natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pátý den války: Izrael srovnal se zemí Islámskou univerzitu a další cíle

    12. října 2023  8:08
    Izrael pokračuje v drtivých náletech na struktury radikálů Hamásu v pásmu Gazy a na svém území čelí ostřelování z Libanonu i přestřelkám s teroristy. Země se dohodla na ustanovení nouzové vlády. Armáda neprodyšně uzavřela oblast kolem Gazy a opravuje hraniční plot.  

    Izraelský letecký úder v pásmu Gazy. (10. října 2023) | foto: IDF

    Izraelské úřady aktualizovaly počet obětí útoku Hamásu. Od soboty bylo zabito na 1 200 lidí a dalších 3 000 bylo zraněno. V bojích padlo 169 izraelských vojáků a teroristé v Gaze drží jako rukojmí nejméně 60 osob.

    Izraelské obranné síly v současnosti operují na jihu, na severu i uvnitř země. Letectvo podniká rozsáhlé letecké útoky na teroristické cíle patřící Hamásu a teroristickým organizacím Islámský džihád v Gaze.

    Izraelská armáda potvrdila zničení detekční systému Hamásu, který měl varovat před nálety. Síť pokročilých kamer byla rozprostřena ve fotovoltaických instalacích podél celého pásma Gazy.

    „Rozdrtíme Hamás tak, jako svět rozdrtil ISIS,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu.

    Ve středu byla při náletech zcela zničena Islámská univerzita v Gaze, kterou Hamás využíval jako klíčové operační a vojenské středisko, výcvikový tábor, centrum své rozvědky a také pro vývoj a výrobu zbraní.

    Hamás v minulosti využíval také univerzitní konference k získávání prostředků pro financování svých teroristických akcí a vedení univerzity udržovalo s nejvyšším velením Hamásu velmi úzké vztahy, uvedla izraelská armáda.

    V noci na středu letouny zaútočily na více jak 80 cílů v oblasti Bejt Hanoun a během úderů byly zničeny dvě bankovní pobočky, které Hamás využíval k financování svých aktivit, několik podzemních tunelů a dvě operační velitelská střediska. Dalších 70 úderů letectvo podniklo proti cílům v oblasti Daraj Tuffah. Zničeny byly také sklady zbraní a munice.

    Izraelské velení také potvrdilo, že při náletech bych zabit ministr hospodářství Hamásu a vedoucího jeho úřadu pro vnitřní. Letectvo zabilo také Musu Násira, vůdce Islámského džihádu, když zaútočilo na jeho dům v Beit Lahia na severu Gazy. Při náletech byl zabit také bratr Muhammada Dífa, šéfa militantní větve Hamásu a údajného strůjce útoku.

    Za poslední dva dny nedošlo k žádnému proniknutí teroristů na izraelské území přes bezpečnostní plot v Gaze nebo po moři. Izraelské jednotky jsou přítomny ve všech městech a komunitách v okolí Gazy.

    Armáda vytvořila „železnou zeď“ obrněných, pozemních, vzdušných a námořních sil, které území neprodyšně uzavřely.

    Vojáci dokončují opravy bezpečnostního plotu s Gazou a odstraňují a neutralizují výbušniny ukrytých podél něj. Několik střetů je hlášeno z kibuců Be’eri a Re’im, kde se teroristé dosud skrývali a poté převlečení v uniformách izraelských vojáků začali na hlídky střílet. Armáda potvrdila, že proti nim nasadila tanky.

    Celé pásmo Gazy a její přilehlé okolí bylo prohlášeno za uzavřenou vojenskou zónu s přísným zákazem vstupu. Během posledních hodin byly zasaženy námořní cíle Hamásu, včetně doků Khan Junis. Izraelské námořní síly zabily dokonce potápěče Hamásu, který se pokusil infiltrovat do Izraele.

    V pásmu Gazy odpoledne přestala vyrábět elektřinu jediná tamní elektrárna, došlo jí palivo.

    Mapa uzavřené vojenské zóny kolem pásma Gazy

    Izraelská vláda schválila další povolání až 60 tisíc záložníků a celkově by tak mělo být mobilizováno už 360 tisíc Izraelců.

    I když je okolí Gazy pod kontrolou, stále dochází ke střetům s teroristy Hamásu, kteří se doposud na izraelském území ukrývají. A na izraelské území nadále dopadá rakety odpálené z Gazy. Celkově od soboty bylo vypáleno na izraelské území už přes 5 tisíc raket.

