásu se zvýšil na 700. Teroristé z pásma Gazy stále odpalují masivní salvy raket na izraelské území. Izrael mobilizoval během uplynulých 48 hodin už 300 tisíc záložníků a pokračuje v tvrdých leteckých úderech na pozice islamistů uvnitř pásma Gazy. Bezpečnostní složky zabezpečily města a obce v okolí a pročesávají oblasti dům od domu.  

    Izraelský úder v pásmu Gazy na pozice militantů Hamásu. (9. října 2023) | foto: @sentdefender

    „Špatně to začalo a na druhé straně to velmi špatně skončí,“ prohlásil náčelník generálního štábu izraelské armády Hertzi Halevi.

    Dva dny po překvapivém útoku islamistů Hamásu na izraelské území skončily podle něj aktivní boje v osadách a městech v okolí pásma Gazy. Z palestinské oblasti ale stále přilétají ve vlnách stovky raket. Od soboty jde o 4 400 odpalů. Velkou část zachytí protivzdušná obrana, ale jsou hlášeny desítky dopadů na jihu i do centrální části země včetně Jeruzaléma.

    Izraelské úřady oznámily, že od začátku války bylo zabito nejméně 700 lidí a více než 2 506 bylo zraněno. Armáda potvrdila, že v kibucu Beeri bylo nalezeno více než sto těl po útoku teroristů.

    Z Libanonu několik teroristů překročilo hranici a tři z nich byli v přestřelce s izraelskou armádou zabiti. K odpovědnosti se přihlásil Islámský džihád. Izraelská armáda poté zničila infrastrukturu teroristického hnutí Hizballáh na libanonském území.

    Izraelské letectvo během posledních 24 hodin provedlo stovky destruktivních leteckých operací za použití tisíců kusů munice. Nálety cílí na objekty v pásmu Gazy, které jsou spojeny s Hamásem.

    „Pro představu, tempo úderů je pětkrát rychlejší než údery na Hizballáh ve druhé libanonské válce. Opakuji, pětkrát víc, než to bylo proti Hizballáhu ve druhé libanonské válce,“ konstatoval mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari. Nálety od soboty zasáhly v Gaze na 800 cílů.

    Do náletů je nasazováno najednou až 60 letounů. „Útočili jsme na teroristické cíle v souladu se zpravodajskými informacemi, což znamená teroristické uzly, byty používané teroristy k operačním účelům a teroristická operační centra,“ uvedl.

    Velmi rozsáhlý byl úder letectva na budovu, kde se zdržovali operativci Hamásu. Ve stejné době letectvo zaútočilo na operační velitelství teroristické organizace, včetně centra pro námořní operace, kde měl být v tu dobu šéf námořních sil Hamásu Muhammad Kashta. Zničena byla také mešita v Džabálijá, kterou Hamás využíval.

    Izraelská armáda podle Hagariho získává úplnou kontrolu nad oblastmi kolem Gazy a většina měst a komunit sousedících s bezpečnostním plotem byla evakuována. Izraelská armáda chce do 24 hodin evakuovat všechny obyvatele obcí v blízkosti Gazy. Armáda také zabránila novému průniku Palestinců do Izraele, když na pláži severně od pásma Gazy zneškodnila pět útočníků.

    „Čistíme oblasti od teroristů a kontrolujeme dům od domu. Naši vojáci skenují oblast a hledají teroristy, kteří na nás čekají. V současné době přes plot nepronikají žádní teroristé,“ doplnil s tím, že celou oblast masivně střeží také pozemní síly s tanky.

    „Izrael zaplatil vysokou cenu - naši nepřátelé zaplatí nesnesitelnou,“ podotkl. Do služby se během 48 hodin přihlásilo 300 tisíc izraelských záložníků.

    Střety s teroristy jsou hlášeny z několik oblastí. V obci Kfar Aza obyvatelé více než 24 hodin po prvních útocích čekali na pomoc, zabarikádovaní ve svých domech. Ostře sledovaná je také situace v kibucu Beeri jižně od Sderotu, kde v sobotu podle všeho útočníci drželi desítky obyvatel jako rukojmí. Izrael v noci na dnešek ohlásil osvobození téměř 50 lidí.

    Jedním z center bojů je zřejmě i samotný Sderot, který leží v těsné blízkosti severovýchodního konce pásma Gazy. Mimo jiné se tam sváděly boje o policejní stanici, kterou se izraelským silám zhruba po 20 hodinách podařilo znovu dobýt.

    Do bojů v obci Magen na jihozápadě země jsou také zřejmě nasazené tanky. Severně od Gazy se zase Izraelci střetli se skupinou Palestinců, kteří směřovali k městu Ašdod. Policie později uvedla, že v oblasti zneškodnila auto s „teroristy“.

    Izraelské ministerstvo zahraničí potvrdilo zastřelení dvou izraelských turistů v egyptské Alexandrii. Zabit byl také jejich egyptský průvodce.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve večerním prohlášení uvedl, že země je ve válce o svou existenci a že ji vyhraje. „Zvířata, která oslavují vraždy dětí, starců a žen… Věděli jsme, co je Hamás zač – teď to ví celý svět. Nepřítel chtěl válku a válku dostane,“ prohlásil.

    Izrael se podle Netanjahua vydává na dlouhou a těžkou válku. Chce zničit veškeré vojenské kapacity Hamásu. Zastaví také všechny dodávky elektřiny a zboží do Gazy. Ministr pro energetiku a infrastrukturu Israel Katz později během dne potvrdil, že všechny dodávky vody z Izraele do pásma Gazy byly přerušeny.

    USA v rámci podpory napadeného Izraele přesouvají do východního Středomoří svou letadlovou loď a poskytnou munici. Potvrdil to americký ministr obrany Lloyd Austin. Podle šéfa americké diplomacie Anthonyho Blinkena nejsou důkazy, že by za útokem Hamásu stál Írán.

    Íránský prezident si nicméně s šéfem Hamásu telefonoval a jen pár dní před invazí teroristů nejvyšší íránský duchovní Alí Chameneí „tweetoval“, že „Sionistický režim umírá“. V perštině dokonce, že „zanikl“. „Dá-li Bůh, bude definitivně vymýcen rukama palestinského lidu a sil odporu v celém regionu,“ napsal.

    Rezerovaně se s k situaci staví Turecko. Podle prezidenta Erdogana mír na Blízkém východě „možní pouze vznik samostatného palestinského státu“ a současný konflikt musí vyřešit diplomacie.

    Podporu Izraeli deklarovaly naopak další země včetně České republiky. Počet Čechů v Izraeli, kteří se zaregistrovali do databáze ministerstva zahraničí DROZD, se od soboty zvýšil ze 167 na 198.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media