natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Hamás válku prohrál ve chvíli, kdy ji začal. Izraeli jde o přežití, tvrdí experti

    10. října 2023  8:47
    Palestinské radikální hnutí Hamás podniklo největší útok na Izrael za poslední dekády. Brutální. Rozsahem, koordinovaností a obětmi se smutně zapíše do dějin židovského státu. Islamisté ale podle expertů rozpoutali válku, kterou nemohou vyhrát. Otázkou není, jak skončí, ale kdy.  

    Palestinští teroristé z Hamásu zničili izraelský tank u plotu oddělující pásmo Gazy (7.října 2023) | foto: @sentdefender

    Na dosud nevídaný útok radikálů palestinského Hamásu odpoví Izrael tvrdě, shodují se analytici. Jiná možnost totiž podle nich není.

    Podle Williama Wechslera, šéfa programů pro Blízký východ prestižní americké Atlantické rady, z čistě vojenského hlediska Hamás válku prohrál už v okamžiku, kdy se rozhodl ji zahájit.

    „Izrael je nesrovnatelně nadřazenější mocnost, a přestože válečné plány nikdy nepřežijí první kontakt s nepřítelem, o vojenském výsledku je stěží pochyb,“ konstatoval Wechsler, který působil jako náměstek náměstka ministra obrany pro speciální operace a boj proti terorismu.

    Ačkoliv se podle něj zdá být izraelská veřejnost nyní v šoku, neštěstí ji působivě sjednotilo a ukázalo pevné odhodlání s útočníky zatočit. „Ale války se ve skutečnosti nevyhrávají ani neprohrávají jen na základě vojenských faktorů,“ varoval s odkazem na zvláště bolestivé zkušenosti Spojených států z konfliktu v Iráku.

    Připomněl, že americká administrativa šla tehdy do války bez jasné odpovědi na základní otázku, jak konflikt skončí a bez realistické vize, jak by měl být Irák řízen po svržení Saddáma Husajna.

    „Izrael nesmí udělat podobnou chybu. Stejně jako její generálové plánují válku, její političtí vůdci musí plánovat mír, který bude následovat,“ dodal.

    Výbuchy palestinského násilí v posledních letech jsou podle Jonathana Panikoffa, někdejšího zástupce národního zpravodajského důstojníka pro Blízký východ v americké zpravodajské radě, ve srovnání s nejnovějším útokem jen slabým odvarem.

    K překvapivým útokům sice došlo již dříve, ale rozsah a skutečnost, že k tomuto došlo padesát let a jeden den po začátku Jomkipurské války, se zřejmě navždy zapíše do historie.

    Útok byl dobře naplánovaný

    Extrémně dobře naplánovaný a dobře připravený útok, při kterém teroristé infiltrovali Izrael po zemi, po moři a dokonce i vzduchem a pustili se do nevyprovokovaného a nevybíravého zabíjení mužů, žen a dětí v jejich domovech, na ulicích a dokonce i na párty v poušti, je něco dosud nepředstavitelného.

    „Šlo bezpečnostní selhání, které podkopalo to, co bylo považováno za agresivní a úspěšný vrstvený přístup Izraele vůči Gaze,“ konstatoval.

    Obavy, že by se do boje mohli zapojit i islamisté Hizballáhu z Libanonu, jsou pak podle něj zcela místě. „Pokud je tohle začátek, potenciální smrt a zkáza může překonat vše, co jsme za desítky let viděli,“ uvedl s tím, že v takovém případě bude čelit napadení, které nezažil desítky let.

    „Nadcházející dny a týdny budou pravděpodobně nejen ovlivňovat budoucnost izraelské bezpečnosti, ale mohou také ovlivnit budoucnost jeho místa v regionu,“ podotkl.

    Za velmi komplexní operaci označil útok také bezpečnostní expert Pavel Macko. Bývalý zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády připomněl, že Hamás má od svého vzniku jediný cíl - zlikvidovat Izrael jako stát a vytvořit vlastní chalífát. K bezprecedentnímu útoku nyní teroristé podle něj zkrátka využili příležitost, kdy je Izrael „zmítaný vnitřními konflikty, nestabilní a rozhádaný“. A také moment překvapení.

    „Viděli jsme okamžitou reakci izraelských vzdušných sil. Jsou to masivní operace. Mají rychle umlčet velitelská a řídící centra Hamásu,“ konstatoval s tím, že bez pochyb bude následovat rozsáhlá pozemní operace. „Vstoupit do Gazy a dohledat, zničit nebo zajmout všechny struktury Hamásu,“ dodal.