    Sirény se ve středu opakovaně rozezněly také na severu Izraele kvůli podezření na průnik bezpilotních strojů z Libanonu. Informace s nakonec nepotvrdily.

    Z Libanonu také ozbrojenci vypálili protitankovou střelu na pozice izraelské armády. Ze severu ale na izraelské zemí dopadaly minometné granáty. Na každá incident Izrael neprodleně odpověděl dělostřeleckou palbou.

    „Za poslední den bylo při střetech zabito 18 teroristů,“ potvrdil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Vojáci podle něj stále čistí oblasti na jihu sousedící s Gazou. Masivní přítomnost na hranicích s Libanonem pak má odradit Hizballáh od útoků ze severu. „Vidí to a rozumí tomu. Na severní hranici, kdykoliv dojde k operační události, dochází k okamžitému útoku,“ konstatoval.

    K poslednímu vážnému incidentu došlo v noci na středu, kdy zhruba 50 ozbrojenců pálilo na izraelské území z minometů ze Sýrie. Na to odpovědělo izraelské dělostřelectvo.

    Izraelský premiér Netanjahu a vůdce opozice Benny Gantz se dohodli na vytvoření mimořádné vlády jednoty a válečného kabinetu. Ten bude mít tři členy. Kromě Gantze a Netanjahua v něm usedne dosavadní ministr obrany Joav Galant. „Zabezpečili jsme linii, vyčistili oblast a přešli k útoku. Tu věc jménem Hamas smeteme z povrchu země,“ prohlásil.

    Nastupující člen válečné vlády Benny Gantz uvedl, že jednota je jasným vzkazem nepřátelům. „Všichni jsme spolu, všichni jsme mobilizováni. Toto není politické partnerství – toto je partnerství osudové. Stát Izrael je nejsilnější zemí v regionu. Má nejmocnější armádu a nejlepší lidi. Bude-li to nutné, Libanon to pocítí,“ vzkázal směrem k radikálům Hizballáhu, kteří má v Libanonu útočiště.

    Izraelský televizní kanál N12 přinesl informace, že před útokem Hamásu varovala dopředu egyptská rozvědka. „My tu informaci známe, ve výkladu se mýlíte,“ měla podle televize znít odpověď z Izraele.

    Podporu Izraeli vyjádřil osobně na místě český ministr zahraničí Jan Lipavský. Jde o první cestu zahraničního představitelé do země od sobotního útoku. Šéf české diplomacie tam přicestoval už v úterý a setkal s protějškem Elim Kohenem a prezidentem Jicchakem Herzogem i se vnučkou ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Gazy.

    Na zpáteční cestě armádní speciál ze země přepravil 34 českých občanů, kteří kvůli situaci v Izraeli uvízli. Další repatriační lety jsou plánovány.

    Británie potvrdila, že při útoku Hamásu bylo v zemi zavražděno nebo je pohřešováno sedmnáct britských občanů. Rovněž Spojené státy upřesnily, že o život přišlo během útoku nejméně 22 Američanů.

    Turecký prezident Erdogan se měl podle agentur sejít s vysokými představiteli Hamásu, aby s nimi prodiskutoval záležitost unesených. Vyzval Izrael, aby při útocích v Gaze ctit pravidla války. „Netolerujeme útoky proti civilistům, ale také věříme, že ve válce by měla být morálka. Bohužel jsme svědky porušování těchto morálních hodnot jak v Izraeli, tak v Gaze,“ prohlásil.

    Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval Izrael, aby umožnil dodávky potravin, paliva a vody do pásma Gazy, které čelí bombardování a blokádě. Podle údajů OSN opustilo své domovy v Gaze na 300 tisíc lidí, kteří hledají útočiště na chráněných místech OSN v oblasti.

    K situaci se poprvé vyjádřil také ruský prezident Vladimir Putin, který vede brutální válku proti Ukrajině. „To, co se děje v Izraeli, je hrozné,“ prohlásil s tím, že Izrael by se měl snažit omezit škody na civilistech. „Rusko podporuje vznik palestinského státu. USA selhaly ve snaze konflikt vyřešit a nyní jej eskalují rozmístěním svého námořnictva v regionu,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media