    Odveta bude nebývale tvrdá

    Někdejší americký velvyslanec v Kuvajtu a bývalý zástupce velvyslanectví v Izraeli Richard LeBaron připomněl, že od té doby, co radikálové Hamásu v bitvě o Gazu porazili umírněný Fatah (v roce 2007) se rytmus konfliktu mezi Izraelem a Hamásem stal stále rutinnějším.

    Po pravidelných teroristických útocích Hamásu vždy následovaly předvídatelné izraelské odvety. A když se destruktivní cykly staly obzvláště násilné, vnější zprostředkovatelé pomohli vyjednat dočasné příměří.

    Izrael obvykle dosáhl svého primárního cíle, kterým bylo posílení své bezpečnosti, a Hamás obvykle dosáhl svého cíle, tedy prezentovat se jako vůdčí síla „odporu“. A obyčejní lidé v Gaze, tedy ti, o kterých Hamás tvrdí, že ho podporují a on je, nadále trpěli.

    „Tato rutina již není. Hamás se ukázal jako operačně ambicióznější a takticky schopný, než se očekávalo,“ konstatoval. A úměrně tomu podle něj znamenají oběti, které Izrael utrpěl, větší ránu, než jakou zažily Spojené státy 11. září.

    „Izraelská vojenská reakce bude tuto realitu odrážet. Pravděpodobným výsledkem bude výrazně degradovaný Hamás a podstatné zničení Gazy. A stejně jako se 11. září ukázalo jako dlouhodobá strategická chyba pro Al-Káidu, pravděpodobně se 7. září ukáže být podobnou strategickou chybou pro Hamás,“ dodal.

    Kritickou strategickou otázkou ve světle války podle expertů bude, jak ovlivní dlouhodobé snahy a pokrok v normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií. Ačkoli to pravděpodobně není hlavní hybnou silou útoků, kroky Hamásu vysílají jasnou připomínku Saúdským Arabům, že palestinská otázka by neměla být při normalizačních jednáních považována pouze za další dílčí téma. „Pro ně je to jediné téma,“ podotkl LeBaron.

    Útoky Hamásu podle něj vynesou skupině značný respekt mezi Palestinci na Západním břehu Jordánu, kde mohou být někteří inspirováni k méně dramatickým útokům.

    „Podmínky pro třetí intifádu jsou již splněny. Respekt k akcím Hamásu se rozšíří na Araby v širším regionu, dokonce i mezi občany těch států, které navázaly styky s Izraelem. Skutečnost, že Hamás byl schopen zahájit tak vážnou výzvu Izraeli, bude oslavována a odvetné akce Izraele budou odsouzeny,“ upozornil

    Hamás jako takový zřejmě skončil

    Kirsten Fontenrose jako bývalá vrchní ředitelka pro oblast Zálivu v Radě národní bezpečnosti USA nicméně předpokládá, že pokud se Hamás nebo jeho íránský dodavatel zbraní a podporovatel útokem pokusili zastavit saúdsko-izraelské normalizační rozhovory, selhali.

    „Izrael uzamkne Gazu bezprecedentní přítomností a dusivými omezeními. To bude nová základní linie, ze které nyní bude muset Rijád vyjednat cestu vpřed pro Palestince, na níž trvali během rozhovorů s Izraelem. Hamás udělal medvědí službu všem Palestincům,“ konstatovala.

    Saúdská Arábie, ve své roli kmotra muslimů celého světa, by se podle ní nyní mohla rozhodnout pozvat civilní vůdce z Gazy do Rijádu, aby je vyslechla, zatímco rozhovory s Izraelem budou pokračovat. „Agenda se však bude soustřeďovat na budoucí Gazu bez Hamásu, a to bude výchozí bod, o kterém se nebude diskutovat,“ dodala.

    Analytik Ariel Ezrahi z programu Atlantické rady pro Blízký východ pak soudí, že útok je pro Hamás „Pyrrhovým vítězstvím“. V průběhu let palestinská samospráva a Izraelci společně vypracovali velké projekty pro řešení energetické krize a zásobování vodou v Gaze s finanční a politickou podporou mezinárodního společenství. „Akce Hamásu toto vše ohrožují. Není jasné, čeho chtěl v této válce dosáhnou. Neposlouží civilistům v Gaze,“ uvedl.

    Danny Citrinowicz z Institutu pro studia národní bezpečnosti upozornil, že horší než selhání izraelských zpravodajských služeb je zhroucení izraelské strategie ohledně pásma Gazy.

    „Izraelské vedení upřednostnilo posílení Hamásu na úkor Palestinské samosprávy, protože si myslelo, že diferenciace mezi Západním břehem a pásmem Gazy nevyhnutelně zabrání vzniku palestinského státu,“ uvedl.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media